דיווח שוטף
צרפת: לראשונה - יותר מ-40 אלף נדבקים בקורונה ביממה
16,079 נדבקו בקורונה באיטליה ביממה - שיא מפרוץ המגפה; מודרנה השלימה את גיוס המשתתפים לשלב האחרון של הניסוי בחיסון לקורונה; מושל ניו יורק מזהיר: "שיעור ההדבקה יעלה עם פתיחת עסקים ובתי ספר"; מנהל בג'יי.פי.מורגן: "תמריצי הקורונה הם כמו סטרואידים. אחריהם הכלכלה תצמח באיטיות"
נגיף הקורונה - תמונת מצב בארץ ובעולם
22:03 - צרפת: לראשונה - יותר מ-40 אלף נדבקים בקורונה ביממה
רשויות הבריאות של צרפת דיווחו כי ביממה האחרונה אובחנו 41,622 נדבקים חדשים בנגיף הקורונה. זוהי הפעם הראשונה שבה מספר הנדבקים המאובחנים ביממה גבוה מ-40 אלף. כמו כן מתו מהנגיף עוד 162 בני אדם, ובכך עלה מניין המתים במדינה ל-34,210. מוקדם יותר הודיעה הממשלה על הרחבה לאזורים נוספים של העוצר הלילי שהוטל לפני שבוע על הבירה פריז וערים גדולות נוספות.
סלובקיה: סגר חלקי יוטל מיום שבת עד 1 בנובמבר
בסלובקיה יוטל סגר חלקי במטרה לבלום את התפשטות נגיף הקורונה. כך הודיע ראש הממשלה איגור מטוביץ'. הסגר יוטל מיום שבת עד 1 בנובמבר. האזרחים עדיין יורשו לצאת לעבודה, לקניית מצרכים חיוניים ולטיולים בחיק הטבע קרוב לבית.
19:10 - הקורונה באיטליה: 16,079 נדבקו בקורונה ביממה - שיא מפרוץ המגפה
באיטליה אובחנו ביממה האחרונה 16,079 נדבקים חדשים בנגיף הקורונה, כך עדכן משרד הבריאות במדינה. זהו הנתון היומי הגבוה ביותר מפרוץ המגפה במדינה. כמו כן מתו עוד 136 חולים מהנגיף, לעומת 127 יום קודם לכן. עד כה מתו מהנגיף באיטליה 36,968 בני אדם.
מודרנה השלימה את גיוס המשתתפים לשלב האחרון של הניסוי בחיסון לקורונה
חברת התרופות "מודרנה" הודיעה כי השלימה את גיוסם של 30 אלף נסיינים לשלב האחרון של הניסוי בחיסון שהיא מפתחת נגד נגיף הקורונה. החברה גם עדכנה כי יותר מ-25,650 משתתפים קיבלו עד כה את הזריקה השנייה של החיסון.
14:05 - מושל ניו יורק מזהיר: "שיעור ההדבקה יעלה עם פתיחת עסקים ובתי ספר"
מושל ניו יורק אנדרו קואומו הזהיר כי שיעור ההדבקה במדינה צפוי לעלות כתוצאה מפתיחתם מחדש של עסקים ובתי ספר. לדבריו, רשויות הבריאות מגיבות בשלב זה ברמה המקומית, באזורים שבהם יש שיעורי בדיקות חיוביות גבוה לעומת שאר המדינה. בכל התפרצות מקומית שכזו מטילים הגבלות על עסקים ועל הפעילות החברתית בהתאם לחומרת המצב.
עוד הוסיף כי הפתיחה מחדש של האוניברסיטאות ובתי הספר והתחושה הכללית של "עייפות מהקורונה" יובילו לעלייה בנדבקים לקראת החודשים הקרים יותר בשנה. "אני חושב שהמדד יעלה בסתיו", אמר. "אני לא חושב שנראה התפרצויות קטנות ברחבי ניו יורק, אלא פשוט שיעור גבוה יותר בכל המדינה. יהיה שיעור גבוה יותר גם ברמה הארצית וברמה העולמית".
