$
פייננשל טיימס
גג עמוד פייננשל טיימס חדש לבן

הבנקים על עשירי הקורונה: "לא נהנו משנה כזו מוצלחת מאז המשבר של 2009"

לפי ההערכות בקרן המטבע הבינלאומית, הכלכלה העולמית צפויה להתכווץ השנה ב-4.4%, הירידה החדה ביותר בהיסטוריה המודרנית, שתדחוף מיליוני אנשים מתחת לקו העוני. עם זאת, המיליארדרים בעולם כמו ג'ק מא וג'ף בזוס, נהנו משנה מוצלחת במיוחד

ולנטינה רומי וסם ג'ונס, פייננשל טיימס 13:5326.10.20

העולם עוד מלקק את פצעיו מהשלכות מגיפת הקורונה, אך עבור הבנקאים השוויצרים ששומרים על ההון של עשירי העל של העולם, נראה שהכל משגשג.

 

 

עשרות הבנקים הפרטיים והסודיים ביותר בשוויץ, ביניהם מוסדות כמו לומברד אודייה (Lombard Odier) ששימש בעבר כמלווה לנפוליאון, עוקבים אחר הזינוק בהון של הלקוחות שלהם השנה. גם הבנקים הגדולים ביותר מרוויחים מהמגמה: השבוע דיווח UBS שבסיסו בציריך ופעילות הבנקאות הפרטית שלו היא הגדולה בעולם, על התוצאות הרבעוניות הטובות ביותר שלו מזה עשור. בשבוע הבא יריבו קרדיט סוויס צפוי לחשוף תוצאות זהות.

ג'ף בזוס מייסד אמזון ג'ף בזוס מייסד אמזון צילום: בלומברג

 

 

"הלקוחות שלנו לא נלחצו במהלך הירידות בשווקים", הסביר סרג'יו ארמוטי, מנכ"ל UBS בריאיון לפייננשל טיימס. "אלא הם ניצלו את המצב כדי לחזק את העמדות שלהם".

 

לפי ההערכות בקרן המטבע הבינלאומית, הכלכלה העולמית צפויה להתכווץ השנה ב-4.4%, הירידה החדה ביותר בהיסטוריה המודרנית, שתדחוף מיליוני אנשים מתחת לקו העוני. עם זאת, המיליארדרים בעולם הפכו להיות עשירים יותר בהשוואה לשנה שעברה, כך לפי הנתונים שאספו ב-UBS. המגמה הזו, נכונה לכל האזורים ברחבי העולם מברזיל ועד סין ומארה"ב ועד גרמניה, והיא סימן נוסף לכך שהמגיפה עלולה להרחיב את אי השוויון.

 

לפי חלק מהבנקאים, עשירי העל לא נהנו משנה כזו מוצלחת מאז 2009 לאחר המשבר הפיננסי העולמי. בדומה למצב הנוכחי, גם המשבר אז התגלה כהזדמנות להשקעה במקביל להיותו איום. הפעם, הרווח גבוה בהרבה הודות לתגובה המהירה יותר מצד ממשלות ובנקים מרכזיים שפעלו לרכך את המכה.

 

"בהשוואה ל-2008 ו-2009, הפעם תוכניות תמריצים גדולות נכנסו למערכת באופן מיידי", הסביר ארמוטי, שפרש השבוע מתפקידו לאחר 9 שנים בהובלת הבנק. "הייתה גם הרבה נזילות, שלא היה לה הרבה לאן ללכת. כתוצאה מכך, מחירי הנכסים ברחבי שוקי ההון הפגינו עמידות".

 

רק לפני פחות משנה האנליסטים בוול סטריט חששו מההערכות השווי הגבוהות של מניות חברות הטכנולוגיה. המגיפה העיפה החוצה את כל החששות מסוג זה.

 

ג'ק מא, מייסד עליבאבא ג'ק מא, מייסד עליבאבא צילום: רויטרס

 

שווי ההון המוערך של מנכ"ל אמזון ג'ף בזוס טיפס ב-73 מיליארד דולר מאמצע מרץ ועד אמצע ספטמבר, בזכות אחזקותיו בחברה, כך לפי דו"ח שפרסם מכון המחקר המכון לחקר מדיניות (Institute for Policy Studies). לאורך אותה תקופה, מארק צוקרברג מנכ"ל פייסבוק ואלון מאסק מנכ"ל טסלה וספייס X, נהנו כל אחד מעלייה של מעל 45 מיליארד דולר בשווי ההון שלו.

