שיעור ניצולי השואה שחיים בעוני עלה ל-70%
73 אלף ניצולי שואה שעלו לישראל בגיל מאוחר, חלקם הגדול יוצאי ברית המועצות לשעבר, זכאים רק למענק שנתי ולא לקצבה חודשית. שיעור החיים מתוכם בעוני ונזקקים להשלמת הכנסה עלה מ-67% ב-2017 ל-70% בשנה, שהם 51 אלף איש
דוח מבקר המדינה מתניהו אנגלמן מגלה עליה בשיעור ניצולי השואה החיים בעוני. אחוז הניצולים המקבלים מענק שנתי ונזקקים לקצבת הבטחת הכנסה עלה מ-67% ב-2017 ל-70% השנה. כך עולה הביקורת מעקב שערך המבקר על סיוע המדינה לניצולי שואה ומתפרסמת היום במסגרת הדוח הכלכלי של המבקר, משום שהרשות היתה עד לאחרונה כפופה למשרד האוצר.
מדובר בעיקר בעולים מברית המועצות לשעבר "אשר בשל מועד עלייתם נבצר מהם לקבל תגמולים חודשיים, והם חיים בתנאי עוני". המשמעות היא שהם לא היו בארץ במועדים הקובעים להגשת בקשה לקצבה חודשית. אלה ניצולים שהפכו לפליטים ולא שהו במחנה או בגטו. הם מקבלים מענק שנתי השווה ל-333 שקל לחודש, לעומת מענק חודשי גבוה בהרבה שמקבלים ניצולים ותיקים יותר בארץ וכאלה שהיו במחנות ובגטאות – 6,100-2,400 שקל. בגלל שעלו בגיל מאוחר לניצולים אלה גם "אין פנסיות או בסיס כלכלי אחר למעט קצבאות מביטוח לאומי".
בדוח שפרסם המבקר הקודם יוסף שפירא בנושא ניצולי השואה ב-2017 הוא גילה ש-67% מהניצולים, המקבלים רק מענק שנתי, נזקקים לקצבת השלמת הכנסה. המבקר שפירא כתב ש"קולה של אוכלוסייה זו, ששיעורה כרבע מכלל אוכלוסיית ניצולי השואה, אינו נשמע, הם מסתגלים בלית ברירה למצבם ומוותרים על צרכים בסיסיים". עוד טען כי "החובה המוסרית של החברה הישראלית היא לדאוג לאוכלוסייה זו, שסבלה די ממאורעות השואה".
מביקורת המעקב עלה כי בחודש מאי למעלה מ-51,000 מהניצולים הזכאים רק למענק שנתי גם מקבלים קצבת השלמת הכנסה מהביטוח הלאומי כלומר הם חיים בעוני. שיעור הנזקקים להשלמת הכנסה עלה מ-67% בדוח הקודם ל-70%. זאת למרות שמספר מקבלי הקצבה השנתית הצטמצם בינתיים מ-84 אלף ל-73 אלף, כלומר 11 אלף נפטרו.
משרד מבקר המדינה מציין לפני משרד האוצר, משרד ראש הממשלה והרשות כי "חלק מניצולים אלו נאלצים להסתפק ברמת חיים נמוכה, מצמצמים את רמת הצריכה. הכנסתם הכוללת אינה מאפשרת להם להתמודד עם יוקר המחיה וחלקם אף מתקשים לחיות את שארית חייהם בכבוד". מהרשות לזכויות ניצולי שואה למבקר ש"בעבר היו ניסיונות להגדיל את הזכויות המגיעות לניצולים אלו ולהסדיר להם תשלום קצבה חודשית. אולם, הפתרון שנבחר בעבר היה העלאה של גמלת הבטחת הכנסה".
המבקר כותב כי "בחלוף 75 שנים מזמן מלחמת העולם השנייה ההבחנה בין ניצול שואה שעלה לארץ לפני שנת 1953 לזה שעלה לאחר מכן, הולכת ומיטשטשת. משרד מבקר המדינה ממליץ לוועדה הבין-משרדית, למשרד האוצר, למשרד ראש הממשלה ולרשות לבחון אפשרות לגבש תוכנית סיוע להגדלת התגמולים החודשיים לקבוצת ניצולים זו ככל האפשר" הוא מציין שבשל פטירת ניצולים חלה ירידה של כ-50 מיליון ש"ח בסכום הכולל המשולם לניצולי שואה משנת 2018 לשנת 2019 וצפויה ירידה נוספת בשנים הבאות ומציע להשתמש בסכומים אלה.
מהרשות לזכויות ניצולי השואה במשרד לשוויון חברתי נמסר, כי ״רק בשבוע החולף, השרה מירב כהן וועידת התביעות הגיעו להבנות עם ממשלת גרמניה בדבר העברת כחצי מיליארד שקלים לטובת ניצולי שואה שמקבלים מענק שנתי. בנוסף, הנושא מצוי בראש סדרי העדיפויות של הרשות ואנו מקווים שבמסגרת דיוני התקציב, יוקצו לנושא משאבים נוספים".
מהרשות לזכויות ניצולי השואה במשרד לשוויון חברתי נמסר: "רק בשבוע החולף, השרה מירב כהן וועידת התביעות הגיעו להבנות עם ממשלת גרמניה בדבר העברת כחצי מיליארד שקלים לטובת ניצולי שואה שמקבלים מענק שנתי. בנוסף, הנושא מצוי בראש סדרי העדיפויות של הרשות ואנו מקווים שבמסגרת דיוני התקציב, יוקצו לנושא משאבים נוספים".