השקעות באנרגיה מתחדשת באירופה ובישראל
ארז גיסין ונמרוד גור, מנהלי קרנות הליוס המשקיעות באנרגיה מתחדשת, משיקים את הקרן החמישית שתתמקד בענפים הצומחים בתחום באירופה וישראל ויציגו אותה בוובינר המיועד למשקיעים כשירים: "השקעה בקרן מניבה בתחום האנרגיה המתחדשת, מייצרת פרופיל סיכון-תשואה אטרקטיבי למשקיעים מוסדיים ופרטיים, בפרט בתקופות של משבר, אי-ודאות כלכלית ותנודתיות בשוק הסחיר"
הסיבות לכך הן שהחסמים הטכנולוגיים שמנעו את התפתחות התחום, קטנו משמעותית; העלויות צנחו בין השאר עקב ייצור המוני בסין; אל השיטות הבולטות לייצור אנרגיה מתחדשת - טורבינות להפקת רוח ופאנלים סולאריים - התווספו גם טכנולוגיות פורצות דרך כמו הפקת אנרגיה מאשפה לצד טכנולוגיות משלימות כמו אגירת אנרגיה. התוצאה היא שעלות ייצור אנרגיה מתחדשת מתחרה בהצלחה בייצור אנרגיה מדלקים פוסיליים וממנו כולם מרוויחים: הצרכנים מקבלים חשמל בזול, הפגיעה באיכות הסביבה וכדור הארץ מצטמצמת, והכלכלה המקומית נהנית מפיתוח ומתוספת משרות.
מי שעדה לשינויים הדרמטיים הללו, ובמידה רבה ביססה את האסטרטגיה שלה על תחזית מוצלחת שלהם היא הליוס, קרן השקעות פרטית באנרגיה מתחדשת ומשותפותיה של פרופימקס. הליוס, שהוקמה על ידי ארז גיסין ונמרוד גור, משקיעה מזה 11 שנים בפרויקטים לייצור חשמל ממקורות אנרגיה מתחדשים בישראל ובאירופה בתחומי ביומס, ביוגז, אנרגיה מפסולת, אנרגיית שמש ואנרגיית רוח.
משקיעים כשירים, לקבלת הזמנה לוובינר בנושא "השקעות באנרגיה מתחדשת" ו/או הקלטת הוובינר ופרטים מלאים על הקרן, מלאו הצהרה זו>>
הפרויקטים בהם משקיעה הליוס הם פרויקטים ממושכים ומורכבים. היזמים שלהם נדרשים לרכוש קרקע, לקבל היתרי בניה, להתנהל מול רשויות מקומיות וממשלתיות ולבנות ממשקים שונים מול הכלכלה המקומית (למשל קליטת פסולת ממפעלים), וכמובן מול רשות החשמל באותה מדינה. מודל הפעולה של הקרן הוא כניסה להשקעה במיזמי האנרגיה בשלבים מתקדמים יחסית, לעתים לאחר קבלת היתר בנייה, וקבלת אחריות על הפרויקט מבחינה פיננסית הכוללת הזרמת הון עצמי, גיוס הלוואות והעמדת רשת הקשרים של הקרן לרשות המיזם כדי לאתר הזדמנויות השקעה וצמיחה, ולייצר פורטפוליו עם יתרונות לגודל במדינות השונות.
בעזרת גיסין וגור ביקשנו להבין היכן ההזדמנויות בענף, כיצד השפיע וירוס הקורונה, ומה היתרונות של השקעה באמצעות קרן השקעות פרטית מניבה, על פני רכישת מניות של חברות ציבוריות בתחום.
מה מייחד את קרן הליוס לעומת קרנות פרייבט אקוויטי אחרות בישראל?
"יש מספר נקודות שמייחדות את קרן הליוס: אחת מהן היא התמקדות והתמחות בעולם האנרגיה בלבד ולא פרישה רחבה על תחומי תשתיות רבים כמו שקורה בקרנות תשתית. קרן הליוס הראשונה התמקדה בסקטורים הקלאסיים של אנרגיה מתחדשת, שמש ויותר מאוחר רוח. עם ההתפתחות הגלובלית של תחומי האנרגיה המתחדשת הצטרפנו לתחומים כמו הפקת אנרגיה מאשפה וביוגז, וכיום אנחנו הופכים אשפה מסוגים שונים לאנרגיה או חום לשימוש צרכנים באירופה וישראל. תחומים חדשים המראים צמיחה הם אגירת אנרגיה ורשתות טעינה למכוניות חשמליות", אומר גיסין.
הבדל נוסף לדבריו הוא פעילות נרחבת ברחבי אירופה: "פיתחנו רשת של שותפים אירופאים במספר מדינות, ואנחנו פועלים בעזרת משרדים בלונדון ובתל אביב לביצוע ההשקעות במדינות אירופה השונות. זה מאפשר לנו לפעול בצורה מקומית בכל מדינה, בדומה לפעילות ההשקעות שלנו בישראל".
