$
בארץ

דיווח שוטף

הרמטכ"ל הפר את הנחיות הסגר ואירח קרובי משפחה בביתו בחג

רב-אלוף אביב כוכבי אירח את הורי אשתו בערב סוכות האחרון בביתו - בניגוד להנחיות; רבני בני ברק בקריאה לציבור - מותר להתפלל ולרקוד בשמחת תורה; המשק ימשיך להיות מושבת, ובאופן אירוני, פעילות האוטובוסים תחזור מיום ראשון באופן כמעט מלא; משרד הבריאות: 27 חולי קורונה מתו היום, 2,332 נדבקים אובחנו

כלכליסט ו-ynet 22:2208.10.20

נגיף הקורונה - תמונת מצב בארץ ובעולם

 

 

22:15 - הרמטכ"ל הפר את הנחיות הסגר ואירח קרובי משפחה בביתו בחג

 

הרמטכ"ל רב-אלוף אביב כוכבי הפר את הנחיות הסגר ואירח את הורי אשתו בערב סוכות האחרון בביתו ביישוב קהילתי בצפון הארץ. כך דווח בחדשות קשת. דובר צה"ל מסר בתגובה כי "הרמטכ"ל נמנע לאורך כל התקופה מלארח ולהתארח שלא על פי ההנחיות. בערב המדובר הגיעו הורי אשת הרמטכ"ל, הגרים במרחק שלושה בתים ושהו בחצר הבית בלבד, תוך שמירת מרחק ועטיית מסכות, וזאת מתוך הבנה מוטעית שההנחיות מאפשרות מפגש בשטח פתוח. הרמטכ"ל מצר על כך ומקבל אחריות מתוך הבנת החשיבות העליונה בשמירה על ההנחיות".

 

(ynet)

 

21:00 - משרד הבריאות: 27 חולי קורונה מתו היום, 2,332 נדבקים אובחנו

 

משרד הבריאות עדכן כי עוד 27 חולי קורונה מתו היום ומניין המתים מפרוץ המגפה עלה ל-1,864 בני אדם. לפי הנתונים, מאז חצות אובחנו עוד 2,332 נדבקים בנגיף. מצבם של 863 מהחולים קשה ו-241 מהם מונשמים. 

 

(ynet)

 

 

19:30 - בניגוד גמור להגבלות: רבני בני ברק בקריאה לציבור - מותר להתפלל ולרקוד בבתי הכנסת בשמחת תורה

 

רבני העיר בני ברק פרסמו הנחיות מטעמם לקראת חגיגות שמחת תורה שיחלו בשבת, תחת הסגר, והם קובעים כי ניתן לקיים את התפילות וההקפות גם בבתי כנסת - וזאת בניגוד להגבלות למניעת התפשטות הקורונה. מדובר ברבנים מכל הזרמים המייצגים את רוב הציבור החרדי ומקבלים משכורת מטעם המדינה.

 

למכתב המלא - לחצו כאן

 

בקריאה שהופצה ברחבי העיר לתושבים, כתבו הרב שבח צבי רוזנבלט, חיים יצחק אייזיק לנדא ומסעוד בן שמעון כי "ניתן לקיים מנייני ההקפות בשילוב של חצרות בית הכנסת ובית הכנסת עצמו, כאשר אלו רואים את אלו, ובזה נחשבים כולם לציבור אחד". עם זאת הוסיפו: "כשאפשרי, ישנה עדיפות לתפילה במרחב הפתוח".

בני ברק בני ברק צילום: עמית שעל

 

ככלל, קראו שלושת הרבנים, המייצגים את הזרמים המרכזיים השונים בעיר - אשכנזים ליטאים, אשכנזים חסידים ובני עדות המזרח - "לקיים את מצוות היום יחד עם הזהירות הנדרשת בעת הזאת שלא להינזק וחס ושלום לא להזיק אחרים", אך באותה נשימה התירו את פתיחת בתי הכנסת שנאסרה באופן גורף בהנחיות הממשלה. 

 

שוברים שיאי תחלואה בבני ברק

 

הדברים מתפרסמים ביום שבו פורסם כי נתוני התחלואה בעיר שוברים שיאים, ולמעשה הקשים ביותר בארץ אחרי ירושלים. בשבוע האחרון עמד אחוז החיוביים בעיר על 25% - אחד מכל ארבעה נבדקים.

 

בבני ברק 5,778 חולים פעילים, והיא מדורגת שנייה אחרי ירושלים בנתון זה. מאז פברואר נדבקו בנגיף 22,850 מתושבי העיר - המהווים כ-11.5% מהתושבים. על פי נתוני משרד הבריאות למעלה מ-80 חולים תושבי העיר נפטרו בשבעת החודשים האחרונים. 