12:40 - "תמריצים פיסקאליים לקורונה הם כמו סטרואידים - אחריהם הכלכלה תצמח באיטיות"
ההתאוששות הכלכלית מהשלכות מגיפת הקורונה היא למעשה "התאוששות על סטרואידים", כך לפי דיוויד קלי מנהל חטיבת ניהול הנכסים בג'יי.פי.מורגן. "זו נראית כמו התאוששות כלכלית, אבל זו למעשה יותר התאוששות על סטרואידים. לאחר שיופסק השימוש בסטרואידים בצורת תמריצים פיסקאליים, הכלכלה תצמח בקצב איטי יותר", אמר בריאיון ל-CNBC.
"הכלכלה תצמח בשיעור נמוך בהרבה ברבעון הרביעי לעומת השלישי". עוד הוסיף כי על אף שמרבית המשרות שקוצצו כבר אויישו שוב, בכל זאת ייקח עוד זמן עד שתעשיות שנסגרו בגלל המגיפה יוכלו להיפתח מחדש.
11:00 - ספרד: "המגפה לא בשליטה, נשקול עוד הגבלות"
משרד הבריאות בספרד הודיע כי מצב מגפת הקורונה במדינה לא בשליטה וכי יש לאמץ אמצעים נוספים כדי למנוע את התפשטותה. לדעת המשרד, המגפה תמשיך להקשות על שגרת האזרחים בחצי השנה הקרובה. ביממה האחרונה ספרד הפכה למדינה הראשונה באירופה שבה נדבקו בנגיף יותר ממיליון בני אדם מפרוץ המגפה.
10:00 - אוניברסיטת ג'ונס הופקינס: בצרפת יש יותר ממיליון מאובחנים בקורונה
צרפת הפכה למדינה השנייה במערב אירופה שרשמה יותר ממיליון מאובחנים בקורונה, כך עפ"י אוניברסיטת ג'ונס הופקינס. בצרפת מתו 34,075 מהנגיף. כיום יש 7 מדינות בעולם עם יותר ממיליון מקרים.
8:20 - גרמניה: מספר החולים חצה לראשונה את העשרת אלפים ביממה
מספר חולי הקורונה המאומתים בגרמניה עלה לראשונה ביותר מעשרת אלפים ביממה אחת, כך מסרו הרשויות במדינה. על פי הנתונים, 11,287 בני אדם נדבקו ביממה האחרונה, מה שהביא את מספר החולים הכולל במדינה ליותר מ-390 אלף. מספר המתים מהנגיף עלה ב-30 והגיע ל-9,905 בני אדם מפרוץ המגפה.
8:15 - מקסיקו: 6,845 חולי קורונה מאומתים התגלו, 522 מתו
הרשויות במקסיקו דיווחו כי 6,845 חולי קורונה מאומתים התגלו ביממה האחרונה וכי 522 מתו מהנגיף. בכך עולה מספר החולים הכולל במדינה ליותר מ-860 אלף, ומספר המתים מאז פרצה המגפה עלה ליותר מ-87 אלף. עוד נמסר כי מספר הנדבקים האמיתי הוא ככל הנראה גדול הרבה יותר.
8:00 - הגל השני שוטף את אירופה: "זה מבחן אופי"
ספרד הפכה אתמול (ד') למדינה הראשונה במערב אירופה שמניין הנדבקים המאומתים בנגיף הקורונה בה הגיע כבר ליותר ממיליון. מניין הנדבקים הוכפל בה בתוך חודש וחצי בלבד, בעקבות הזינוק בשבועות האחרונים בתחלואה בה. היא ומדינות רבות ברחבי היבשת מתמודדות כעת עם גל שני של התפרצות, שאמנם מביא את מספרי הנדבקים לשיאים חדשים, אך בינתיים לא משחזר את התמותה הקשה שחוותה אירופה בגל הראשון.
לפי משרד הבריאות במדריד אמש, עד כה אובחנו בספרד 1,005,295 נדבקים, עלייה של 16,973 ב-24 שעות. מספר המתים עלה בעוד 154 ביממה האחרונה, ועומד כעת על 34,366. ספרד, כמו מדינות רבות אחרות, הצליחה לבלום את התפשטות הנגיף בגל הראשון בעזרת סגר נוקשה ממרץ ועד יוני, אך עם הסרתו התחלואה זינקה מחדש.
