הישראלי שוויתר על פרס של 8 מיליון דולר: "זקוק לנס כדי לא לפשוט רגל"
ד"ר אחיקם בן ארצי, אחיינה של שרה נתניהו ומי שהתפרסם לאחר שוויתר על פרס כספי בעקבות חשיפה של אי סדרים בדויטשה בנק, מודה בראיון לפייננשל טיימס כי מצבו הכלכלי חמור. זאת על רקע קרבות משפטיים ומאבק גירושין ממושך
לפני ארבע שנים זכה אחיקם בן ארצי ב-8.25 מיליון דולר מרשות ני"ע האמריקאית (SEC) בעקבות עזרתו בחשיפת אי סדרים בהתנהלות של דויטשה בנק שניפח את המאזן שלו, אולם הוא העדיף לוותר על הכסף בטענה שאינו יכול לקחת כסף "ששייך לבעלי המניות של דויטשה ולא למנהלים האחראיים". כעת בן ארצי (48), מנהל סיכונים לשעבר ואחיינה של אשת ראש הממשלה, שרה נתניהו, מודה כי הוא על סף פשיטת רגל. "אני זקוק לנס כדי להימנע מכך בשלב זה", אמר בריאיון שקיים עם הפייננשל טיימס מתל אביב, שם הוא שוהה בבידוד לאחר חזרתו מביקור בארה"ב.
- דויטשה בנק: גדול מכדי ליפול, אבל לא מכדי להפיל
- סרבן המצפון של וול סטריט
- הישראלי לשעבר שחשף הונאה בדויטשה בנק מסרב לקבל פרס של 8 מיליון דולר
ב-2011 פוטר בן ארצי מעבודתו בדויטשה בנק בניו יורק לאחר כמעט שתי שנות עבודה בחטיבת המשפטים, הסיכון וההון (לפני כן עבד ארבע שנים בסיטי ובגולדמן זאקס), וזאת בעקבות חשיפת השחיתויות.
בשנים שקדמו למשבר הפיננסי ביצע דויטשה בנק עסקאות מורכבות שבמסגרתן רכש נגזרים ממשקיעים מוסדיים, וזאת כביטוח למקרה שתאגידי ענק אמריקאיים ייקלעו לחדלות פירעון, אלא שהעסקאות האלה היו ממונפות. לצורך העניין, על כל מיליארד דולר שאותם ביטח הבנק אצל המוסדיים, הם נדרשו להעמיד בטוחות זמינות של 100 מיליון דולר בלבד, ואף פחות מכך, בלי שהיתה להם מחויבות להגדיל את הבטוחות. התוצאה, לפי בן ארצי, שהתראיין לפני ארבע שנים למוסף כלכליסט: "אתה טוען שיש לך ביטוח על הסכום המלא אבל למעשה יש לך ביטוח רק על עשירית ממנו. הבנק מכר למשקיעים אופציה להסתלק מהעסקה - והתעלם מכך...הם המציאו מיליארדי דולרים במאזן. עם שוך המשבר ברבעונים הבאים, הנגזרים איבדו מערכם והרווחים שהבנק רשם עליהם נעלמו. אבל בינתיים, מי שקנה מניות שילם יותר מדי והפסיד. נגרם פה נזק אמיתי גם למשקיעים וגם לשוק. ואילו המנהלים עצמם, כמובן, יכלו לשמור על הג’וב שלהם, לטעון שהם היו גאונים בניהול סיכונים, ולקחת בונוסים גדולים מאוד כל השנים אחרי המשבר”. בן ארצי דיווח, הבנק נאלץ לשלם קנס של 55 מיליון דולר, והוא כאמור פוטר.
מאבק גירושים קשה
בשנים שעברו מאז הוא מצא עצמו במספר קרבות משפטיים ובמאבק גירושים ממושך. הוא חזר להתגורר בארץ והותיר מאחור את שני בניו, אותם פגש לפני מספר חודשים, לראשונה מזה שש שנים, וצבר מאות אלפי דולרים בקנסות ובחובות, עד כדי כך שבשלב מסוים אף הוצא נגדו צו מעצר.
התביעות העיקריות נגדו הגיעו מצד פירמת עורכי הדין שייצגה אותה בפרשת דויטשה Labaton Sucharow, שב-2015 הגישה נגדו תביעה בחשש שבכך שסירב לקבל את הפרס הוא ימנע מהם את העמלה בגובה 18% עליה הסכימו. מפירמת עורכי הדין סירבו להגיב לכתבה.
תביעה נוספת הגיעה מצד החברה הקנדית קילגור וויליאמס (Kilgour Williams), שהשותפים שלה קולין קילגור ודן וויליאמס תמכו בטענותיו של בן ארצי וסיפקו עדות מומחים.
כשבן ארצי ויתר על הפרס הוא טען כי יש בכל זאת לשלם לעורכי הדין, לגרושתו ולמומחים. אולם, הסחבת המשפטית צמצמה משמעותית את הסכומים המגיעים לו. כך שאף שבן ארצי לא הרוויח דולר, הוא צפוי להתמודד עם נטל חובות גבוה במיוחד.
בשלב זה נראה שחלה התקדמות במאבק הגירושים, וגרושתו קיבלה כמחצית מהפרס. היא סירבה להגיב על הכתבה. גם פירמת עורכי הדין קיבלה את התשלום שלה שעומד על 1.5 מיליו דולר, אבל קילגור וויליאמס עוד לא קיבלו שכר. במוקד המחלוקת עומד מכתב שבן ארצי שלח לבקשתם ל-SEC שבו הוא מבקש שיעבירו להם את כספי הפרס הנותרים. אולם, לאחר מכן התחרט על המהלך שכן הבין כי יידרש לשלם מס על הפרס שכלל לא קיבל. בקילגור וויליאמס התעקשו שהמכתב החתום הוא למעשה חוזה תקף, ובכך נוצר חוב של 2.5 מיליון דולר לחברה. שופט פסק לטובתם וכרגע עומד ערעור על הפסיקה. בכל מקרה, בן ארצי כבר מבין כי אין ביכולתו לשלם את מלוא חובותיו.
בינתיים הוא מצא מטרה חדשה להילחם עבורה: "בעוד שאנשים רגילים לא יכולים להשפיע על דויטשה בנק או על ה-SEC, כי האנשים הרלוונטים מאד מרוחקים, תנועה עממית שתחייב את כל עורכי הדין להפוך לעובדי ציבור ביחד עם עם הגבלות מחמירות על דלתות מסתובבות, תסייע לתקן את הבעיות במערכת המשפטית", הסביר בהתכוונו לתנועה המתמדת של בכירים בין וול סטריט וושינגטון. כך למשל, אחד מעורכי דינו של בן ארצי היה בכיר לשעבר ב-SEC ובשל הקשרים והידע שלו סייע לו לקבל את הפרס, זאת בעוד שחושף שחיתויות אחר עם עורך דין פחות מקושר לא הצליח לשכנע בטענותיו ולא קיבל שום פרס.