 

 

16:20 - המשק לא חוזר לפעילות, התחבורה הציבורית דווקא כן

 

משרד התחבורה הודיע לפני שעה קלה (ה') שבהערכת מצב שקיימה שרת התחבורה מירי רגב עם בכירי משרדה הוחלט כי החל מיום ראשון ה-11 באוקטובר, תחל התחבורה הציבורית לחזור לפעילות כמעט מלאה. כפי שפורסם בכלכליסט, במשרד רצו להחזיר את התחבורה הציבורית לפעילות כבר בשבוע שעבר, אולם החשש היה שפתיחת קווי האוטובוסים תגדיל את התחלואה כיוון שאף גורם - לא המשרד, לא המשטרה ולא פקחי התחבורה הציבורית - אוכפים עלייה לנסיעה של אנשים עם חום, או מגבילים את מספר הנוסעים בכל קו.

 

שרת התחבורה רגב אף ניסתה לשכנע את הציבור שלא לעלות לאוטובוסים אם אין צורך, אבל כל הבקשות לא עזרו: לפי נתוני המשרד במהלך ימי הסגר עמד מספר הנוסעים הממוצע ביום על כ-700 אלף, בהשוואה לכ-300 אלף נוסעים בתקופת הסגר הראשון. "המשרד צופה כי מספר הנוסעים יגדל אחרי החג. לאור נתונים אלה, וכדי למנוע צפיפות-יתר באוטובוסים, החליטה שרת התחבורה לתגבר את פעילות התחבורה הציבורית כבר בשבוע הבא", אומרים שם. 

שרת התחבורה מירי רגב שרת התחבורה מירי רגב צילום: אוהד צויגנברג

 

אז איך זה יעבוד בפועל? רוב הקווים העירוניים יעבדו עד לשעה 20:00 בערב במקום עד שעות אחה"צ. ביום שלישי הקרוב תיערך הערכת מצב נוספת לאור החלטות הממשלה הצפויות. השינויים שיגובשו בהמשך להערכת המצב יפורסמו לציבור בהמשך.

 

למרבה האירוניה, דקות ספורות לפני הודעת משרד התחבורה הודיעו משרדי רה"מ והאוצר שהסגר על המשק יימשך עד ל-14 באוקטובר, מה שמעלה את השאלה למה צריך להגדיל את שירותי התחבורה הציבורית אם המשק מושבת.

 

חלק מההערכות היו שבמשרדי הממשלה איבדו תקווה לשלוט על תנועת הנוסעים במהלך סוף סוכות ושמחת תורה, וכדי למנוע התקהלות שאף אחד לא יכול -או רוצה - לשלוט עליה, יש לרווח את מספר הנוסעים לכל קו על ידי תגבור שירותי האוטובוסים. מה שכן ידוע הוא שתגבור שירותי התחבורה הציבורית ייעשה בלי שהותקנו מחיצות עבור ציבור הנהגים, שמיום ראשון כאמור יאלצו להתמודד עם עוד עלייה דרמטית במספר הנוסעים בקווים.

 

כך או כך, במשרד התחבורה האוטובוסים טוענים שקווי התחבורה ימשיכו לפעול בתפוסה מוגבלת של עד 50%, וכך גם מוניות השירות, הרכבת הקלה ורכבת ישראל. הנסיעה ברכבת ישראל תתאפשר רק באמצעות הזמנת שובר נסיעה מראש.

 

(ליאור גוטמן)

 

15:44 - קבינט הקורונה אישר את הצעת שר האוצר על הארכת הגבלת הפעילות במקומות העבודה

 

משרד ראש הממשלה ומשרד האוצר הודיעו עתה כי בהמשך להארכת מצב החירום, אישר קבינט הקורונה היום (ה') במשאל טלפוני, את הצעת שר האוצר על הארכת הוראת השעה המגבילה את הפעילות במקומות העבודה עד ליום ה-14.10.20 במטרה לעצור את התפשטות נגיף הקורונה. התקנות שהוארכו קובעות כי עד ליום ה-14.10.20 תוגבל הפעילות במקומות העבודה לחלוטין למעט מקומות העבודה שהוחרגו במסגרתן.

 

לרשימת המקומות המוחרגים - לחצו כאן

 

13:30 - שירות התעסוקה: בשבוע החולף - מרבית הנרשמים נפגעים חדשים של משבר הקורונה

 

מהדיווח האחרון אתמול ועד הבוקר ב-7:00, נרשמו 3,853 דורשי עבודה חדשים, כך עולה מנתונים שמפרסם שירות התעסוקה. עוד עולה, כי מאז 17.9.2020, יום לפני תחילת הסגר השני, נרשמו בשירות התעסוקה 227,125 דורשי עבודה - מהם 202,366 עקב יציאה לחל"ת ו-24,759 מסיבות אחרות.