מומחי בריאות בספרד מאשימים את הממשלה שם בהסרה זריזה מדי של ההגבלות, אך יש גם כאלו שאומרים שעל בלימת הנגיף מקשים המאבקים במערכת הפוליטית המפולגת של ספרד. "יש הרבה רעש פוליטי אבל הוואקום המנהיגותי מזעזע", אמר ד"ר רפאל בנגואה, ממייסדי "המוסד לבריאות ואסטרטגיה של בלבואה".
עדות לטענה הזו של בנגואה ניתנה רק אתמול. ממש בזמן שמשרד הבריאות פרסם את נתוני התחלואה המעודכנים, המחוקקים בקונגרס דנו בכלל בהצבעת אי-אמון שהגישה מפלגת הימין הקיצוני Vox בממשלתו הסוציאליסטית של פדרו סנצ'ז. "לפוליטיקאים הללו נוח רק הפשטות של ויכוחים אידאולוגיים קצרי טווח, אבל לווירוס לא אכפת מאידיאולוגיה", אמר בנגואה.
מספר המתים היומי מהנגיף בספרד נע כעת על סביבות ה-100, נתון נמוך בהרבה מהמספרים הנוראיים שדווחו בגל הראשון – בסוף מרץ דיווחה ספרד על כמעט 900 מתים בכל יום. למרות זאת, מספר המאושפזים זינק כבר ב-20% בשבועיים האחרונים, ובאזור קטלוניה ב-70%. העומס על בתי החולים עלול לגרום לחלקם לבטל טיפולים שאינם דחופים.
שמרנים נגד סוציאליסטים
הפילוג הפוליטי ניכר גם בניסיונותיה של הממשלה הסוציאליסטית של סאנצ'ז להטיל הגבלות נוקשות יותר על אזור הבירה מדריד, אחד ממוקדי התפרצות העיקריים כעת. מנהיגתו השמרנית של המחוז בו שוכנת הבירה, איזבל דיאז איוסו, מתנגדת לקריאות להטיל שם עוצר לילי. איוסו, שנלחמה כבר בעבר בניסיונות הממשלה להטיל סגר מקומי על שכונות מסוימות בעיר, קוראת כעת לטפל בנגיף באופן נקודתי. "הדבר החשוב ביותר הוא שהכלכלה לא תסבול יותר", אמרה אמש במסיבת עיתונאים.
איטליה, בינתיים, דיווחה אתמול על שיא חדש במספר הנדבקים היומי: 15,199. מדובר בזינוק משמעותי למדי מהשיא הקודם שנרשם בה רק ביום ראשון, אז דווח על 11,705 נדבקים ביממה. עוד 127 חולים מתו במדינה, עלייה מ-89 המתים שעליהם היא דיווחה אתמול. עדיין, כמו בספרד, מדובר במספרים נמוכים למדי בהשוואה לגל הראשון. בשיא ההתפרצות אז, איטליה דיווחה על יותר מ-900 מתים ביממה. מניין המתים הכולל באיטליה עומד כעת על 36,832, ובנתון זה היא מדורגת שנייה באירופה, אחרי בריטניה.
בניגוד לגל הראשון, אז ההתפרצות פגעה קשה הרבה יותר באזורים הצפוניים שלה מאשר במחוזותיה הדרומיים, הפעם התפשטות הנגיף מתפרשת בצורה שווה יותר בחלקי המדינה. מחוז לומברדיה, שנפגע קשה מכל בגל הראשון, דיווח ביממה האחרונה על 4,125 נדבקים, בעוד במילאנו נרשמו כ-2,000 נדבקים.
כמו במדינות רבות אחרות ביבשת, גם ראש ממשלת איטליה ג'וזפה קונטה מתעקש כעת להימנע מסגר נוסף, כזה שיפגע עוד יותר בכלכלה שעדיין לא התאוששה מהסגר הראשון. במקום זה, קונטה דוחק ברשויות המקומיות להטיל הגבלות משלהן. אמש נענו לקריאה הזו הרשויות במחוז לאציו, שבו שוכנת הבירה רומא. הן הודיעו שביום שישי בחצות ייכנס לשם לתוקף עוצר שיימשך בכל לילה מחצות ועד השעה 5 בבוקר.
