דיווח שוטף
גמזו ממליץ להסיר את הסגר משלושה יישובים אדומים
בעקבות שיפור בנתוני התפשטות הנגיף ביממה האחרונה הציע פרויקטור הקורונה להסיר את הסגר מרכסים, מודיעין עילית, ביתר עילית ומשכונת קריית מטרסדורף בירושלים; מספר המתים מקורונה עלה היום ל-2,248, ממוצע של כ-35 מתים ביום באוקטובר. על פי נתוני שירות התעסוקה, מאתמול ועד הבוקר נרשמו 3,507 דורשי עבודה חדשים, ובמקביל הגיעו 5,536 דיווחים על חזרה לעבודה
נגיף הקורונה - תמונת מצב בארץ ובעולם
20:15 - גמזו ממליץ להסיר את הסגר משלושה יישובים אדומים
לאור נתוני התחלואה של היישובים האדומים שציוניהם בשיטת הרמזור השתפרו ביממה האחרונה ביקש היום (ב') מנהל "מגן ישראל", פרופ' רוני גמזו לקיים דיון בוועדת השרים לאזורים מוגבלים כדי להסיר את הסגר על היישובים רכסים, מודיעין עילית, ביתר עילית וכן על שכונת קריית מטרסדורף בירושלים. אף על פי כן שיעור הבדיקות החיוביות עלול להצביע על תחלואה סמויה. הוועדה תדון עוד הלילה בהסרת הסגר מרכסים ומחר בבוקר, עם קבלת הנתונים, תדון גם ביתר היישובים.
הבוקר אמר גמזו בוועדת העבודה, הרווחה והבריאות של הכנסת בעניין כי "רכסים הוא יישוב שיצא מההגדרות, מודיעין עילית נמצאת על הגבול. אכן יש כאן שינויים טובים מאוד".
על פי הקריטריונים שהובילו לסגר וכתר באותם יישובים, אפשר לאשר הקלות שנדרשות אף על פי שיש חשש מתחלואה חבויה לפי שיעור הבדיקות חיוביות ומספר הבדיקות. דווקא בשל כך יש חשיבות עליונה להמשיך להקפיד על ההנחיות וההגבלות ובעיקר למנוע את פתיחת מערכת החינוך ללא אישור, ולהמשיך להיבדק.
18:15 - תוך שבועיים וחצי - 660 מתים מקורונה בישראל
מספר המתים מקורונה עלה היום (ב') ל-2,248, מהם 660 שהלכו לעולמם רק באוקטובר. מדובר בממוצע של כ-35 מתים ביום. לשם השוואה, בחודש ספטמבר כולו מתו בישראל 642 חולי קורונה. שיעור התמותה בישראל עלה ל-0.74%, כלומר אחד מכל 135 חולים בישראל. באוגוסט מתו 386 חולים, ביולי 234, ביוני 40, במאי 62, באפריל 203 ובמרץ 21.
ביחס של מתים למיליון תושבים מדורגת ישראל במקום ה-39 בעולם: 238 מכל מיליון תושבים מתו מקורונה. במדד זה ישראל נמצאת הרבה מעל הממוצע העולמי, העומד על 142.8 מתים לכל מיליון תושבים.
שיעור המתים בעולם מקורונה עומד על 2.78%, אך יש מדינות רבות כמו ישראל שנמצאות הרחק מהנתון הזה. אחוז התמותה בכוויית הוא 0.6%, באיחוד האמירויות 0.4%, בסלובקיה 0.29%, באריתראה 0.22%, בקטאר 0.17% ובסינגפור 0.05%. ישראל מדורגת כעת במקום ה-24 במספר הנדבקים הכללי והיא מקדימה במעט את אוקראינה. בבתי החולים בארץ מאושפזים 619 חולים שמצבם מוגדר קשה, ו-237 מונשמים. מספר החולים הפעילים בארץ עומד על 29,857.
