$
Duns טכנולוגיה
האדר מובייל דן אנד ברדסטריט duns100

הסקסופון, גיטרה חשמלית, קונטרבס חשמלי, אקורדיון ולהקה בקופסה - מי אחראי לפטנטים המוסיקליים הללו, ומתי הומצאו?

לזכרו של הגיטריסט אדי ואן היילן; 10 פטנטים מוסיקליים שחייבים להכיר

דורון שרצקי 11:5513.10.20

 מוגש מטעם DUN'S 100

 

בשבוע שעבר נפרד עולם המוסיקה מהגיטריסט האגדי אדי ואן היילן, שנחשב לאחד הגיטריסטים המשפיעים והמוכשרים במאה ה-20. על פי המגזין רולינג סטונס היילן דורג במקום השמיני ברשימת 100 הגיטריסטים הטובים ביותר בכל הזמנים, ברשימה אחת עם ג'ימי הנדריקס, ג'ימי פייג', אריק קלפטון ואחרים.

 

ואן היילן הקים בשנות השבעים ביחד עם אחיו, את להקת הרוק ואן היילן, שזכתה לתהילת עולם.

 

אדי ואן היילן נחשב לאחד הגיטריסטים הטובים ביותר בכל הזמנים, ופיתח סגנון נגינה ייחודי שכולל בין היתר את טכניקת הטאפינג, שימוש באפקטים שונים, הרמוניקס, ושימוש נרחב בידית הטרמולו.

ואן היילן נחשב לפורץ דרך מוסיקלי ומסתבר שגם ממציא.

 

מותו של ואן היילן הזכיר למשתמשי טוויטר את הפטנט שקיבל בארה"ב (US Pat. 4,656,917) על התקן תמיכה לגיטרה, המאפשר נגינה תוך הטיית הגיטרה כשפניה מופנים למעלה, והציור המגניב שנכלל בפטנט (the baddest-ass diagram in the history of the US patent office). האדם ניגן משחר ההיסטוריה, וחלק לא מבוטל מכלי הנגינה הומצאו הרבה לפני שהחלו לרשום פטנטים – לפני כמה מאות שנים - כמו התוף, החליל, נבל, כינור, החצוצרה, הפסנתר ועוד. זכות הפטנט הוכרה כבר במאה ה-15 באירופה, ורישום פטנטים החל לצבור תאוצה במאות ה-18 וה-19, כשמדינות רבות בעולם אימצו חוקי פטנטים. הנה הצצה בכמה מהפטנטים הידועים שנרשמו על כלי נגינה שעשו היסטוריה:

 

צ'ארלס וויטסטון, המוכר למהנדסי חשמל כממציא גשר-וויטסטון למדידת התנגדותו של נגד חשמלי, רשם באנגליה בשנת 1829 פטנט על האקורדיון.

 

אדולף אנטואן סקס, יצרן כלי נגינה בלגי, רשם בצרפת בשנת 1846 פטנט על כלי נגינה ממתכת בעל מאפיינים של כלי נגינה מעץ (פיה עם עלה עשוי מקנה) שלימים הפך להיות הכלי המזוהה ביותר בעולם הג'ז – הסקסופון. במהלך השנים בהן היה הפטנט בתוקף הגיש אנטואן סקס תביעות לא מעטות נגד מתחריו על הפרת הפטנט שלו.

 

הגיטרה החשמלית הראשונה, שגם הפכה להצלחה מסחרית, נרשמה כפטנט בשנת 1937 ע"י ג'ורג' ביושאמפ בארה"ב. במקום להשתמש בתיבת תהודה להגברה טבעית של צליל הגיטרה, ביושאמפ השתמש בפיקאפ – שילוב של מגנט וסליל חשמלי שקולט את השינויים בשדה המגנטי כתוצאה מרעידות מיתרי מתכת וממירן לאותות חשמליים, ובמגבר חשמלי להמרת והגברת האותות לצלילים. הגיטרה החשמלית הפכה במהלך השנים לכלי הנגינה הפופולרי ביותר בעולם.

 

ליאו פנדר, יצרן הגיטרות האגדיות, המציא ורשם כפטנט, בשנת 1951, גשר ופיקאפ משולבים לגיטרה חשמלית, שהפכו לסטנדרט בכל הגיטרות החשמליות.

 

תד מקארתי, איש עסקים שהיה נשיא חברת גיבסון, יצרנית הגיטרות הנודעת, רשם בשנת 1958 עיצוב ייחודי לגיטרה שהפך להיות הסמל הממותג של חברת גיבסון – גיטרה בעלת שני זנבות.

 

בשנת 1963 רשם ג'.ד. תומפסון פטנט על תוף סנר (התוף האופקי במערכת תופים) על אפשרות הצמדה של מערך הקפיצים המקנה לתוף את הצליל הייחודי שלו לתחתית התוף, והרחקתו, שמאפשרת הקטנת רעשי תהודה כשהתוף אינו בשימוש, ובכך שחרר את המתופף מהצורך להניח את ידו על התוף כדי למנוע רעשים כאלה כשאינו מתופף.

 

האנק ואן זאלינג רשם בשנת 1981 פטנט על קונטרבס חשמלי בעל גוף מוקטן (למעשה נותר רק קו מתאר עדין שמזכיר את צורתו הקלאסית של הקונטרבס), שאיפשר לנגני בס ניידות גבוהה יותר ותמרון קל יותר (הכלי תופס הרבה פחות נפח מהקונטרבס הקלאסי).

  

עו"ד דורון שרצקי עו"ד דורון שרצקי צילום: תומר יעקובסון

 

גם מקומן של האפליקציות לא נפקד. בשנת 1999 רשם פיטר גאנון פטנט על תוכנה בשם "להקה בקופסה" (Band in a Box) המאפשרת למוסיקאים לנגן ולהתאמן עם הרכב שלם של כלי נגינה. התוכנה מנגנת את הליווי, ומאפשרת למשתמש לקבוע את הקצב, את הסולם המוסיקלי של הקטע, לבחור את כלי הלווי ועוד. התוכנה הזו הפכה להיות כלי האימון העיקרי של מוסיקאים רבים ברחבי העולם.

 

בשנת 2003 רשם פליקס רוהנר פטנט בשוויץ על כלי נגינה מיוחד – הפאנטאם: כלי הקשה המזכיר את תופי הפח הקריביים, העשוי כיפת מתכת בעלת בליטות שעליהן מקיש הנגן באצבעותיו ומפיק צלילים קסומים. כלי ההקשה הזה עורר את סקרנותם של מוסיקאים רבים בעולם, והעובדה שהממציא לא רשם את הפטנט במדינות נוספות פרט לשוויץ, וגם לא עמד בביקוש האדיר לכלי, פתחה פתח להעתקות וחיקויים רבים שנמכרו בעולם.

 

גם כיום נרשמים פטנטים על כלי נגינה חדשים ועל שכלולים של כלי נגינה קיימים. כמו בכל תחום טכנולוגי אחר, גם העולם הטכנולוגי המוסיקלי אינו שוקט על שמריו.

 

מאת עו"ד ועורך פטנטים דורון שרצקי, שותף בקבוצת הפטנטים בפירמת עורכי הדין ועורכי הפטנטים פרל כהן צדק לצר ברץ