$
דעות

מכתב פתוח לממשלת ישראל: תנו לאנשי הכלכלה לנהל את המשבר

בהינף החלטה הזויה שלחה המדינה מאות אלפי שכירים לחל"ת, והיא מספקת להם את כל התמריצים שלא לחזור לשוק העבודה. נבחרי ציבור יקרים, רוצים לייצר שינוי? שילחו את עצמכם לחל"ת והעניקו את המושכות לאלו המסוגלים להתניע תהליכים כלכליים גם בימי הקורונה

אייל חפץ 09:0812.10.20

בשיתוף מערכת זירת הנדל"ן

 

כאחד מבעליה של פרקומט, חברה ישראלית גאה, המייצרת, מתקינה ונותנת שירות למתקני חניה רובוטים ומכפילי חניה, גם אני והעסק שלי מושפעים באופן ישיר מהתפרצות מגפת הקורונה.

 

החברה בצמיחה (טפו טפו) כבר יותר מעשר שנים, כשכל העת אנחנו מגייסים עובדים - עובדי כפיים "אולד סקול", חרוצים ויעילים, החפצים לעבוד, להזיע ולהתפרנס בכבוד.

 

עד הקורונה הקונספט הזה עבד מעולה. בנינו חברה איכותית שהתרחבה בהדרגה למצבת של 60 עובדים שכירים, יצרנו כור היתוך אמיתי המורכב מתמהיל של חבר'ה צעירים ומבוגרים, ערבים ויהודים, צברים ועולים חדשים. אצלנו במשפחת פרקומט יש הכל מהכל, ולא ברמת הקלישאה - וכולם קמים בכל בוקר במטרה לצאת לעבודה, לעשות את המיטב ולהרוויח את לחמם. 

אלא שבמהלך החודשים האחרונים האידיליה הזו נעצרה. לא רק הקורונה טרפה את הקלפים, אלא בעיקר המגפה הנוספת שבאה מיד בעקבותיה, מגפה בשם החלטות חסרות הגיון.

 

כן, מסתבר שבנוסף לתסמיני המגפה המוכרים לכולנו ובהם חוסר חוש טעם וריח, כאבי שרירים, חולשה ועייפות, קיים תסמין נוסף לקורונה – חוסר הגיון כלכלי.

 

וכל הנראה ההידבקות בקורונה לא צפויה להיפסק!

איך אני יודע? כי כבר שמונה חודשים שהמגפה לא נבלמת. ונבחרי הציבור שלנו? הם יושבים בכנסת מזגזגים בין תוכניות והנחיות, מבלבלים את הציבור – ובינתיים, הקורונה עוד כאן והעסקים בקריסה.

 

מליאת הכנסת. איפה המבוגר האחראי? מליאת הכנסת. איפה המבוגר האחראי? צילום: עמית שאבי

 

בהחלטה הזויה הם הביאו לשחרורה של מדינה שלמה לחל"ת. הם אמרו לציבור השכירים: שבו בבית, אנחנו נשלם לכם עד אוגוסט בשנה הבאה. הכל בסדר, המשכורת שלכם בטוחה. 

 

המסר מלמעלה בהחלט מחלחל, ומי שעדיין לא הפנים, מקבל יחד עם כל המדינה תזכורת קבועה עם שורה תחתונה בערוצי הטלוויזיה: "אל תדאגו, תקבלו חל"ת עד אוגוסט 2021".

 

אני שומע את הדברים ולא מאמין. תגידו, נפלתם על הראש? שכחתם שיש פה מדינה לנהל? אתם לא זוכרים שיש פה חברות קטנות, בינוניות וגדולות, שמנסות לשמור את הראש מעל המים בתקופה המוזרה והמורכבת הזו?

 

אנחנו, בעלי העסקים, מרגישים כבר מפברואר שאנו שוחים נגד הזרם ולא מצליחים להבין: כך מנהלים משבר כלכלי? בהינף החלטה משחררים מאות אלפים הביתה ואפילו לא טורחים לשכנע אותם לחזור למעגל העבודה? מה בדיוק קורה כאן? מי המבוגר האחראי?

 

אז כנראה שהמובן מאליו לא ממש מובן (לצערי היום זה ודאי - נבחרי הציבור שלנו, פשוט אין לכם מושג), אז זה המקום להבהיר ובאופן חד משמעי: אתם - היושבים במגדל השן בירושלים, עם הלשכות, העוזרים והמשרות הבטוחות - מייצרים אצל העובדים בדיוק את המוטיבציה ההפוכה: רצון לשבת בבית ולא לחזור לעבוד כי לא משתלם לעבוד שיש כאלה מענקים ודמי אבטלה.