15:00 - פגישה בין גנץ לנגיד אמיר ירון
שר הביטחון וראש הממשלה החליפי בני גנץ קיים היום פגישה עם נגיד בנק ישראל פרופ' אמיר ירון. גנץ שוחח עם הנגיד על הצורך בקידום תקציב מדינה לשנת 2021 ועל האתגרים הכלכליים הדורשים מענה בעת הזו.
(עמרי מילמן)
14:40 - הקלות של רשות האוכלוסין: קרובים מדרגה ראשונה יוכלו להגיע לאירועים משפחתיים
החל מהיום תימנע יציאה מישראל ממי שמחויבים בבידוד - בשיתוף פעולה בין רשות האוכלוסין וההגירה, משרד הבריאות והמשטרה, כאשר מידע שוטף יועבר ממערכות הבריאות למערכות ביקורת הגבולות לגבי חייבים בבידוד.
במקביל בנושא האיסור על כניסת זרים לישראל, הקלה רשות האוכלוסין והרחיבה את מספר החריגים שיורשו להיכנס לארץ. כך, תאושר כניסת מספר מצומצמם של מומחים חדשים (לא כולל שפים) המוגדרים כנדרשים לתשתיות לאומיות או רציפות תפקודית של המשק, באישור מראש של רשות האוכלוסין ולאחר פניה של המזמין ישירות למשרד הממשלתי הרלוונטי. כמו כן תאושר כניסת אמנים ואנשי תרבות. בנוסף, קרובי משפחה מדרגה ראשונה יוכלו להגיע על מנת להשתתף בחגיגות בר מצווה, חתונות ולידות - ולהבדיל בלוויות - של קרוביהם, לאחר הגשת בקשה וקבלת היתר.
(נוית זומר)
14:05 - שירות התעסוקה: ירידה קלה במספר דורשי העבודה בישראל
שירות התעסוקה מעדכן, כי לראשונה מאז אמצע ספטמבר מספר המדווחים היומי על חזרה לעבודה גבוה ממספר הנרשמים כדורשי עבודה:. מהדיווח האחרון אתמול ועד הבוקר ב-7:00, נרשמו 3,507 דורשי עבודה חדשים, ובמקביל הגיעו 5,536 דיווחים על חזרה לעבודה.
מאז 17.9.2020, יום לפני תחילת הסגר השני, נרשמו בשירות התעסוקה 265,131 דורשי עבודה - מהם 230,209 עקב יציאה לחל"ת ו-34,922 מסיבות אחרות. במקביל, דווחו 31,850 חזרות לעבודה. מבין דורשי העבודה שנרשמו מאז 17.9.2020, עבור 189,744 זהו רישום שני או יותר מאז תחילת משבר הקורונה בחודש מרס.
כיום רשומים בשירות התעסוקה 978,564 דורשי עבודה, מהם 632,122 בחל"ת.
13:00 - קווי האוטובוסים הבין-עירוניים חוזרים לפעול, בתפוסה של 50%
משרד התחבורה מודיע על החזרת קווי האוטובוסים הבין-עירוניים ואלו שמחברים לנתב"ג, כאשר קווים בין-עירוניים ישובו לפעול גם בסופי השבוע. עם זאת התחבורה הציבורית תמשיך לפעול בתפוסה של עד 50%. קווים למוסדות החינוך וקווי אקדמיה, לא יפעלו עד לחזרה ללימודים.
ההחלטה מגיעה בהמשך להחלטת קבינט הקורונה על הסרת המגבלות שהוטלו במהלך הסגר. עוד נקבע שגם קווי השירות אל המקומות הקדושים, בהם הכותל המערבי, קבר רחל, קבר שמואל, הר הזיתים והר מירון יחזרו לפעול.
מנגד, קווי אוטובוסים המסיעים תלמידים למוסדות החינוך וקווי אקדמיה, לא יפעלו עד לחזרה ללימודים.
