בלעדי לכלכליסט
דירקטוריון פז בלם ניסיון של ביגר לשנות את היתר השליטה
הדירקטורים בחברה גילו שלשום כי היו"ר ביקש מרשות החברות כבר בינואר לאפשר את שינוי הרכב ועדת האיתור שבה יושבים רק הד"חצים, שמהווים אופוזיציה נגדו. אתמול נערכה בפז ישיבת דירקטוריון סוערת, שבסופה נאלץ ביגר להסיר את הנושא מסדר היום
אברהם ביגר, יו"ר פז, פנה לרשות החברות בבקשה לשנות את היתר השליטה בחברה, זאת מבלי לעדכן את הדירקטוריון בפנייה. ל"כלכליסט" נודע כי הדירקטורים בפז התעדכנו על כך לפני יומיים ובישיבת הדירקטוריון אתמול הכשילו נסיון של ביגר להעביר החלטה על בקשה לשינוי ההיתר.
- צעד נוסף של ביגר בדרך להפוך לבעל הבית
- פז: הקואליציה של ביגר תמשיך לקדנציה נוספת, לוקר נבחר כדירקטור חדש
- מחלוקת בדירקטוריון פז על מכירת בית הזיקוק
הישיבה אתמול היתה מתוחה והדח"צים התבטאו בה בבוטות נגד ביגר, כשעמדתם נתמכת בידי הדירקטורים אריק שטיינברג שטנברג והראל לוקר, יו"ר התעשיה האווירית. הדח"צים טענו כי ביגר מתנהל בחברה כבתוך שלו, וכי לא ייתכן שיבקש מרשות החברות לשנות את היתר השליטה בלי להעביר החלטה או לפחות לעדכן את הדירקטוריון בנושא. ביגר, מצדו, טען כי פנייתו לרשות החברות נעשתה רק כדי לבחון אם יש התכנות למהלך, זאת כדי שהדירקטוריון לא יקיים דיון תיאורטי בלבד.
תנאי היתר השליטה בפז קובעים כי ועדת המינויים של החברה, שמאתרת וממליצה על מינוי דירקטורים לחברה, תורכב מדח"צים בלבד. אתמול הסתבר לדירקטוריון כי ביגר פנה כבר בינואר לרשות החברות וביקש לשנות את תנאי היתר השליטה כך שוועדת האיתור תכלול גם דירקטורים בלתי תלויים (דב"תים).
הדח"צים בחברה - עמי שפרן, עודד גילת ומאירה גיט - נחשבים לאופוזיציה של ביגר, כשמנגד, הדב"תים - אריק שור, מנחם ברנר ורויטל אבירם - נחשבים לתומכיו. כך ששינוי תנאי היתר השליטה היה מחליש את כוחם של הדח"צים ומעצים את כוחו של ביגר בחברה. אבל, כאמור, הדח"צים נתמכו בישיבה על יד הדירקטורים שטיינברג ולוקר, שהיה לוחמני במיוחד.
בסופו של דבר נסוג ביגר מהניסיון להעלות את הנושא להצבעה ואמר כי ינהל שיחות אישיות עם הדירקטורים בנושא בטרם יובא הנושא לדיון חדש. בשיחות סגורות אמר ביגר כי "הכוח שהוענק לדירקטורים החיצוניים מופרז ובלתי סביר בעליל וזה רק הגיוני שהוועדה תורחב בחברים נוספים ויושמעו דעות נוספות".
קנייה חזקה | קנייה | המתן | מכירה | מכירה חזקה |
היתר השליטה, שסביבו מתנהל המאבק בפז, ניתן לחברה בשל אחזקתה בבית הזיקוק באשדוד שנחשב נכס אסטרטגי של המדינה, כאשר ביגר מעוניין למכור את בית הזיקוק ההפסדי בעו"ד הדח"צים מתנגדים למכירה. עם הפיכתה של פז לחברה ללא גרעין שליטה ב־2017, לאחר מכירת המניות על ידי בעל השליטה דאז צדיק בינו, שונה היתר השליטה כך ששלושת הדח"צים הפכו לוועדה שבוחרת דירקטורים ומציעה מועמדים לחברות בדירקטוריון.
המהלך העניק כוח גדול לדח"צים שתמכו באותו זמן ביונה פוגל, המנכ"ל הקודם. ביגר יזם בחודשים האחרונים את המהלך שנועד להגדיל את מספר חברי הדירקטוריון שיישבו ב"ועדת הסינון", ורשות החברות אישרה את המהלך בכפוף לאישור הדירקטוריון. כך או כך, הקרב בין הצדדים הולך להסלים בקרוב עם ההחלטה על מכירת בית הזיקוק. ביגר ואנשיו בדריקטוריון רוצים למכור את בית הזיקוק המפסיד בעוד הדירקטורים מתנגדים לכך. יצויין עם זאת כי היתר השליטה ניתן לפז רק בשל אחזקתה בבית הזיקוק, וכי במידה והוא יימכר, הרי שלא יהיה צורך בהיתר שליטה. פז מצויה בהליכי מכירה של בית הזיקוק.