 

בניגוד למגמה שנראתה בתחילת הסגר, בימים האחרונים מרבית הנרשמים בשירות התעסוקה הם חדשים (שלא היו מובטלים בשלבים קודמים של משבר הקורונה): במהלך השבוע האחרון, מאז 1.10.2020, נרשמו 40,167 דורשי עבודה, ומתוכם רק עבור 10,478 זהו רישום שני או יותר מאז תחילת המשבר בחודש מרץ (26% מהנרשמים השבוע).

 

לצד זה, השבוע האחרון התאפיין בירידה עקבית במספר הנרשמים בכל יום. כיום רשומים בשירות התעסוקה 954,291 דורשי עבודה, מהם 609,342 בחל"ת.

 

מנכ"ל שירות התעסוקה רמי גראור מסביר: "השינוי שאנו רואים, שבו מרבית הנרשמים בשבוע האחרון הם חדשים ולא חלק מתופעת "הדלת המסתובבת" שבלטה בתחילת הסגר, עלול להעיד על מצטרפים חדשים למעגל נפגעי המשבר - אנשים שהצליחו לעבור את הגל הראשון במקום עבודתם אך לא את הגל הנוכחי. זהו שינוי מדאיג, בפרט כאשר עדיין לא ידוע מתי תתחיל היציאה מהסגר ובאיזו מתכונת, וכפי שכבר ציינו - ככל שאנשים נמצאים זמן רב יותר מחוץ למעגל העבודה, פוחתים סיכוייהם לחזור אליו בצורה טובה אם בכלל".

 

 

13:00 - גמזו: "אם המגמה תימשך, אמליץ לצאת הדרגתית מהסגר בעוד כשבוע"

 

פרויקטור הקורונה, פרופ' רוני גמזו, אמר בריאיון לאולפן ynet כי אם תימשך מגמת הירידה בנתוני התחלואה - הוא ימליץ להתחיל את שלבי היציאה מהסגר כבר בשבוע הבא, לכל הפחות ביישובים שאינם אדומים. "כרגע הסגר הוא עד יום חמישי הבא. אם רוצים להישאר בו, צריך להאריך את התקנות", אמר גמזו, "אם המספרים ימשיכו כך, ההמלצה היא שבמרבית אזורי הארץ נתחיל ביציאה הדרגתית. במוקדי התחלואה החריפה, לצערי, הסגר עדיין לא השיג את היעדים שאני מחפש".

(אטילה שומפלבי ואדיר ינקו)

 

12:30 - משרד הבריאות: 13 חולי קורונה נפטרו מאז חצות, 878 חולים במצב קשה

 

משרד הבריאות עדכן כי מאז חצות נפטרו בישראל עוד 13 חולי קורונה, ובכך עלה מניין הנפטרים מאז פרוץ המגפה ל-1,846. בנוסף, אובחנו 1,174 נדבקים חדשים כאשר שיעור הבדיקות החיוביות עומד עד כה על כ-7%. מספר החולים שמצבם קשה הוא 878, בהם 240 מונשמים.

(ירון דרוקמן)

 

12:10 - מנהל ביה"ח בבני ברק כינה חרדים "קהל שפורק עול והורג אנשים" - והתפטר

 

מנהל בית החולים מעייני הישועה בבני ברק, פרופ' מוטי רביד, התפטר מתפקידו שעות ספורות לאחר שכינה את המגזר החרדי "קהל שלם שפורק עול והורג אנשים". בריאיון ל"כאן רשת ב'" הבוקר הוא אמר: "לא היה עד היום קהל שלם שפורק עול בצורה כזאת והורג אנשים. אני לא מבין מה הקשר בין דת לבין מה שהם עושים, הם התחנכו לקבל הכול ולא לתת כלום במשך שנים". שעות לאחר מכן נמסר מבית החולים כי ההנהלה מביעה צער על דבריו, "שבהם השמיע דברים פוגעניים שלא ייאמרו נגד הציבור החרדי בכלל ורבניו בפרט". בעקבות הדברים, נמסר, הגיש פרופ' רביד את התפטרותו.

(איתי בלומנטל)

 

10:30 - סקר: רק ל-כ-5.5% מהאוכלוסיה יש נוגדנים לנגיף

 

על פי סקר שערך משרד הבריאות, בחודשים יולי עד ספטמבר 2020, כדי להעריך הימצאות נוגדנים לנגיף הקורונה באוכלוסייה, עולה כי שיעור ההימצאות של נוגדנים באוכלוסיית המדגם הוא 3.8% בלבד (5.5% לאחר השוואת משתנים לשיעורם באוכלוסייה הכללית בישראל) והמשמעות היא כי שיעור החשיפה בישראל רחוק ממה שיכול להיות מוגדר כ"חסינות עדר".