בסין, המדגרה המהירה בעולם לגידול עשירי על, 257 אנשים הפכו השנה למיליארדרים. הטייקונים המבוססים כבר במדינה נהנו גם כן מעלייה בהונם.

 

כך למשל, הונו של ג'ק מא, המייסד של פלטפורמת המסחר המקוון עליבאבא, עלה ב-45% בעשרת החודשים האחרונים, והשווי שלו עומד כעת על 58.8 מיליארד דולר, כך לפי דו"ח חורון שעוקב אחר עשירי המדינה. ב-22 השנים שבהן הדו"ח מתפרסם, זו השנה שבה הונם של המשתתפים ברשימה עלה בסכום הגבוה ביותר.

 

ההצלחה מעוררת ההשתאות של המיליארדרים המפורסמים מציגה רק חצי מהתמונה המלאה. לכל אורך הרשימה, המגיפה הפכה את העשירים לעשירים יותר. עבור רבים, המפתח להצלחה נעוץ בעצה שקיבלו מהבנקאים שלהם כבר בתחילת המשבר: אל תמכרו.

 

"אם נלחצתם ומכרתם בפברואר או בתחילת מרץ, הייתם מתקשים לחזור בחזרה כי השוק התאושש במהירות רבה", הסבירה ניקול קורטי, מנהלת חטיבת ייעוץ ההון בזרוע השוויצרית של Stanhope Capital. היא נזכרת במקרה של שני אחים עשירים שהם לקוחות החברה. אחד מכר את תיק ההשקעות שלו כשהמגיפה החלה להתפשט, ואילו האח השני לקח את הסיכון ונשאר. שווי ההון שלו צמח השנה ב-7%, בעוד האח שלו נתקע במקום. "זה היה קשה מבחינה רגשית, אבל המפתח לביצועים טובים השנה היה להישאר מושקעים", היא אומרת.

 

בלומברד אודייה, המוסד שמנהל הון של מיליארדרים ומיליונרים מרחבי העולם בשווי 287 מיליארד פרנק שוויצרי, החלו לייעץ ללקוחות כבר בתחילת פברואר לשים את ההון שלהם בשווקים לחוצים.

 

בינואר הטיל הבנק על מרבית האנליסטים הכמותיים שלו את המשימה להשיג כמה שיותר מידע על מדדים כמותיים שונים החל מנתוני תנועה בערים באסיה ועד לנתוני בתי חולים במדינות בארה"ב. "זה הראה לנו בשלב מאד מוקדם שעל אף הסגרים ועל אף שחלק מהסקטורים הכלכליים נפגעו, ביניהם חברות תעופה, החיים נמשכו בסקטורים אחרים", אמר פרדריק רושה, אחד משבעת המנהלים השותפים בחברה. "היינו מאד עקביים בטענה הזו מאז פברואר: אל תצאו מהבורסות, תתמקדו בגידור".

 

אסטרטגיית גידור אחת שהומלצה במיוחד על ידי הבנקאים השוויצרים ויועצי ההון הייתה השקעה בזהב. המתכת היקרה טיפסה באוגוסט לשיא של 2,073 דולר לאונקיה. ההמלצה לרכוש זהב נבעה מתמריצי הענק שהממשלות חילקו. בדיוק כפי שהעשירים הרוויחו מההוצאות הציבוריות ששמרו על הערכות השווי בשוקי ההון יציבים, הם גם הרוויחו מהחשש שיצרו הלוואות הענק שלקחו על עצמן ממשלות. רבים מעשירי העולם מאמינים שהתמה הזו תמשיך בעוד שהעלות הכלכלית האמיתית של המגיפה תלך ותתבהר.

 

לפי רושה, עליית מחירי המניות בטכנולוגיה ובסקטורים נישתיים אחרים הן סימן ההיכר "קצר הטווח" של המשבר. "בטווח הארוך יותר, משקיעים רבים מבינים שכיום אפילו יותר מאשר ב-2007 וב-2008 משתמשים בכלים הפיסקאליים הניסיוניים האלה, וזה מעורר שאלות רבות לגבי העתיד, האם האינפלציה עומדת לשוב".  

 

 

 

פייננשל טיימס פייננשל טיימס

 

x