ממחר: שביתה של הסגל הזוטר ב-11 מכללות שבהן 30 אלף תלמידים
חברי הסגל מאשימים את האוצר, ראשי המכללות והות"ת במריחת המשא ומתן על תנאי העסקתם במשך שנתיים וחצי; במערכת ההשכלה הגבוהה חוששים כי בעקבות כך יעברו סטודנטים למכללות שלא שובתות; במקביל הסגל הזוטר במכללות ובאוניברסיטאות כולן יקיים שיבוש לימודים בשל סכסוך עבודה על תנאי העסקתם בתקופת הלמידה מרחוק
עם פתיחת שנת הלימודים האקדמית מחר (א') ישביתו חברי הסגל הזוטר חלק גדול מהלימודים ב-11 מכללות, שבהן 30 אלף תלמידים. הם מאשימים את משרד האוצר, את ראשי המכללות ואת הוועדה לתכנון ולתקצוב של המועצה להשכלה גבוהה (ות"ת) במריחת המשא ומתן על תנאי העסקתם במשך שנתיים וחצי. במערכת ההשכלה הגבוהה קיים חשש שבגלל העובדה שהלימודים ממילא מתקיימים בזום, השביתה עלולה לגרום למעבר סטודנטים ממכללות שיושבתו למכללות אחרות.
- הלמ"ס: הסיכוי של צעיר מאשכול גבוה ללמוד באוניברסיטה כפול מזה שבאשכול נמוך
- ההערכות על זינוק במספר הסטודנטים היו מוקדמות: יגדל ב-2% בלבד
- התאחדות הסטודנטים: כך יחולצו צעירים ממשבר האבטלה
בין הדרישות המרכזיות שמעלה איגוד הסגל האקדמי: העסקה שנתית רציפה שתחליף את המצב בו חברי הסגל הזוטר מפוטרים מדי סמסטר ללא כל הבטחה לעבודה בסמסטר הבא; שיפור תנאי השכר אשר הוקפאו מאז 2014; קדימות לסגל הקיים באיוש קורסים שנפתחים ועוד.
דווקא נושא ההעסקה הרציפה מקובל ככל הידוע על האוצר והמועצה להשכלה גבוהה ועומד לפני פתרון. לעומת זאת, אין נכונות להעלאות שכר בטענה שהדבר בלתי אפשרי בתקופה של היעדר תקציב מאושר ויהווה תקדים למשק כולו. נושא נוסף במחלקות הן הטבות שונות שמקבל הסגל הזוטר בחלק מהמכללות. האוצר פתח בחקירה נגדן בטענה שמדובר בחריגות שכר אסורות של עשרות אחוזים. בסגל הזוטר דורשים להמשיך בהטבות ולהכיר בהן. איגוד הסגל האקדמי במכללות הציבוריות המאוגד בכוח לעובדים אומר ש"ראשי המערכת דוחפים את המרצים לשביתה ארצית חסרת תקדים במכללות, וזאת דווקא בסמסטר שבו חלה עלייה במספר הסטודנטים".
השביתה תחל ב-18.10 במכללות הבאות: המכללה האקדמית ת"א-יפו, שנקר, המכון הטכנולוגי חולון, המכללה האקדמית כנרת, המרכז האקדמי רופין, המכללה האקדמית אשקלון, המכללה האקדמית הדסה בירושלים, ועזריאלי – מכללה אקדמית להנדסה. ב-25.10 יצטרפו מכללת ספיר והמכללה האקדמית אחוה, עם פתיחת הלימודים אצלן, וב-1.11 מכללת סמינר הקיבוצים.
מוועד ראשי המכללות נמסר בתגובה ש"22 המכללות האקדמיות הציבוריות החברות בור"מ (ועד ראשי המכללות האקדמיות הציבוריות) קיבלו החלטה, פה אחד, לפעול לשינוי מודל ההעסקה הנוכחי של הסגל הזוטר ולהוביל מהפכה שבה רובם יועסקו במעמד סגל עמית. בשבע כללות כבר נחתמו הסכמים מקומיים". לטענת ור"מ "על מנת להשלים את המהלך התקיימו עשרות ישיבות משא ומתן רציני". עם זאת טוענים שם ש"בעת הזו כאשר כלל המשק מצוי בעיצומו של משבר חסר תקדים, על כולנו לפעול באחריות ולהתכתב עם המציאות".
מהוועדה לתכנון ולתקצוב של המועצה להשכלה גבוהה וממשרד האוצר לא נמסרה תגובה.
במקביל, הסגל הזוטר באוניברסיטאות ובמכללות כולן ישבש החל ממחר את הלימודים בשל סכסוך עבודה על תנאי ההעסקה בתקופת הלמידה מרחוק. לא תתאפשר הקלטת השיעורים. הסגל הזוטר יעשה שימוש אך ורק באמצעים הנמצאים ברשותו ולא יממן ציוד נדרש להוראה מקוונת. כמו כן, לא יתבצעו מטלות חריגות כמו הכפלת כמות הסטודנטים בקורס, השגחה בבחינות, מתן סיוע טכני, הארכה ותוספת שיעורים. בין הדרישות: תגמול על עומסי עבודה כבדים, רכישת ציוד לעבודה מרחוק וכן הימנעות מהקלטת השיעורים כדי שלא ניתן היה להשתמש בהם בעתיד כדי להחליף את המרצים. גם שם מאיימים בהמשך לעבור לשביתה מלאה.