 

השארתם אותנו, המעסיקים, אלה שמזרימים כסף למכונה הענקית הזאת שנקראת מדינת ישראל, בודדים במערכה. אנו נאלצים לתמרן במצב אבסורדי, שבו העובדים ה"פשוטים", אלה שמניעים את המערכת, אלה שמסובבים את גלגלי השיניים ומתניעים את הכלכלה המוכה, לא רוצים לחזור לשוק העבודה.

 

מה עם התייחסות לאותם העסקים שגם בימי הקורונה רוצים להמשיך לעבוד? מה עם התייחסות לאותם העסקים שגם בימי הקורונה רוצים להמשיך לעבוד?

 

ואם זה לא מספיק, חלק מאלו שעדיין עובדים, מבקשים שנפטר אותם, שנוציא אותם לחל"ת. האמת, קשה להתווכח איתם, הם הרי יכולים לשבת בבית ולקבל סכומים דומים בלי לעבוד, עד... קיץ 2021 – אבסורד, כבר אמרנו?

 

מרוב השקעות של מיליארדים בתשלום חל"ת, במענקים לעצמאים ובפיצוי עסקים, אתם שוכחים שיש פה עסקים שפשוט רוצים להמשיך לעבוד - וההחלטות שלכם עוצרות אותנו.

 

לצערי, שרים וחברי כנסת יקרים (וואו, כמה שאתם יקרים!), אתם עדיין לא מצליחים להבין כמה נזק ועוגמת נפש נגרמת בעקבות ההתנהלות הסהרורית שלכם. בזכות יכולת ניהול המשברים שלכם ייתכן והניתוח יצליח, אך החולה ימות.

 

לא אלאה אתכם בשורה של רעיונות ישימים להוצאת העגלה מהבוץ, אבל לנו, אנשי העסקים שמבינים בחור של הגרוש, שמבינים שבלי כסף אין אוכל – לנו, יש כמה הצעות איך לא לבלום את הכלכלה, איך כן לקדם תהליכים כלכליים גם בעתות משבר, הרי בזה אנחנו מבינים.

 

• יש דרכים לעודד תעסוקה, לגרום לאנשים לרצות לצאת לעבוד גם בקורונה!

• ניתן להעניק לעסקים הקטנים רוח גבית לגיוס עובדים ולהמשיך להניע את גלגלי הכלכלה גם בלי להגדיל את הנטל על המדינה.

• השורה התחתונה של מהלכים כאלה היא שהמדינה תצמצם נזקים, וכן, היא אפילו תרוויח מזה (בכל זאת, המדינה תזכה להכנסות ממיסים שמשלמים אנשים שעובדים).

בעסקים אנחנו קוראים לזה Win-Win, אפשר גם לקרוא לזה Common Sense – תבחרו בעצמכם.

 

מה שחשוב הוא שתתעוררו ובעיקר תשנו כבר גישה כי אנחנו עמוק במדרון! 

 

אייל חפץ. לגייס עובדים מבלי להגדיל את הנטל על המדינה אייל חפץ. לגייס עובדים מבלי להגדיל את הנטל על המדינה

 

שרים וחברי כנסת נכבדים, לי יש הצעה יצירתית עבורכם: במקום לשחרר את מרבית כוח העבודה בישראל לחל"ת, הוציאו את עצמכם לחל"ת, אנחנו אפילו נשלם אותו. רק תנו לנו - אנשי העמל והכלכלה, אלה שדואגים לכם למשכורת גבוהה ובטוחה - לנהל בבקשה את האירוע.

 

הכותב הוא סמנכ"ל התפעול של חברת פרקומט, המתמחה בפתרונות חניה חכמים - פתרונות חניה מכאניים ופתרונות חניה אוטומטיים-רובוטיים

 

לכתבות נוספות היכנסו אל זירת הנדל"ן >>

פאנל התחדשות עירונית בחולון
"תקווה למשפחות הוותיקות": מוטי ששון ועו"ד יוסי אומיד על מהפכת ההתחדשות בחולון
ראיון עם דליה עסיס שמאית המקרקעין ומתכננת הערים
דליה עסיס: "גביית היטל השבחה בסמיכות לרכבת הקלה – ענישה כפולה של בעלי הנכסים"
עוד בזירת הנדל"ן