 

טבלת נדבקים על פי יישוב

 

 

 

הסקר נערך בשיתוף פעולה עם ארבע קופות החולים וכלל כ- 55,000 נבדקים המתגוררים במאות יישובים בפריסה ארצית. עוד עולה, כי אצל גברים היה שיעור ההימצאות גבוה ביחס לזה שנמצא בנשים (4.9% לעומת 3.1%). ילדים בקבוצת הגיל 10-18 שנים הציגו את שיעור ההימצאות הגבוה ביותר (8.1%). שיעור הבדיקות החיוביות במחוז ירושלים היה הגבוה ביותר (9.5%), מחוז מרכז (2.9%), מחוז תל אביב (2.2%) מחוז צפון (1.9%) ומחוז חיפה (1.1%). בישובים גדולים (מעל 50,000 תושבים) היה שיעור ההימצאות 4.3%, גבוה מזה שביישובים בינוניים (3.2%) וקטנים (3.4%).

 

ביישובים לא יהודים היה שיעור ההימצאות 2.1%, ביישובים יהודים 3.6% וביישובים עם אוכלוסייה מעורבת 5.5%. שיעור ההימצאות בישובים חרדים היה גבוה פי 5 לערך ביחס לזה שביישובים לא חרדים. בישובים שהוגדרו כאדומים בגל הראשון היה שיעור ההימצאות גבוה פי ארבעה מזה שביישובים שלא הוגדרו כאדומים.

 

חולים פעילים מול מחלימים

 

 

  

 

08:15 - הסגר עובד: יום שלישי ברצף של ירידה בנדבקים

 

הסגר נותן את אותותיו: על פי נתוני משרד הבריאות מהבוקר (יום ה') נרשמה ירידה במספר הנדבקים, בשיעור הבדיקות החיוביות וגם במספר החולים קשה. 4,117 אובחנו אתמול כחיוביים לקורונה, ומדובר ביום השלישי ברציפות שבו חלה ירידה במספר המאומתים. יממה לפני כן מספר המאומתים היה 4,696 ולפני שלושה ימים - 5,708.

 

נדבקים חדשים בכל יום

 

 

 

הירידה בשיעור הבדיקות החיוביות עוד יותר משמעותית. מתוך 45,317 בדיקות קורונה שבוצעו אתמול אחוז החיוביים היה 9.1%. זהו הנתון הנמוך ביותר מאז ערב ראש השנה (לפני שבועיים וחצי), אז החל הסגר - שמאוחר יותר הודק עוד יותר.

 

בבתי החולים ברחבי הארץ מאושפזים 1,576 חולי קורונה – 847 מתוכם במצב קשה. 236 חולים מחוברים למכונות הנשמה. מספר הנפטרים מפרוץ המגפה עומד על 1,824. בסך הכול יש בישראל 61,049 חולים פעילים - כעשרת אלפים חולים פעילים פחות ממספר השיא שנרשם לפני פחות משבוע. 

מבחנות לבדיקת קורונה מבחנות לבדיקת קורונה צילום: עמית הובר

 

בשבעת הימים האחרונים אובחנו 3,631 נדבקים חדשים בירושלים, בבני ברק אובחנו 2,908, במודיעין עילית 1,499, באשדוד 1,237, בבית שמש 857, בתל אביב יפו 828, בפתח תקווה 760, בנתניה 745, בביתר עילית 613, באלעד 576, בראשון לציון 572, בחולון 531, ברחובות 526, בחיפה 516, בבאר שבע 492, ברמלה 403, בחדרה 375, בבת ים 359, באשקלון 315, בלוד 263, ברמת 251, באור יהודה 230, בנתיבות 223, ברכסים 222 ובאופקים 204.

 

טבלת ישובים על פי תוכנית רמזור

 

 

 

00:10 - הממשלה האריכה בשבוע את התקנות להגבלת ההפגנות

 

הממשלה אישרה במשאל טלפוני הלילה (בין רביעי לחמישי), עשר דקות לפני פקיעת התקנות המגבילות הפגנות, את הארכת תוקפן בשבוע נוסף. על פי התקנות יימשך האיסור על הפגנות במרחק העולה על 1,000 מטרים ממקום המגורים וכן הגבלות על התקהלות לרבות בתפילה ובטקס דתי - וזאת עד ל-13 באוקטובר 2020.

 

ההגבלות שנכנסו לתוקף במסגרת הסגר הכללי ועוררו מתח ותסיסה גדולה בקואליציה, בשל הטענה שנועדו לנטרל לחלוטין את ההפגנות נגד ראש הממשלה בנימין נתניהו, אמורות היו לפקוע בחצות, בין רביעי לחמישי. הארכת התוקף בוצעה באמצעות הפעלת סעיף מיוחד בחוק המאפשר לקבל את ההחלטה ללא צורך בכינוס ועדת החוקה שתאשר אותן. שר המדע יזהר שי (כחול לבן) היה היחיד שהצביע נגד.

x