פרשת החרמות בשוק הסיטונאי של צריפין: רשות התחרות זימנה את המעורבים לשימוע
על פי מכתבי השימוע, איגוד סיטונאי השוק הנחה את חבריו שלא לרכוש סחורה חקלאית מחברת גליל, לאחר שזו החלה לשווק את תוצרתה באופן ישיר גם ללקוחות חברי האיגוד. האיגוד אף יצר מנגנון לאכיפת ההחלטה על החרם, ופעל לצרף לכך שווקים נוספים
כעשרה חודשים לאחר שפתחה בחקירה פלילית בשוק הסיטונאי של צריפין, בחשד לעבירות על חוק התחרות הכלכלית, זימנה הבוקר (א') רשות התחרות את איגוד סיטונאי שוק צריפין ואת יו"ר האיגוד לשימוע בגין החרמת חברת גליל. על פי מכתבי השימוע האיגוד הנחה את חבריו שלא לרכוש סחורה חקלאית מחברת גליל, לאחר שזו החלה לשווק את תוצרתה באופן ישיר גם ללקוחות חברי האיגוד.
- רשות התחרות פשטה על השוק הסיטונאי בצריפין
- סיטונאית הירקות עטרה קונה את הפעילות העסקית של שוקיט
- השליטה בשטראוס מגיעה לרגע ההכרעה
על פי כתב החשדות, בנובמבר 2019 החליטה האסיפה הכללית של איגוד סיטונאי שוק צריפין - השוק הסיטונאי הגדול בארץ - להחרים את חברת גליל ולא לרכוש ממנה תוצרת חקלאית. ההחלטה ניתנה על רקע העובדה שגליל החלה לשווק את תוצרתה באופן ישיר לקמעונאים, ובכללם קמעונאים שהם לקוחות של חברי האיגוד.
בהודעה ששלחה האסיפה הכללית לסיטונאים נמסר עוד כי "בדיון שהתקיים במהלך האסיפה היה מקובל על כל המשתתפים, שהתנהלות חברת גליל ומשווקים נוספים מול ציבור לקוחותינו, מסכנת את המשך קיומו של השוק בשנים הבאות". על רקע זה, נקבע כי "מנהל השוק יפעל למנוע את כניסת המשאיות של גליל לשוק החל מה-5 לדצמבר הקרוב". במקביל פעלו מובילי המהלך לצרף את כל השווקים הסיטונאים בישראל ולקבל החלטה דומה. לפי הערכות, המכתב שהגיע גם למועצת הצמחים מצא את דרכו לרשות, שראתה בו הזדמנות לבדיקת הנעשה במקום.
האסיפה של האיגוד לא הסתפקה בהחלטה בלבד, אלא אף יצרה מנגנון לאכיפה של ההחלטה על החרם על מנת לוודא שההחלטה תקויים על ידי חברי האיגוד. לצורך הבטחת קיום ההחלטה נקבע שכל חבר באיגוד יחתום על צ'ק ביטחון בסך 50 אלף שקל לפקודת האיגוד, שייפרע במקרה של הפרת ההחלטה. האסיפה הכללית גם החליטה לנסות לצרף שווקים סיטונאים אחרים למאבק בשיווק הישיר לקמעונאים.
בעקבות החקירה הופסק החרם, אולם רק בתום הליך השימוע יוחלט האם להגיש נגד החשודים כתבי אישום.
בשוק הסיטונאי בצריפין פועלים עשרות בודדות של חקלאים קטנים, כיוון שלרשתות השיווק הגדולות יש זרוע פעילות סיטונאית - דוגמת חברת קטיף של שופרסל וחברת ביכורי שקמה של רמי לוי. קמעונאים קטנים יותר קונים דרך סיטונאי ירקות גדולים, דוגמת ביכורי שדה של האחים אילן וששי שבע.
למרות זאת, שיירת המסחר בצריפין קובעת למעשה את מחירי הפירות והירקות בשוק. על רקע ההתכנסות של הקמעונאים לפעילות מול סיטונאי ירקות גדולים, התייתר מבחינת המדינה הצורך בהקמת שוק סיטונאי מודרני והחברה שהוקמה לצורך כך נסגרה לפני כשנתיים.
מאיגוד משווקי הפירות והירקות בישראל נמסר בתגובה: "אנו סמוכים ובטוחים כי בתום הליך השימוע שרשות התחרות תקיים, נשכנע את הרשות שאין מקום להגשת כתב אישום בנסיבות העניין כלל. איגוד משווקי הפירות והירקות בישראל פועל בתום לב ובשקיפות לכל אורך הדרך, וגם במקרה זה. טוב יהיה אם רשות התחרות תפעל על מנת לחזק את השווקים הסיטונאיים בישראל, בהתאם למדיניות משרד החקלאות ומועצת הצמחים, וכן תמנע מצב דברים בלתי רצוי שבו שיווק הפירות והירקות נתון בידי גופים אינטרסנטיים באופן שמוביל לעליית מחירים".