בנוגע לרכבת ישראל היא תפעל, בימים ראשון עד חמישי בלבד, ללא סופי שבוע. תחנות הרכבת בנתב"ג, ירושלים (מלחה), רעננה (מערב ודרום), הוד השרון (סוקולוב) וכפר סבא (נורדאו), לא ייפתחו בשלב זה. בערים האדומות פעילות התחבורה הציבורית תמשיך לפעול במתכונת שפעלה בימי הסגר. נסיעה ברכבת ישראל תתאפשר רק באמצעות הזמנת שובר נסיעה מראש.
12:30 - חברת החשמל: עסקים קטנים יכולים לשלם החשבונות 30 יום לאחר המועד המקורי
חברת החשמל הודיעה כי היא תשכפל את תנאי התשלום ללקוחות הסגר הראשון, ולפיכך היא תאפשר לעסקים קטנים ובינוניים לשלם את חשבון החשמל בטווח דחייה של עד 30 יום ממועד התשלום המקורי. מטרת המהלך היא לצמצם ככל שניתן פגיעה בעסק וזאת בנוסף להסדר פריסת התשלום לחשבונות שוטפים.
עוד מזכירים בחברה שעם פרוץ מגפת הקורונה בחודש מרץ לא נותקו לקוחות חייבים מאספקת החשמל, והוקדמו תשלומים לעשרות ספקים קבועים. אורן הלמן, סמנכ״ל שירות שיווק ורגולציה בחברת החשמל מסכם שהחברה תפעל לייצר פתרונות מתאימים לעסקים במצוקה
10:35 - גמזו: "ילדים ונערים ששיעור התחלואה הסימפטומטית הקשה שלהם נמוך 'דוחפים' את המגיפה"
פרויקטור הקורונה פרופ' רוני גמזו נושא הבוקר (יום ב') דברים בוועדת העבודה והרווחה בכנסת ומתייחס להקלות ולנתוני התחלואה העדכניים. הוא אמר: "בזמן הסגר השני, עם אוכלוסייה עייפה, הגענו למקדם הדבקה של 0.6. זו תעודת כבוד. אם הייתי יכול - הייתי בודק את כל אזרחי המדינה. ככה הייתי מאתר את כל הא-סימפטומטים ובולם את המגפה". לדבריו, "תוך כמה ימים נקצר את ימי הבידוד ל-12 ימים לאחר בדיקה ביום העשירי".
לדברי גמזו, "בדרך כלל, המנוע לבדיקות הם סימפטומים. כשאנשים לא מרגישים טוב - הם הולכים להיבדק. ככל שהתחלואה יורדת, גם הרצון והצורך להיבדק יורד, אבל זו מלחמה. את הקורונה ניתן לחסל על-ידי מציאת הא-סימפטומטים. הם מניעים את המגפה".
"מי ש'דוחף' את המגפה הם ילדים ונערים ששיעור התחלואה הסימפטומטית הקשה שלהם נמוך. הם נדבקים, נושאים את הנגיף, לרוב לא חולים ודוחפים את ההדבקה למבוגרים יותר - שם צריכת שירותי האשפוז היא הקשה והמורכבת ביותר שגורמת למוות".
לדבריו, "יש חשיבות גדולה בהמתנה עם פתיחת מערכת החינוך. צריך לחכות ולעשות זאת בחוכמה ובזהירות".
"ב-15 ביולי היינו סביב ה-1,500-1,700 מאומתים ליום", אמר פרופ' גמזו. "היינו במצב יציב ובשליטה. היו לנו כ-300 חולים קשים והמערכת הייתה יציבה. אפילו עשינו פה ושם הקלות, ראינו שזה בטוח ובכל שלב חיפשנו את הדרך לחזור לשגרת החיים. אנחנו רואים שהעלייה בתחלואה היא סביב 1 בספטמבר".
פרופ' גמזו התייחס לירידה בשיעורי התחלואה אצל החרדים: "לא תמיד צריך לצפות שהם יגיעו לאותם שיעורים של בדיקות חיוביות בגלל מבנה בתי האב, שהוא מאתגר וקשה יותר".
