בלעדי לכלכליסט
עמיתים מקימה מערך תפעול לקרנות פנסיה חדשות
החברה הממשלתית לניהול קרנות פנסיה ותיקות מפתחת מערך שנועד לגופים פיננסיים, שבשלב זה לא מחזיקים קרנות פנסיה ומעוניינים להיכנס לשוק. המטרה: להסיר חסמי כניסה לשוק הריכוזי. מנכ"ל עמיתים: "המהלך יגביר את התחרות בשוק"
עמיתים, החברה הממשלתית לניהול קרנות פנסיה ותיקות, לא מסתפקת בניהול כספי עמיתיה, ומרחיבה את פעילותה. ל"כלכליסט" נודע כי החברה מקימה מערך תפעול המיועד לקרנות פנסיה חדשות. המטרה היא להסיר חסמים לשחקנים חדשים שירצו להיכנס לפעילות בשוק הפנסיה הריכוזי.
- עמיתים תנהל את קרן הפנסיה ל-90 אלף עובדים פלסטינים
- פשרה אחרי 8 שנים: פסגות ישלם 44 מיליון ש' לעמיתים - העלה דמי ניהול ללא הודעה כנדרש
היעד: מנועי הכנסה חדשים בשוק ריכוזי
עמיתים החליטה להיכנס לפעילות זו, כדי למצוא מנועי הכנסה חדשים. הסיבה לכך היא שקרנות הפנסיה הוותיקות אינן פתוחות לעמיתים חדשים מאז שנת 1995, ולכן עם הזמן היקף נכסיהן ילך ויפחת וכך גם פעילות החברה. מטרת המהלך לשמר את הרלבנטיות של עמיתים ולהימנע בטווח הארוך מתהליך של קיצוץ בכוח אדם. כיום החברה, בניהולו של יואב בן אור, מנהלת 400 מיליארד שקל ב־8 קרנות לכמיליון עמיתים רשומים, מתוכם 270 אלף שמקבלים פנסיה ו־70 אלף עמיתים שעובדים ומפקידים.
למרות מהלכים שונים לשיפור התחרות בשוק הפנסיה, הוא עדיין שוק ריכוזי שמורכב משחקנים גדולים. חמש קרנות הפנסיה הגדולות בשוק, כולן בבעלות חברות הביטוח (מנורה, מגדל, הראל, הפניקס וכלל), ניהלו בסוף חודש אפריל השנה 93.2% מכלל נכסי קרנות הפנסיה החדשות בשוק. אחד החסמים המרכזיים המרתיעים שחקנים חדשים להיכנס לתחום הוא בהקמת מערך תפעול לאופרציה, שכוללת תפעול שוטף, ובתוכו ניהול ממשקים מול עמיתים ופנסיונרים, ניוד של עמיתים, עדכון בשינויי רגולציה, עיקולים שעבודים, איתור עמיתים, דיווחים לאוצר ואפילו ניהול השקעות.
כדי להציע את השירות החדש, עמיתים פיתחה באמצעות החברה־הבת שלה, אופאל טכנולוגיות, מערכת ליבה לניהול כספי פנסיה, אולם השירות שהיא תציע אינו כולל רק שימוש בטכנולוגיה אלא תפעול של כל האופרציות שהוזכרו.
למעשה, גוף שייקח את מלוא השירותים מעמיתים (כולל ניהול ההשקעות), יצטרך לדאוג רק לשיווק המוצר הפנסיוני. בתמורה לשירותים השונים יצטרך אותו גוף לחלוק בדמי הניהול, כאשר התעריף ייקבע על סמך היקף השירות הנרכש. גורמים בשוק ההון מציינים כי עמיתים אכן איתרה חסם בכניסת שחקנים לשוק הפנסיה, אולם הצלחת המהלך תהיה תלויה לא מעט בתמחור השירות, ובשאלה האם המחיר יהיה עדיין כדאי כלכלית לשחקנים חדשים שמעוניינים להיכנס לפעילות.
קהל היעד הראשוני: בתי השקעות קטנים
קהל היעד שאליו מיועד השירות הוא גופים פיננסיים שלא מחזיקים בשלב זה בקרנות פנסיה, כגון בתי השקעות קטנים. אולם, עמיתים לא שוללת אפשרות שבעתיד גופים המנהלים קרנות פנסיה על גבי מערכות מיושנות יבחרו לעבור למערכת שלה.
כחלק מהאסטרטגיה למצוא מקורות הכנסה חדשים, הודיעה עמיתים בסוף אוגוסט השנה כי תחליף את רשות האוכלוסין ותחל לנהל את קרן הפנסיה ל־90 אלף עובדים פלסטינים המועסקים בישראל.
מדובר בקרן פנסיה בהיקף של 3 מיליארד שקל, ועמיתים תגבה דמי ניהול מההפקדות והצבירה לפי הממוצע הקיים בשוק. זו היתה הפעם הראשונה שעמיתים קיבלה לידיה ניהול של קרן פנסיה שאינה חלק מהקרנות הוותיקות.
בן אור אמר לכלכליסט: "בטווח של 10 שנים מהיום יהיו לנו הרבה פחות עמיתים, מה שייקר את עלות השירות שלנו. השירות החדש המוצע יאפשר לתת אופק לארגון ולהנגיש את היכולות והניסיון שלנו לגופים אחרים. דבר שאנחנו מאמינים שיגביר משמעותית את התחרות בשוק".