במחוז לומברדיה הודיעו כבר ביום שני על עוצר לילי, מהשעה 11 בלילה ועד 5 בבוקר. אתמול הודיעו הרשויות שם על סגירת בתי הספר התיכוניים בעקבות המשך הזינוק בתחלואה. גם במחוז קמפניה, שבירתו נאפולי, הודיעו הרשויות כי בכוונתן להטיל עוצר לילי בימים הקרובים. במחוז פיימונטה, שבירתו טורינו, נסגרו בתי הספר היסודיים והתיכוניים עד סוף אוקטובר (למרות מחאה מצד שר החינוך האיטלקי שקורא לשמור על מערכת החינוך פתוחה ברחבי המדינה), ונסגרו גם מוקדי הקניות בסופי השבוע.
שיא גם ביוון: "המצב קריטי"
שיא במספר הנדבקים דווח היום גם ביוון, אם כי שם מדובר עדיין בשיא זעיר יחסית, כזה שמדינות אחרות באירופה מקוות רק להגיע אליו. לפי רשויות הבריאות היווניות, 865 נדבקים חדשים אובחנו שם ביממה האחרונה. בעקבות הזינוק ממשלת יוון הטילה סגר מקומי על אזור קסטוריה שבצפון המדינה. ההגבלות שם יחלו ביום שישי. "המצב קריטי, והיענות קפדנית להנחיות נדרשת תחת הנסיבות הנוכחיות", מסר סגן מנהל הסוכנות להגנה אזרחית, ניקוס הרדיאליאס.
יוון, בניגוד לשאר מדינות אירופה, מצליחה בינתיים לשלוט על התפשטות הנגיף בשטחה, אך הנתונים הללו מדאיגים את הרשויות. ביממה האחרונה מתו במדינה עוד שישה חולים, ומספר המתים הכולל בה עומד כעת על 534.
השר שנדבק: "לשמור אחד על השני"
בינתיים, בגרמניה הודיע אמש משרד הבריאות כי מי שעומד בראש המשרד, השר ינס שפאן, נדבק בעצמו בקורונה. שפאן בן ה-40, נמסר, סובל מתסמינים דמויי-צינון ומי שהיה במגע קרוב עמו נכנס לבידוד. דובר הממשלה הבהיר כי שרים אחרים לא נדרשים "בהכרח" להיכנס לבידוד, אף ששפאן השתתף מוקדם יותר אתמול בישיבת הממשלה. הדובר ציין כי הישיבה נערכה באולם מרווח ביותר תוך הקפדה יתרה על כללי ההיגיינה והריחוק הפיזי.
שפאן הודיע לקנצלרית אנגלה מרקל על התוצאה החיובית שקיבל לאחר שנדבק, ולפי דוברת משרד הבריאות מרקל איחלה לו החלמה מהירה. "אני מבודד בבית ומחלים", צייץ בהמשך שפאן בחשבון הטוויטר שלו. "אני מקווה שכל מי שהייתי איתו במגע יישאר בריא. בואו כולנו נשמור אחד על השני!".
שפאן, פוליטיקאי פופולרי למדי ממפלגת השלטון של מרקל, קרא כמובן מתוקף תפקידו כשר הבריאות לשמור על ההנחיות עוד לפני שנדבק. מוקדם יותר החודש אמר כי הגרמנים עומדים בפני "מבחן אופי" במאבק לבלימת התפשטות הנגיף.
בעוד נתוני התחלואה בגרמניה עדיין נמוכים בהשוואה למדינות אחרות באירופה, בשבת היא דיווחה על שיא במספר הנדבקים היומי מאז פרוץ המגפה בה: 7,830. ביממה האחרונה אובחן בה מספר כמעט זהה: 7,595. כמה מדינות-מחוז הטילו כבר הגבלות חדשות, והמאוכלסת ביותר מביניהן, נורדריין-וסטפאליה, הכריזה היום כי כל התלמידים מכיתה ה' ומעלה יידרשו מעתה לעטות מסכות בכיתה, כאשר יחזרו מחופשת אביב.