$
שווקי חו"ל

בוול סטריט נותנים כסף חינם לחמש שנים, לא תיקחו?

דווקא בתקופה שבה מניות הטכנולוגיה רשמו זינוקים של עשרות ואף מאות אחוזים, החברות לא פונות לגיוס מניות קלאסי אלא בוחרות בכלי "משברי" - אג"ח להמרה, ללא ריבית. "למשקיע אפילו ריבית אפס היא אטרקטיבית, כל עוד זה בא עם אופציה על מניה מתחום הטכנולוגיה"

סופי שולמן 07:0219.10.20

המילה "היברידי" הפכה מרכזית מאז הקורונה. מקומות העבודה הפכו להיברידיים, הטיפול בקופות החולים היברידי, ואין סיבה שגיוס הכספים ההיברידיים לא יפרח. בחודשיים האחרונים שלפו חברות הטכנולוגיה הישראליות מהבוידעם את האג"ח להמרה: אמצעי גיוס שהיה נפוץ אחרי התפוצצות בועת הטכנולוגיה. אג"ח להמרה הוא מכשיר היברידי, לא בדיוק חוב ולא הון, אלא משהו באמצע. אג"ח שאליה צמודה אופציית קול.

 

 מאוגוסט גייסו וויקס, פייבר, נייס, סולאראדג' ונובה 2 מיליארד דולר באג"ח להמרה. כולן בריבית אפס, להמרה בעוד חמש שנים. החברות מקבלות הלוואה עכשיו בחינם ובעוד חמש שנים, בהתאם למצב המניה והעדפת המשקיעים, החוב יוחזר או יומר למניות.

 

 

כל חברה קובעת את מחיר ההמרה עם בנקאי ההשקעות שמלווים את הגיוס, ובחברות הישראליות בסבב זה מדובר בעלייה של 40%-30% לעומת המחיר הנוכחי. לא יעד שאפתני במיוחד לחמש שנים. עבור החברות זה הכסף הזול ביותר, ומעין סטרקצ'ר עם רצפה למשקיעים, שמחוסנים מהפסד. סביר שיצטרפו נוספות.

 

ובכל זאת יש משהו מפתיע בנהירה לאג"ח להמרה עכשיו. מסורתית היה זה כלי השקעה "משברי". כך ב־2001, כשמניות החברות היו בשפל אך הן הזדקקו לכסף, אג"ח להמרה ענו בדיוק על הצורך. הן אפשרו להימנע מדילול משקיעים במחיר נמוך. מנגד, המשקיעים היו נכונים להסתכן בקנייתן כי הן סיפקו רצפה להשקעה - מחיר המניה הנוכחי. במקור אג"ח להמרה מגיעות מעולמות הגיוסים לחברות הייטק פרטיות בשלבי חיים מוקדמים שזקוקות לכסף, אבל למשקיעי סיד ולאנג'לים עדיין קשה לקבוע את שוויין.

 

כיום, המצב הפוך. מניות הטכנולוגיה זינקו בעשרות ואף במאות אחוזים. וויקס ופייבר, למשל, קפצו ב־125% וב-660% בהתאמה. לכאורה, כל אלה מייצרים הזדמנות קלאסית לגיוס במניות רגילות. "גייסנו באג"ח להמרה פשוט כי אפשר. יש הרבה כסף בשוק שמחפש לאן ללכת, ולא מדובר בהכרח במשקיעים במניות, אלא במשקיעי אג"ח מתוחכמים.

 

רק השנה היו כ־60 גיוסים כאלה, והחברות גייסו כך יותר מ־10 מיליארד דולר. זה שוק צומח בסביבת הריביות האפסיות", אומר רונן פייר, סמנכ"ל הכספים של סולאראדג', שגייסה את הסכום הגבוה מכולן, 550 מיליון דולר, לאור ביקושי ענק. מניית החברה, שפיתחה מערכות לניהול תשתיות אנרגיה סולארית, שילשה את מחירה מתחילת 2020 לשווי של 15 מיליארד דולר. זינוק זה שם אותה בחמישייה הפותחת של החברות הישראליות במונחי שווי שוק.

 

מנכ"ל פייבר מיכה קאופמן סמנכ"ל הכספים של סולאראדג' רונן פייר ומנכ"ל נייס ברק עילם מנכ"ל פייבר מיכה קאופמן סמנכ"ל הכספים של סולאראדג' רונן פייר ומנכ"ל נייס ברק עילם צילומים: עמית שעל, עומר הכהן, באדיבות סולאראדג'

 

פייר מחדד את היתרונות של אג"ח להמרה עבור החברות: מדובר בעסקת בזק שאפשר לסגור בשבועיים, לא נדרש דירוג לאג"ח ובניגוד לגיוס חוב רגיל, אין התניות פיננסיות. האופציה העתידית מכסה על הכל. "אף שאין כרגע כלום על הפרק, ייתכן שייווצרו הזדמנויות לרכישות, אבל שוק ההון כבר יתקרר", מסביר פייר.

 

"העולם התהפך", אומר יניב אבדי, שותף מייסד חברת הייעוץ בטא פייננס, "אג"ח להמרה נולדו כדי לגשר על הפער בריביות שנוצר לא אחת בין החברה המגייסת למשקיעים. החברות שלא רצו או יכלו לשלם ריבית גבוהה שרצו המשקיעים, נתנו להם מתנה - אופציית קול. מאז הקורונה, שתי מגמות מחזירות את האג"ח להמרה למשחק. הראשונה, היום ברור שהריביות צפויות להישאר אפסיות הרבה זמן. השנייה היא ההייפ סביב מניות הטכנולוגיה. על רקע זה, למשקיע אפילו ריבית אפס היא אטרקטיבית, כל עוד זה בא עם אופציה על מניה מתחום הטכנולוגיה", מסביר אבדי.

 

ויש עוד שתי סוכריות באג"ח להמרה, אחת לחברות והשנייה למשקיעים. מבחינת החברה ניתן בשלב הראשון להימנע מרישום אופציות הקול כמניות, ולכן למנוע דילול ופגיעה ברווח למניה, מדד קריטי במיוחד בתקופה משברית. חברות טכנולוגיה שמגיעות לבורסה באופן מסורתי עם מבנה שליטה מפוזר, רגישות יותר לדילול בעלי המניות, ולכן כלי זה עדיף על פני גיוס במניות. לפי כללי החשבונאות האמריקאית, הדבר מתאפשר אם החברה מגדירה שבכוונתה לפדות את האג"ח לפני המועד המתוכנן להמרה, מה שקורה לעתים קרובות. מבחינת המשקיעים, בעיקר המתוחכמים, הסוכרייה היא המסחר באופציות, סמוך להנפקה. הם לא מחכים להרוויח מההמרה למניות, אלא משחקים בין סטיות התקן על אופציות הקול לאג"ח, ובמקביל לגיוס עושים עסקאות שורט כדי ליצור מעין גידור. לכן מניית חברה שמגייסת באג"ח להמרה תרד לרוב סמוך לסגירת הגיוס, ובהמשך השפעת פתיחת פוזיציות שורט מתאזנת.

 

גיוס באג"ח להמרה אינו רק נחלת חברות טכנולוגיה. כך, השבוע חברת הקרוזים שבה מחזיק אייל עופר רויאל קריביאן גייסה חצי מיליארד דולר באג"ח להמרה. במקרה זה האג"ח נושאות ריבית, אולם בהתחשב בעוצמת הפגיעה שספגה במשבר הקורונה, ריבית של פחות מ־ 3% בשנה לא נראית גבוהה במיוחד.

x