$
משפט

בקשה לגילוי מסמכים: האם בנקים ישראלים מעורבים בפרשת הלבנת הון ענקית

בחודש שעבר פורסם כי יש חשד לפרשת הלבנת הון עולמית בהיקף של 2 טריליון דולר; בין הבנקים שבהם נמצאו פעולות חשודות הוזכרו גם דיסקונט, הפועלים, מזרחי טפחות ואגוד, עם העברות כספים של 65 מיליון דולר; בעלי מניות בבנקים הגישו בקשה לביהמ"ש בת"א לחשוף מסמכים רלוונטיים

נעמי צורף 18:0904.10.20

האם הבנקים פועלים, דיסקונט, מזרחי טפחות ואגוד מעורבים בפרשת הלבנת ההון בה מעורבים בנקים רבים בעולם,ושמוערכת בהיקף של 2 טריליון דולר?

 

 

 

בימים האחרונים הוגשה לבית המשפט המחוזי בתל אביב בקשה ע"י בעלי מניות בבנקים הישראלים לגילוי מסמכים בהם פרוטוקולים של הדירקטוריונים וועדות האשראי, וזאת לקראת הגשת תביעה נגזרת נגד הבנקים ונושאי המשרה בהם, בטענה שלקחו חלק בפרשת הלבנת ההון העולמית.

 

הגשת הבקשה נעשתה בעקבות פרסום שם הבנקים והעברות כספים תמוהות שלכאורה בוצעו בחשבונות לקוחותיהם. סך העברות הכספים החשודות בבנקים עומד על 65 מיליון דולר. העו"ד של בעלי המניות, עמית מנור כתב במסגרת הגשת הבקשה כי כפי הנראה כבר החלה חקירה פלילית בפרשה.

 

בסוף החודש שעבר פורסם בתקשורת העולמית כי כמה מהבנקים המובילים בעולם, בהם ג'יי.פי מורגן, HSBC, דויטשה בנק, סטנדרד צ'ארטרד ובנק אוף ניו יורק מלון, חשודים כי ביצעו אלפי העברות פסולות של כספים ממקורות חשודים בסכום כולל של יותר מ-2 טריליון דולר בין השנים 2017-1999.

 

פרשה זו החלה ככל הנראה מחקירה בנוגע להתערבות רוסיה במערכת הבחירות לנשיאות ארצות הברית בשנת 2016. במהלך חקירה זו התגלו גם העברות כספיות הנראות בעייתיות, ולכן החקירה התרחבה ובדקה העברות כספים שהחלו עוד בסוף שנות ה-90.

 

 

בנק ג'יי.פי מורגן צ'ייס בנק ג'יי.פי מורגן צ'ייס צילום: בלומברג

 

הפרשה פורסמה לאחר שדיווחים פנימיים שנמסרו למחלקת האכיפה הפיננסית במשרד האוצר האמריקאי, הודלפו לאתר Buzzfeed. לפי המידע שפורסם, מדובר ב-2,100 העברות בנקאיות חשודות. אותם דיווחים גם הוגשו לקונגרס האמריקאי. כמו כן המידע הועבר לארגון העיתונאים החוקרים הבינלאומי (ICIJ) שחלק אותם עם 108 ארגוני חדשות ב-88 מדינות (ובו חבר גם העיתונאי הישראלי אורי בלאו).

 

"הסכומים החשודים בדיסקונט מגיעים ל-31 מיליון דולר"

 

ובחזרה לבקשה שהוגשה לבית המשפט המחוזי בת"א בעקבות הפרסומים בעולם. מהבקשה עולה כי מהמידע שהודלף עולה כי בין השנים 1999 ל-2017 הועברו מידי כל אחד מהבנקים הישראליים המעורבים מיליוני דולרים אל חשבונות חשודים ובעייתיים בעיקר לבנקים מרכזיים ברוסיה ובמזרח. 

 

לפי הפרסומים, הסכומים החשודים בדיסקונט מגיעים ל-31 מיליון דולר, אחריו נמצא בנק הפועלים עם העברת כספים חשודה של 24 מיליון דולר. שני בנקים עם סכומים קטנים יותר הם אגוד עם יותר מ-9 מיליון דולר, ואילו מזרחי טפחות קיבל יותר מ-340 אלף דולר מיעדים חשודים.

 

 צילום: עמית שעל

 

כאמור, מטרת הבקשות לגילוי מסמכים היא לאסוף חומרים לקראת הגשת תביעה נגזרת. בבקשות נכתב כי הבנקים נחשדים "בביצוע מעשים חמורים ביותר – בין היתר עבירות חמורות של הלבנת הון והפרת החוק האמריקאי. דומה כי אין צורך להכביר מילים בכל הקשור למשמעות המעשים בהם נחשד הבנק ונחשדים נושאי משרה בו, בכל הקשור לפרשת הלבנת ההון. בנוסף אין צורך גם להכביר מילים באשר להיקפים של הנזקים וההוצאות שנגרמו וייגרמו לבנק כתוצאה מפרשת הלבנת ההון".

 

הבנקים הישראלים כבר סבלו מנחת זרועם של הרגולטורים בארה"ב, כאשר בנק הפועלים, לאומי ומזרחי טפחות נחקרו בחשד שסייעו ללקוחותיהם האמריקאיים להעלים מס. בעקבות חקירה זו הוטלו על הבנקים קנסות של מאות מיליוני דולרים. לא ברור האם גם הפעם הפרסומים אכן יביאו לחקירה נגד הבנקים הישראלים, אולם בכל מקרה היקף הכספים שפורסם נמוך משמעותית לעומת החקירה האמריקאית הקודמת בה היו מעורבים הבנקים הישראלים.

 

מבנק הפועלים נמסר: "לבנק הפועלים לא ידוע על פנייה של רשויות כאלה ואחרות לבנק בנושא או על חקירה בנושא. הבנק בודק את הפרטים שפורסמו. נכון לעכשיו לא אותרה הפעילות הנטענת".

 

מדיסקונט, מזרחי טפחות ואגוד לא נמסרה תגובה.

 

 

 

x