$
דעות

דעה

חובה לדאוג לחרשים וכבדי השמיעה בימי הקורונה

משבר הקורונה והסגרים מקשים על כולנו, אולם עבור החרשים וכבדי השמיעה המצב מורכב במיוחד. על המדינה לדאוג שבימי חירום בעלי מוגבליות יוכלו לקבל את מלוא השירותים כמו יתר האוכלוסייה

יובל וגנר 07:5702.10.20
בשבוע שעבר ציינו את יום המודעות לחשיבות שפת הסימנים. שפת הסימנים מיועדת בראש ובראשונה לאנשים חרשים, עם זאת גם כבדי שמיעה רבים נעזרים באמת הסימנים. שפת הסימנים שונה משפה לשפה ובעיקר מתרבות לתרבות. כך לדוגמה סינים יסמנו את המילה "לאכול" ע"י סימון מקלות סינים, והערבים יסמנו זאת בצורת ניגוב בסיבוב של צלחת אוכל.

 

בישראל יש כ- 8,000 חרשים ועוד כ-500 אלף כבדי שמיעה הנעזרים בשפת הסימנים באופן יומיומי ושוטף וזו צורת התקשורת המועדפת עליהם. המדינה, באמצעות משרד הרווחה, מסייעים במימון לתרגם לשפת הסימנים רק ל-45 שעות בשנה. ברור שמדובר בתמיכה מדגמית ובלתי הגיונית.

 

בינם לבין עצמם אין להם חרשים וכבדי שהמיעה בעיית תקשורת, הבעיה העיקרית היא תקשורת עם אנשים שאינם דוברי שפת הסימנית, כמו נותני שירותים שונים או עובדים ברשתות הקמעונאות וכו'.

 

גם שידורי הטלוויזיה שנגישותם השתפרה בשנים האחרונות בעיקר ע"י כתוביות, רחוקים מלתת כיסוי סביר ושוויוני לנישת אנשים אלה שצריכים שפת הסימנים.

 

 

אילוסטרציה אילוסטרציה צילום: שאטרסטוק

 

בתקופת משבר הקורונה נגישות לחרשים וכבדי שמיעה התגלה כקשה במיוחד מבחינת קבלת שירותים במצב חירום מהסיבות הבאות:

 

בסגר אנשים עם מוגבלות מתקשים לקבל שירות באמצעות טלפון;  מאחר שיש חובה לעטות מסכות המסתירות את הפנים כבדי שמיעה וחרשים מתקשים לקרוא שפתיים כחלופה שפת הסימנים; בתחום החינוך יש קושי בכיתות בשיעור פרונטלי והן בשעורים מרחוק במערכות למידה מרחוק כגון זום ודומיו. והסיבה הרביעית: חוסר הנגישות של מסיבות עיתונאים המיוחדות המיועדות לעדכונים חשובים לכלל הציבור בתקופת משבר הקורונה. ישנה חשיבות רבה לצפייה וחשיפה גדולה ככל שניתן למידע שנמסר. מסיבת עיתונאים נגישה חייבת להיות תמיד בליווי כתוביות בזמן אמת ומתרגם לשפת הסימנים בגודל מלא ולצד הדובר ולא בבועה או ריבוע קטנטן שאי אפשר לראות את הסימנים. כמו כן יש לדאוג לפרסום המידע מיד בתום מסיבת העיתונאים בשפות שונות, בשפה פשוטה קוגנטיבית ובהנגשה לעיוורים - הפתרונות קיימים.

 

עמותת נגישות ישראל המובילה את נושא הנגישות בכל סוגי המוגבלויות ובכל תחומי החיים פנתה למשרדי הממשלה הרלוונטיים ולוועדות השונות בכנסת במטרה לקדם פתרון נגיש הוא מלא. מדינת ישראל הידועה כסטארט-אפ ניישון ויכולותיה הטכנולוגיים חייבת להציב מטרה ביעדים זה פתרון מלא בכל תחומי החיים ובזמן אמיתי של כתוביות ושפת הסימנים – רק פתרון טכנולוגי יאפשר מענה מלא 365 יום בשנה 24 שעות ביום להנגשה אישית פרטית וציבורית כגון טלוויזיה, רדיו, אינטרנט.

 

כבר היום בעולם ישנן מדינות בהן כדי שמיעה וחרשים זוכים לשירות המרת מידע קולי למידע כתוב או שפת הסימנים בכל עת ע"י אפליקציה המקשרת בין האדם עם מוגבלות למתרגם לשפת הסימנים או למתמלל שמסייעים לכל פניה.

 

מדינת ישראל חייבת במסגרת פעילותה להנגשת שירותי הממשל לחתור לפתרון איכותי בשפה העברית והערבית לחרשים וכבדי השמיעה.

 

יובל וגנר הוא מייסד ויו"ר עמותת נגישות ישראל ומוביל המיזם הלאומי להנגשה מראש של שירותים מבוססי טכנולוגיה

בטל שלח
    לכל התגובות
    x