$
בארץ

המשרד להגנת הסביבה מגבש רשימת כימיקלים שתאסר לשימוש בישראל

המשרד ימפה מתחילת 2021 את הרשימה, שתוביל להקטנת ההשפעות המזיקות מחשיפה יומיומית של האדם והסביבה לכימיקלים; בעקבות זאת, חלק מהתעשיינים יאלצו לשנות את פעולתם העסקית

ליאור גוטמן 18:3021.10.20
המשרד להגנת הסביבה ימפה מתחילת 2021 את רשימת כלל הכימיקלים שנכנסים או מיוצרים בישראל. מטרת המהלך היא להשלים תוך כשנתיים רשימת חומרים שהשימוש שלהם אסור, שתוביל לפי המשרד, להקטנת ההשפעות המזיקות מחשיפה יומיומית של האדם והסביבה לכימיקלים.

 

 

אנשי המשרד הפיצו בשבועות האחרונים תזכיר חוק שכולל שלושה צעדים. הראשון הוא הקמת מצאי כימיקלים (מרשם); השניה הוא ביצוע הערכת סיכונים מכימיקלים נבחרים, והשלישי הוא ניהול הסיכון באמצעות קביעת מגבלות שימוש בכימיקלים או מגבלות חשיפה אליהם.

 

גילה גמליאל גילה גמליאל צילום: אלכס קולומויסקי

 

 

לטענת המשרד "אסדרת השימוש בכימיקלים בישראל היא כיום חלקית, מבוזרת בין משרדי ממשלה שונים ומיושמת אקראית לפי סיכונים חדשים שמתגלים בארץ ובעולם. מדינת ישראל היא האחרונה מבין מדינות ה-OECD המקימה מנגנון לרישום ולהערכת סיכונים מכימיקלים", ולכן בשל עיכוב זה, בישראל עדיין נעשה שימוש בכימיקלים שהוגבלו או נאסרו לשימוש במדינות אחרות בעולם. גיבוש הרשימה עלול לשנות את מגוון החומרים שמיוצרים או שמיובאים לישראל בתחומי התעשייה הכבדה, הטקסטיל והקמעונאות.

 

נושא השימוש בכימיקלים בישראל נדחה בעשור האחרון שוב ושוב, למרות שהמדינה התחייבה בזמן ההצטרפות לארגון ה-OECD בשנת 2010 להקים מרשם לאומי שימנע שימוש בחומרים מסוכנים. מאז הנושא נדחק עד כאמור לשנה הבאה. עיקר איסוף החומר יתבצע על ידי צוות ייעודי בשיתוף פעולה עם ארגוני התעשייה, ועל פי ההערכות חלקם יאלצו לשנות את פעולתם העסקית בעקבות האיסור להכניס או לייצר חומרים מסויימים.

 

לדברי השרה להגנת הסביבה גילה גמליאל: "ישראל היא מדינה מתקדמת, וחייבת להפסיק להיות החצר האחורית שבה נעשה עדיין שימוש בכימיקלים שהוגבלו או נאסרו לשימוש במדינות אחרות בעולם. הקורונה לימדה אותנו כמדינה וכחברה שיעור חשוב בהיערכות לקויה לאתגרים בריאותיים וסביבתיים. אני לוקחת על עצמי הובלה של פרויקט חשוב זה, אשר יהפוך אותנו מגורם שמגיב לסיכונים, לגורם יוזם, במהלך שישפיע על כל אחת ואחד מאיתנו".

x