משפחה ועסקים ביחד – כיצד עושים זאת נכון?
עו"ד ושותפה מרב רייכמן-שקד בטור דעה מסבירה כיצד ניתן לנפץ את המיתוס לפיו משפחה ועסקים לא הולכים ביחד. לדבריה, השילוב של משפחה ועסקים יכול להיות שילוב מנצח כאשר נעזרים במספר כלים משפטיים אשר באמצעותם ניתן להתגבר בצורה פשוטה וחלקה על האתגרים הטמונים בעסקים משפחתיים.
מוגש מטעם DUN'S 100
לפני יותר מחמש שנים הצטרפתי לעסק המשפחתי, אירית רייכמן ושות' – משרד עורכי דין. ההצטרפות למשרד המשפחתי נעשתה מיוזמתי המלאה, לאחר תקופה בה עבדתי כשכירה באחד ממשרדי עורכי הדין הגדולים בישראל.
מבחינתי, זה היה מהלך טבעי ונכון, לפיו רציתי לתרום מהידע שלי למשרד המשפחתי ולהצטרף לאמי, מייסדת המשרד ולאחותי, שכבר עבדה תקופה ארוכה מאוד בעסק המשפחתי, וביחד להמשיך ולהוביל את המשרד כצוות קדימה להצלחות רבות.
אני בטוחה כי מדובר במהלך אשר בני משפחה רבים חושבים עליו ושוקלים לעשותו, אולם לעיתים נרתעים מן המיתוס השגור לפיו משפחה ועסקים לא הולכים ביחד ועוד סיסמאות אחרות בסגנון זה.
מניסיוני האישי, לאחר חמש שנות עבודה במשרד עורכי דין אירית רייכמן ושות', אשר הינו משרד משפחתי המתמחה בתחום דיני משפחה, ירושה ועסקים משפחתיים, אני בפירוש חושבת שניתן להימנע מן הסכסוכים ולשבור את המיתוס הקיים בנושא.
במסגרת התמחות משרדנו, בכל הקשור ליחסים בין בני המשפחה, ולאחר ניסיון בהופעות בבתי משפט במס' רב של דיונים הקשורים לסכסוכים במערכות יחסים בתוך המשפחה, אני סבורה כי קיימים מגוון רחב של פתרונות ומכשירים משפטיים אשר מאפשרים למשפחה ועסקים לעבוד ביחד ולצעוד קדימה להישגים משפחתיים ועסקיים.
לטעמי, אחד הכללים החשובים והבסיסיים לעבודה משותפת בעסק משפחתי, אשר מהווה מפתח להצלחה, הינו שמירה על שקיפות ושיח פתוח בין בני המשפחה, הן בין בני המשפחה אשר עובדים בעסק והן בין בני המשפחה אשר בחרו שלא להצטרף לעסק המשפחתי.
כאשר בני המשפחה מודעים לחשיבות של תקשורת פתוחה באשר לציפיות של כל אחד מהצדדים בעבודה המשותפת בעסק המשפחתי, ניתן להתגבר על מכשולים רבים ולהוביל להצלחה של העסק המשפחתי.
מדובר אומנם בעיקרון פשוט, אשר לא תמיד קל ליישם, אבל מהווה אבן דרך חשובה מאוד בעבודה בעסקים משפחתיים.
כך למשל, ניתן לקחת לדוגמא את הנושא של תיאום ציפיות בעסק המשפחתי. מה תפקיד כל אחד מבני המשפחה בעסק? מתי מתאים לי לשוחח עם בני המשפחה על העסק ומתי נדרש לשים גבולות. האם מתאים לי לשוחח על ענייני העסק המשפחתי עם בני המשפחה בארוחות שישי או אולי קיימים כללים לפיהם מעבר לשעות העבודה לא עוסקים בענייני העבודה ועסוקים בקשרים המשפחתיים, בילויים עם הנכדים וזמן איכות משפחתי?
דוגמא נוספת לעקרון זה, באה לידי ביטוי בנושא של שכר ותגמול. איזו ציפייה יש לבן משפחה אשר מצטרף לעסק המשפחתי מבחינת תגמול, שכר, קבלת מניות, אופציות והטבות אחרות. מה קורה ביחס לאחים אחרים אשר לא עובדים בעסק המשפחתי ומצפים לקבל תגמול? אלו הינן רק שאלות ״על קצה המזלג״ אשר נדרש לתת להם מענה במסגרת שיח משפחתי פתוח ושקוף.
לבסוף, כאשר דנים בכל הסוגיות המשפחתיות הקשורות לעבודה בעסק המשפחתי, מומלץ לערוך חוקה משפחתית אשר תקבע ותעגן את ההסכמות המשפחתיות ותאפשר לבני המשפחה להתמקד בעבודה המשותפת בעסק המשפחתי והצעידה קדימה להישגים והצלחות.
עו"ד מרב רייכמן-שקד, הינה שותפה במשרד עורכי דין אירית רייכמן ושות' המתמחה בדיני משפחה, ירושה ועסקים משפחתיים.
בתאריך 24.11.20 תתקיים הרצאה של עו"ד ושותפה מרב רייכמן-שקד בנושא עקרונות בהסכמים בניהול ההון המשפחתי במסגרת הפעילות של מחוז מרכז של לשכת עורכי הדין אשר תועבר בשידור LIVE בפייסבוק.