הכינותי מראש, והעליתי לזום: חוגים לילדים בלמידה מרחוק
כמו הלימודים הפורמליים גם שיעורי ההעשרה והחוגים לילדים נהפכו מקוונים, ומציעים עושר עצום: מסדנאות אפייה ועד הדרכות ליוטיוברים מתחילים. עבור חלק מהמדריכים הרשת מאפשרת קהל חדש, אך יש גם הורים שפחות מתלהבים. "זו שוב פעילות עם הסחות דעת ובלי חברים"
אם פעם זה נחשב מגוחך ללמוד ציור או לעשות ספורט כשאת ההנחיות מקבלים דרך המחשב ממדריך מרוחק, היום זו הדרך היחידה כמעט להמשיך לצרוך את התכנים האלה. החוגים לילדים (וגם למבוגרים) עוברים ללמידה מרחוק.
- לתלמידים עם בעיות קשב וריכוז אסור לוותר על הטיפול - גם בבית
- כרטיס פתוח ליוון: הישראלים שברחו מהסגר ולא ממהרים לחזור
- בחסות הקורונה, החופש המקוון בעולם צונח
"כבר לפני כמה חודשים הבנו שהמפגשים הפיזיים הגדולים לא יחזרו בקרוב", מספר נבות זיו, מנהל מרכז התרבות של בית אריאלה בתל אביב. "התחלנו לבנות תוכנית שיכולה לפעול גם פיזית וגם מרחוק: לבחור מנחים שיכולים להעביר סדנה פרונטלית, אבל גם להעביר שעת מסך. להחזיק שעת מסך דורש יכולות לייצר שואו ועניין ולגרום למשתתפים להישאר עד הסוף; והקורס מלכתחילה צריך להיות מושך ומעניין - לא משהו צר ושולי, אלא נושאים רחבים כמו כתיבה ספורטיבית או ביקורת קולנוע". השניים ביחד עם מוזיקה אלקטרונית, ספוקן וורד, כתיבה חוויתית ועוד. הם חלק מהסדנאות והחוגים המקוונים של בית אריאלה, שמתאימות לילדים החל מגיל בית הספר היסודי על פי קבוצות גיל.
לפי סקר שערך מכון רושינק עבור חדשות 13 בנובמבר 2019 כשליש ממשקי הבית בישראל מוציאים בין 6־12 אלף שקל בשנה על חוגים לילדים בשעות הפנאי. לפי הנתונים הרשמיים של החברה למתנ"סים הארצית באותה השנה, המחיר הממוצע לחוג נע בין 90־160 שקל לחודש.
האם עכשיו, כשרוב החוגים נעשים דרך המסך בבית הם עולים יותר? או פחות? "אנחנו מוסד ציבורי מסובסד ללא מטרות רווח, ולכן העלות של הסדנאות אצלנו לא השתנתה, ונשארה אותו הדבר כמו שהיתה בזמן הסדנאות הפרונטליות" מסביר זיו. "בתחילתן של הסדנאות המקוונות גם פתחנו אותן בחינם, ובכלל אנחנו מאוד לארג'ים למשל בנושא ביטולים, בטח כשמדובר בילדים (50 שקל למפגש, ובין 380־600 שקל לחוג של בין 8־10 מפגשים).
לתת תחושה של התקדמות
בית אבי־חי בירושלים לעומת זאת מציע חוגים חינם. “אחד הדברים שהבנו עם תחילת התקופה הזאת הוא שאת האירועים והפרויקטים שאנחנו עושים ביום יום, אנחנו צריכים להפוך לכאלה שיש בהם תהליך” אומרת יטבת פייראיזן וייל, המנהלת האמנותית של המרכז. “זו תקופה שאנחנו מרגישים שאין בה הרבה התקדמות, ימים שלמים עוברים באיזו תחושת חידלון, ולכן קורסים שמאפשרים תהליכיות לימודית נותנים את ההרגשה שכל כך חסרה”.
בין הקורסים שבית אבי־חי מציע קורס קומיקס עם המאייר נדב נחמני, קורס היסטוריה עם יובל מלחי ועוד. בגלל שאלה קורסים חינם ההיענות היא אדירה. “לקורסים שאנחנו רגילים לפגוש בהם 20 ילדים, פתאום מגיעים 700”, מספרת פייראיזן וייל. “האתגר הוא להצליח לתת יחס אישי ואנחנו מודדים את זה לפי כמות המעורבות וכמות המסכים שנשארים פתוחים עד סוף המפגש. העובדה שאנחנו מלכ”ר ויכולים לתת את התכנים האלה ללא תשלום היא פריבילגיה, אבל אנחנו מקפידים על זה שזה לא יגרע מאיכות הקורסים”.
