$
Duns משפט
האדר מובייל דן אנד ברדסטריט duns100

נפגעתם בתאונת דרכים? מגיע לכם פיצוי

גם אם אתם אשמים בתאונה – אתם זכאים לתגמולים מהביטוח. צעד אחר צעד: מהן הפעולות שצריך לעשות כדי לקבל את התגמולים המגיעים לכם?

רפאל אלמוג 09:5713.10.20

 מוגש מטעם DUN'S 100

 

מדי שנה נפגעים מעל ל-30 אלף אנשים בתאונות דרכים. למרבה הצער, תאונות דרכים הן חלק בלתי נפרד ממציאות חיינו, ועלולות לקרות לנו בכל עת בין אם בגלל טעות אנוש או עקב תשתיות לקויות.

תאונת דרכים היא אירוע מלחיץ המלווה בסטרס, דאגות רפואיות ועוד. יחד עם זאת, יש מספר פעולות שחובה עליכם לעשות כדי לוודא את קבלת הפיצויים המגיעים לכם.

 

מי זכאי לפיצוי?

 

חוק פיצויים לנפגעי תאונות דרכים קובע כי כל אדם שנפגע בתאונת דרכים זכאי לפיצוי. הזכות לפיצויים היא מוחלטת ואינה תלויה בקיומו או היעדרו של אשם. כמובן שישנם חריגים לזכאות מוחלטת זו כגון תאונה במתכוון ועוד. מכל מקום, כפי שניתן לראות, מטרת החוק היא סוציאלית – להגדיל את שיעור הזכאים לפיצויים והפיכת קבלת הפיצויים למהירה יותר, ללא הוכחת אשם במשפט.

  

 

 דברים שחייבים לעשות לאחר התרחשות התאונה

לתעד את תאונת הדרכים – אל תזיזו את הרכבים המעורבים בתאונת הדרכים, וצלמו את זירת התאונה. צלמו תמונות מקרוב ומרחוק, לרבות מספרי הרכבים המעורבים. צלמו שלטים רלבנטיים, סימני בלימה בכביש, נזק שנגרם לרכב. אם נפגעתם תעדו את הפציעה: דימום, שפשופים וכו'.

 

איתור עדים – אם היו עדים לתאונה, קחו מהם פרטים מזהים מלאים, לרבות שם מלא, תעודת זהות טלפון וכתובת. ייתכן כי בהמשך הדרך עדותם תהיה משמעותית לחיזוק התיק שלכם.

 

החלפת פרטים – הקפידו על רישום של שמות מלאים, תעודות זהות ומספרי פוליסות ביטוח של הרכב או הרכבים האחרים.

 

פנו למשטרה – דוח משטרתי ואישור לתאונה יהוו אסמכתה רשמית להתרחשות התאונה ויחזקו את התביעה שלכם. כמו כן אישור משטרתי יקל על קבלת טיפול רפואי מקופת החולים ללא דרישת תשלום.

 

תעדו את הטיפול הרפואי שאתם מקבלים – פנו לקבלת טיפול רפואי בסמוך ככל האפשר לתאונת הדרכים. דווחו לרופא על התאונה ועל כל כאב שאתם חשים, גם הקל שבקלים. אם בשלב מאוחר יותר מופיעים כאבים נוספים, פנו שוב לקבלת טיפול רפואי ותעדו את התופעות החדשות. שימרו את כל הקבלות של ההוצאות הרפואיות. זכרו כי יהיה קושי רב להוכיח נזק שאין לו ביטוי ברשומות הרפואיות.

 

עו"ד רפאל אלמוג עו"ד רפאל אלמוג צילום: עמית שעל

 

הקשיים שמערימות חברות הביטוח

 

כאמור כל אדם שנפצע בתאונת דרכים זכאי לפיצוי, גם אם הוא האשם בתאונה. עם זאת חברות הביטוח מעלות לרוב טענות שונות שמטרתן להפחית את חבותן או את סך הפיצויים שעליהן לשלם. לעיתים גם עושות חברות הביטוח שימוש בחוקרים פרטיים על מנת לנסות ולהציג את הנזק שנגרם כמועט יותר. חשוב לדעת כנפגעי תאונות דרכים כי בכל מקרה בו הינכם מיוצגים אין לכם כל חובה לשתף פעולה עם חוקר חברת הביטוח ועליכם לומר לו כי הנכם מיוצגים וכי עליו לפנות לעורך הדין שלכם.

