$
דו"ח המבקר 2020

דו"ח המבקר

בתוכנית ההגנה על קשישים אין מעקב אחר בדיקות עובדי בתי האבות

לפי דו"ח מבקר המדינה, 41% ממנהלי המוסדות מדווחים שהם מקבלים את תוצאות הבדיקות של העובדים והדיירים אחרי יומיים או יותר; 36% מהנפטרים מקורונה היו דיירי מוסדות לקשישים, למרות שחלקם באוכלוסיה הוא כאחוז אחד בלבד

שחר אילן 15:5926.10.20

36% מהנפטרים מקורונה הם דיירים בתי אבות, בתי חולים גריאטריים ובתי דיור מוגן. זאת, אף ששיעורם פחות מ-1% מהאוכלוסייה. שיעור הדיירים מבין הנפטרים מקורונה גדול כמעט פי 6 משיעורם באוכלוסיית האזרחים הוותיקים ופי יותר מ-40 משיעורם באוכלוסייה הכללית. כך עולה מהפרק העוסק בטיפול באוכלוסיית המוסדות לקשישים במשבר הקורונה, במסגרת דו"ח מיוחד של מבקר המדינה מתניהו אנגלמן. 

 

 

גילוי חמור של המבקר הוא שלמטה תוכנית "מגן אבהות ואימהות", האחראית על הגנת הקשישים מקורונה, אין תמונות מצב של יישום ההנחיה על בדיקות שבועיות של עובדי המוסדות. מסקר בקרב מנהלי המוסדות עולה ש-41% מהם מקבלים את תוצאות הבדיקות רק אחרי יומיים ויותר, מה שמגדיל את סיכויי התפרצות הקורונה במוסדות. 

 

 

בישראל כ-1.1 מיליון אזרחים בני 65 ומעלה. כ-70,000 (כ-6%) קשישים שוהים במוסדות דוגמת בתי חולים גריאטריים, בתי אבות לתשושים, בתי דיור מוגן ומקבצי דיור לעולים. מנתונים המעודכנים ל-3.10.20 שמסר למבקר מטה "מגן אבות ואימהות", המטפל באוכלוסייה המבוגרת בתקופת הקורונה, עולה כי מתחילת המשבר ועד ה-3.10 נפטור 619 מדייר המוסדות מקורונה מתוך 1,710 הנפטרים מקורונה בכלל האוכלוסייה. מדובר בכ-36% מהנפטרים. כ-80% מהדיירים שנפטרו במוסדות היו בני 80 ומעלה. 

ארכיון ארכיון צילום: נדב אבס

 

המבקר מסביר ש"המוסדות לטיפול באזרחים הוותיקים ולאשפוזם הם אזור הסיכון הגדול ביותר, שכן שוהה בהם אוכלוסייה מבוגרת, פעמים רבות עם מחלות כרוניות, מוגבלות גופנית או קושי קוגניטיבי ומנטלי, וזאת במסגרת קבוצתית שמקדמי ההדבקה בה עלולים להיות גבוהים". הוא מציין גם ש"במוסדות עובדים אנשי צוות שעלולים להידבק מחוץ לעבודה ולהדביק את דיירי המוסד. כמו כן, לצורך הטיפול בחלק מהדיירים נדרש מגע פיזית, שמגביר את הסיכון להדבקה".

 

 

ממסמך של "מגן אבות ואימהות" מיולי 2020 עולה כי "רוב אירועי ההדבקה בקורונה של דיירים במוסדות נגרמו ממגע עם עובד המוסד שהיה נשא א-סימפטומטי של המחלה. עובד מוסד ניידותו אינה מוגבלת, ופעמים הוא עובד ביותר ממוסד אחד. לפיכך הוא עלול להיות מוקד משמעותי להפצת המחלה בתוך המוסדות". המבקר מציין ש"עיקר האירועים המשמעותיים של הדבקות התרחשו במחלקות סיעודיות, מחלקות התשושים ותשושי הנפש".

 

 

לכן החליט ב-13.7.20 מנהל מטה מגן אבות ואימהות, באישור מנכ"ל משרד הבריאות, לבדוק מדי שבוע את העובדים במוסדות הבאים במגע עם הדיירים. משרד הבריאות אף

טוען שההחלטה הזו הורידה את שעור התמותה של דיירי המוסדות מ-50% בגל הראשון ל-30% באוקטובר. אך המבקר מגלה ש"לפי הנתונים המעודכנים לאמצע אוגוסט 2020, מגן אבות ואימהות אינו מוודא כי כל העובדים במוסדות שבאים במגע עם הדיירים נבדקים, ואין ברשותו תמונת מצב בעניין. לכן הוא אינו יכול לבחון אם יש מוסדות שרבים מעובדיהם לא נבדקו ולכן הסיכון להדבקת הדיירים במוסדות אלה גבוה". המבקר מציין שמנהלי מוסדות טענוו שקשה לחייב את העובדם להיבדק.

 

המבקר ממליץ להגדיר את מספר בדיקות הקורנה הנלקחות מדיירים ועובדים של מוסדות לקשישים בסוף שבוע, ימים שבהם מספר הבדיקות הנלקחות משאר האוכלוסייה קטן ב-50%. הוא ממליץ לקבוע סדר עדיפויות לבדיקת עובדים, המתחשב בתפקיד שלהם וכן בצבע הרמזור של מקום המגורים שלהם.

 

בעיה חמורה נוספת שעולה המדו"ח: מסקר שביצע מטה "מגן אבות ואימהות" בקרב מנהלי המוסדות לקשישים עולה ש-41% מכלל המוסדות, קיבלו את התוצאות אחרי יומיים או יותר. 7% מהמוסדות מקבלים את התוצאות רק לאחר שלושה ימים או יותר. הדבר כמובן עלול לגרום הדבקה נרחבת.

x