זה כנראה המצב ברוב המקרים. כשהחליטה שרון גבריאלוב, אשת תיאטרון ושחקנית, להעביר את החוג החדש שתכננה - חוג קריאה בספרי הארי פוטר, לילדים בני תשע־עשר - לזום, היא גם החליטה לגבות עבורו כמחצית מהסכום (25 שקל למפגש). לדברי גבריאלוב "המקצוע שלנו על הולד עכשיו, ולא רואים אופק. אז צריכים לחשוב על דרכים אחרות להתפרנס". את כישוריה התיאטרליים רתמה גבריאלוב לטובת חוג חדש שפיתחה . בתחילה הוא היה אמור להתקיים באופן פיזי. אבל עוד לפני שהתחילה, נאלצה להעביר אותו לזום.בתור מי שרגילה במשך שנים להציג לפני קהל של ילדים מולה, התחושה פחות טבעית, היא מעידה: "אני משתדלת ככל האפשר ליצור קשר עין דרך המסך, לתת יחס אישי ולתת לילדים לשאול שאלות. אני גם מספרת להם תוך כדי קצת אנקדוטות על הדמויות אם יש יתרון בזום הוא שיש בו מסך משותף, ובאמצעותו אני יכולה להראות לילדים תמונות, ולהרחיב על נושאים קצת יותר".
גם בן רודשבסקי הוא שחקן תיאטרון ואמן חושים שמאז מרץ לא מופיע. "הייתי צריך להמציא את עצמי מחדש", הוא אומר, "עכשיו אני מעביר בזום סדנאות קסמים עם ציוד שיש לכל אחד בבית" (כ־100 שקל למפגש).
בין החלוצים בסדנאות המקוונות היו "PlayClass" – קורס יוטיוברים למתחילים של בית הספר למקצועות היוטיוב "yyy" בשיתוף אתר "שרוטונים". "אנחנו לא אומרים לילדים 'בואו תהיו כוכבי רשת'" מסבירה מורן זר קצנשטיין בעלת yyy. "אלא איך לקחת פרויקט שהם אוהבים ולהפוך אותו לערוץ יוטיוב: איך לצלם, לערוך, לחשוב על שפה גרפית" (370 שקל ל־15 מפגשים).
גם בלוגרית האוכל המצליחה נטלי לוין (עוגיו.נט) החליטה בשל המצב להתחיל להעביר סדנאות מקוונות. "בגלל שאנשים נמצאים במטבח שלהם, עם הכלים שהם מכירים, רוב ההתעסקות היא במתכון", יש לה סדנאות שמיועדות לילדים ולכל המשפחה (עם מתכונים כמו עוגת שוקולד חמה, כדורי רפאלו ונקניק שוקולד). "אני לא הופכת את התוכן למתנחמד בגלל שאלה ילדים. אבל אני כן מנהלת את הסדנאות עם מחשב מול העיניים, כך אני עוקבת אחרי המשתפים, השאלות שלהם וההתלהבות שלהם" (50 שקל לסדנה של הורה עם ילד).
גרג בוסקילה מאמן כושר שעובד עם ילדים גם היה צריך להעביר את הפעילות לרשת. עכשיו הוא מעביר בזום אימונים אישיים וקבוצתיים. "מבחינת כמות הלקוחות זה עשה לי טוב", הוא מספר, "זה כבר לא רק מי שגרים בעיר שלי, תל אביב, עכשיו יש לי מתאמנים מהקריות ומירושלים" (30 שקל לאימון קבוצתי, 110 שקל לאימון אישי).
נועם רז, שמעביר סדנאות פלסטלינה לילדים, עשה מהלך דומה. "השפה אותה השפה והשיטה היא אותה שיטה, רק מרחוק. זה קצת יותר מנוכר, אבל במקרה שלי ברוב המקרים יש הורה ברקע שאני יכול להיעזר בו" (45 שקל למפגש).
קשרים נעלמים
אשר להורים, נדמה כי הם ישמחו לכל פעילות שתעסיק את ילדיהם בתקופה אך יש גם מי שמעלים ספקות בנוגע ליעילות ולהנאה שאפשר להפיק מחוגים בזום “זה כלי לא מושך מספיק כדי להתרכז בו” אומרת אילה מידן, אם לארבעה (בני 4־11) מכפר יונה. “כמות הסחות הדעת מסביב ובתוך המכשיר עצומה. אם מישהו רואה סרט בטלויזיה ליד, זה מספיק כדי לנטוש את החוג אלא אם כן הילדים ממש חדורי מטרה. שלא לדבר על זה ששוב זו פעילות בלי חברים ובלי אינטראקציות אמיתיות: לא רואים את הפנים ואת ההבעות של מי שאינו מדבר”.