09:40 - מצבו של סאיב עריקאת המאושפז בהדסה עם קורונה הידרדר ומוגדר אנוש
מצבו של בכיר הרשות הפלסטינית סאיב עריקאת המאושפז עם קורונה בבית החולים הדסה עין כרם בירושלים הידרדר ומוגדר כעת קריטי. כך עדכן הבוקר (יום ב') בית החולים.
"הבוקר חלה הידרדרות במצבו, המוגדר כעת כקריטי ובשל מצוקה נשימתית הוא הונשם והורדם", מסרה דוברת בית החולים. "מר עריקאת מהווה אתגר עצום לטיפול בקורונה בהיותו מושתל ריאות עם דיכוי של המערכת החיסונית, ועם זיהום חיידקי בנוסף לקורונה. הדסה עם רופאיה המקצועיים הבכירים ביותר, נמצאת בקשר רפואי בינלאומי לגבי מדיניות הטיפול בחולה מורכב כזה. הדסה תמשיך לעדכן את משפחתו כמקובל באשר למצבו ותעדכן את הרשות הפלסטינית בהיותו בכיר שם".
בעקבות בקשה של הרשות הפלסטינית, הועבר אתמול עריקאת מביתו ביריחו לבית החולים בירושלים לצורך קבלת טיפול רפואי מהיר. בכיר הרשות בן ה-65 נמצא כאמור בקבוצת סיכון: לפני שלוש שנים הוא עבר בהצלחה השתלת ריאות בארצות הברית.
08:00 - 892 נדבקו אתמול בקורונה, מספר החולים קשה - 619
892 נדבקים בקורונה אובחנו אתמול (יום א') ומאז חצות נוספו עוד 128 מאובחנים. כך עולה מנתוני משרד הבריאות שפורסמו הבוקר. שיעור הבדיקות החיוביות עומד על 3.5% מתוך 27,100 בדיקות שתוצאותיהן התקבלו אתמול.
619 מאושפזים במצב קשה ומהם 212 מונשמים. 2,209 בני אדם נפטרו מקורונה בישראל מתחילת המגפה.
07:30 - רק 3,000 גננות הספיקו לעבור בדיקת קורונה
יותר מחצי מיליון ילדים עד גיל 6 חזרו אתמול (יום א') למערכת החינוך, עם ההסרה החלקית של ההגבלות שהטילה הממשלה בזמן הסגר. ההחלטה להחזיר 20 אלף מוסדות חינוך לפעילות התקבלה רק בסוף השבוע, והלימודים בהתאם נפתחו בשמחה ובבלגן. על פי נתונים שפרסם פורום הגנים הפרטיים, בשל תקופת ההיערכות הקצרה שניתנה לקראת החזרה למסגרות - רק כ-3,000 גננות וסייעות הספיקו לעבור בדיקות קורונה מתוך עשרות אלפי אנשי צוות. בהנהגת ההורים הארצית דורשים לחייב את כל הגננות והסייעות לעבור בדיקה לגילוי קורונה.
יו"ר המחלקה לגננות בהסתדרות המורים, ענת דדון, טענה כי ההמלצה לגננות להיבדק לקורונה אינה רלוונטית. לדבריה, "הבדיקות הן חלק מניסיון לכסות על מחדל פתיחת הגנים בלי להתייעץ עם הגננות בשטח ובמקום לפתוח בקבוצות קטנות בקפסולות. היום גננת תעשה בדיקה ותצא שלילית ושתי דקות אחר כך זה כבר לא תקף".
שרי כהן-בכר, מנהלת גן בפתח תקווה, לא נבדקה לקורונה. "אין טעם בבדיקה. הרי אם גננת נבדקת ונמצאת שלילית לקורונה, אך ילד או הוריו מגיעים לגן ומדביקים את כל הילדים ואת הגננת - לא עשינו בזה דבר. כבר נפטרה גננת שנדבקה מילד שנשלח לגן למרות שמשפחתו חלתה".