 

 

 

כיצד תקבלו מחברות הביטוח את הפיצוי המגיע לכם?

מומלץ לפנות לעורך דין בעל ניסיון בביטוח ונזיקין מיד לאחר התרחשות התאונה כדי להימנע מטעויות שעלולות לפגוע בסכום הפיצויים המגיעים לכם. לפנייה לעורך דין יתרונות רבים:

 

הדרכה – פנייה מיידית לעורך דין מתחום הביטוח והנזיקין תאפשר לעוה"ד להסביר לכם בזמן אמת כיצד עליכם לנהוג כדי למקסם את היקף הפיצויים שתקבלו. מכיוון שהמידע הראשוני הנמסר לרופאים הוא קריטי, עורך הדין ידריך אתכם כיצד להעביר לרופאים את המידע בצורה נכונה וכיצד להיערך באופן המקצועי ביותר להליך המשפטי.

 

הערכה מקצועית של הצעת הפשרה – במידה וחברת הביטוח מציעה לכם הצעת פשרה, עורך הדין יוכל לתת לכם חוות דעת מהימנה אודותיה: האם מדובר בהצעת פשרה סבירה והגיונית או שמא בסכום נמוך משמעותית מזה המגיע לכם.

 

מיצוי זכויות – יתרון משמעותי נוסף לפנייה לעורך דין הוא טיפול משולב בכל שאר הזכויות המגיעות לכם מהגורמים השונים בעקבות התאונה: ביטוח לאומי, ביטוח אובדן כושר עבודה, ביטוח תאונות אישיות ועוד.

 

שכר טרחת עו"ד – חוק הפיצויים לנפגעי תאונות דרכים קובע כי שכר הטרחה של עורך הדין ישולם כאחוזים הקבועים מראש מתוך הפיצויים שיתקבלו. חשוב בהקשר זה להדגיש כי פנייה עצמאית בלא ייצוג לחברת הביטוח הינה טעות, שכן הנפגע שלו אין השכלה משפטית בתחום יכול לבצע צעדים משפטיים מוטעים ואף להסכים לפיצוי הנמוך משמעותית מזה המגיע לו. משכך, המלצה חד משמעית הינה לפנות לעו"ד העוסק בתחום לצורך הייצוג בתביעה.

 

מהו היקף הפיצויים המגיע לכם?

 

הפיצוי בתביעות תאונות דרכים הוא תלוי גובה הנזק. גובה הנזק לרוב נמדד על פי אחוזי הנכות שנגרמו לנפגע. הפיצוי מורכב מראשי נזק שונים כגון הפסדי השתכרות, עזרת צד שלישי, הוצאות, כאב וסבל ועוד.

פיצוי עבור כאב וסבל – ניתן לקבל פיצויים עבור כאב, סבל ועוגמת נפש שנגרמו לכם עקב תאונת הדרכים. בחישוב הפיצויים נלקחים בחשבון גיל המבוטח, מספר הימים ששהה באשפוז ודרגת הנכות שנקבעה לו. יש לציין כי גם אם לא נקבעה למבוטח נכות, עדיין יש לבית המשפט סמכות לפסוק פיצוי בראש נזק זה עד לסך אשר היה נפסק לנפגע עם 10% נכות.

 

פיצוי עבור אובדן כושר השתכרות – ניתן לקבל פיצויים עבור התקופה בה הנפגע לא יכול היה לעבוד כתוצאה מתאונת הדרכים. הפיצויים נגזרים לרוב מגובה המשכורת לפני התאונה ומדרגת הנכות שנקבעה.

אם התאונה גרמה למבוטח לאבד את יכולתו לעבוד בעבודתו, ניתן לתבוע גם את השכר העתידי שהפסיד. לצורך כך משתמשים בתחשיבי שכר בתחום העיסוק של המבוטח. ככל שהמבוטח צעיר יותר, כך ניתן לטעון שהכנסתו צפויה הייתה לגדול, וכך למקסם את סכום הפיצויים. מכל מקום, החישוב הוא תלוי נסיבותיו הספציפיות של הנפגע.

 

פיצוי בגין הוצאות שונות – לאדם שנפגע בתאונת דרכים יש הוצאות כלכליות רבות: הוצאות רפואיות, תשלומים עבור סיעוד, אביזרי עזר וכו'. כל אלה נלקחים בחשבון כאשר בית המשפט קובע את הפיצוי בראש נזק זה.

 

מאת עו"ד רפאל אלמוג שותף מייסד, אלמוג  שפירא משרד עורכי דין