המגפה האיצה תהליכים
בעוד שחלק מהענפים בתחום הנדל"ן עשויים לספוג פגיעה קשה עם התמשכות מגפת הקורונה, כמו למשל ענף המרכזים המסחריים, האירוח, התיירות והמשרדים במרכזי הערים הגדולות, דווקא תחום האנרגיה המתחדשת לא רק שמראה עמידות למשבר אלא המשיך למשוך אליו השקעות גם בשנה החולפת. ניכר כי היציבות שהפרויקטים מספקים הפכה ליתרון משמעותי בכל תיק השקעות מוסדי. באירופה אף מאיצים את המעבר לאנרגיה מתחדשת כחלק מתוכנית ליציאה מהמשבר הכלכלי שהביא עמו הנגיף.
מה היתרונות שהתמחות ומבנה הקרן מקנים למשקיעים המוסדיים והפרטיים?
"המשקיעים של קרן הליוס מורכבים ממשקיעים מוסדיים ופרטיים עתירי-הון. היתרונות הם נגישות להשקעות באירופה, היכולת לפזר השקעות על פני מגוון תחומי אנרגיה מתחדשת ועל פני מגוון מדינות, דבר המאפשר גם הוספת תשואה וגם הורדת סיכונים. יתרון שני של עבודה עם קרן הליוס הוא מבנה האחזקות האירופאי, המאפשר להקטין את ניכוי המס במקור במדינות אירופה ולהעביר את כל הרווחים לחלוקה בישראל", אומר גור.
כיצד התפתחויות בעולם האנרגיה והאנרגיה המתחדשת ישפיעו על פעילות הקרן?
"אנחנו רואים מספר שינויים בענף שפועלים לטובתנו, למשל מעבר לייצור אנרגיה מבוזר, קרי יציאה מהמצב שבה תחנות כוח גדולות מייצרות ומחלקות את החשמל למדינה למצב של מערכות אזוריות קטנות יותר, שמקטינות את עלויות רשת החלוקה ומשפרות את שרידות הרשת. התפתחות נוספת היא הצמיחה הגדולה בתחומי אגירת האנרגיה ורשתות הטעינה לרכבים חשמליים. ביחד עם המעבר של עולם התחבורה לרכבים חשמליים וצמיחת ייצור החשמל מאנרגיה מתחדשת, נדרשות השקעות נוספות ברשת החשמל ובטכנולוגיות ייצור, חלוקה וטעינה. כל אלו מאפשרים שוק רחב עם הזדמנויות השקעה מרתקות עבור הליוס", אומר גור.
משקיעים כשירים, לקבלת הזמנה לוובינר בנושא "השקעות באנרגיה מתחדשת" ו/או הקלטת הוובינר ופרטים מלאים על הקרן, מלאו הצהרה זו>>
אילו סוגי השקעות ביצעתם בארבע הקרנות הקודמות?
"כאשר הליוס החלה לפעול, לפני 11 שנים, והשיקה את הקרן הראשונה, היא התמקדה בתחומים הקלאסיים של אנרגיה מתחדשת: הפקת אנרגיה מהשמש ומרוח. ההזדמנויות בשוק היו מוגבלות יותר, והשוק כולו התבסס על סובסידיות שסיפקו מדינות שסייעו להחדיר את הטכנולוגיות החדשות במסגרת החזון להחלפת הטכנולוגיות המזהמות. מאז ועד היום המציאות השתנתה לחלוטין. קרנות הליוס מנהלות כשני מיליארד שקלים שגויסו ממשקיעים פרטיים וגם ממגוון גופים מוסדיים כולל חברות ביטוח, קופות גמל, קרנות פנסיה וכיוצא בזה. התרחבנו גיאוגרפית לחמש מדינות באירופה ובסקטורים שונים.
הקרן הנוכחית, הליוס 5, תתמקד בתחומים שפעלנו בהם בעבר כמו אנרגיה המופקת מרוח ומהשמש, והפיכת אשפה לאנרגיה בטכנולוגיות שונות. לצד זאת היא תיכנס גם לתחומים חדשים שעולם האנרגיה נכנס אליהם בשנים האחרונות כגון אגירת אנרגיה, רשתות הטענה לרכבים חשמליים, והמיקס הזה של התחומים יאפשר המשך צמיחה והשאת תשואה למשקיעים שלנו".
לסיום, מה מקור שיתוף הפעולה שלכם עם פרופימקס לאורך מעל ל-10 שנים?
"יש להליוס שיתוף פעולה עם פרופימקס מאז היווסדה של הקרן. מעבר לעובדה שלפרופימקס יש יכולות ייחודיות בעבודה עם משקיעים, מה שאפיין את העבודה המשותפת שלנו כל השנים הוא עולם ערכים משותף ודומה, ערכים שמתבססים על מקצוענות, שירותיות ללקוחות שלנו ומעל הכל על אמינות".