$
פרסום ושיווק

בדיקת כלכליסט

ויזל דיווח באיחור וגם אז לא סיפר את כל האמת

סמיכות הדיווח של פוקס על ההסכם עם רשת ג’מבו היוונית להנפקת מקס סטוק פתחה תיבת פנדורה: רשות ניירות ערך ביקשה הבהרות, פוקס דיווחה על התליית העסקה בשימוש בסימן מסחרי, אבל לא סיפרה שבקשה בעניין מוקפאת ותלויה במו”מ עם מתחרה ישראלית

אורנה יפת 06:5301.10.20

מאחורי הדיווח האחרון של פוקס, בשבוע שעבר, על קבלת הזכיון של רשת JUMBO היוונית בישראל מסתתר קרב עיקש על הסימן המסחרי של הרשת – שעל פי תנאי העסקה הפסד בו, עלול לטרפד אותה כליל. ב־24.9 פרסמה פוקס דו״ח משלים על העסקה, לבקשת רשות ניירות ערך, ובו ציינה כי ״במסגרת העסקה החברה רשאית לבטל את ההסכם בהתקיים נסיבות כפי שהוגדרו ונקבעו בהסכם... לרבות מניעה הקשורה ביכולת שימוש בישראל בסימניה המוכרים של ג׳מבו״. 

 

 

 

עוד כתבה פוקס כי ״בהקשר זה יצויין כי JUMBO הגישה לרשם סימני המסחר בקשה לרישום סימן מסחרי מעוצב אשר התקבלה והיא פתוחה להתנגדויות עד ל־30.9.20. עוד יצויין כי לאחר שהתקבלה הבקשה של JUMBO הוגשו על ידי צד שלישי בקשות לרישום סימני מסחר מעוצבים הכוללות את המילה JUMBO אשר עדיין מצויות בבחינה״. הצד השלישי שאליו כיוונה פוקס הוא רשת ג׳מבו סטוק הישראלית, ובדיקת "כלכליסט" מגלה כי רשם הפטנטים הודיע לשני הצדדים כי בקשותיהם מוקפאות עד שיגיעו להבנות ביניהן או, בהעדר הסכמה, עד שייערך להן שימוע שבסופו תחליט הרשות מי יוכל להשתמש בסימן הרשום.

 

הראל ויזל הראל ויזל צילום דימה טליאנסקי

 

קרב הסימנים

 

מה עומד מאחורי הפרטים המעטים ששחררה פוקס בהודעתה מלפני שבוע? בדיקת השתלשלות העניינים מעלה כי JUMBO היוונית פנתה לרשם סימני המסחר ברשות הפטנטים כבר ב־11.6 ובקשתה לרישום הסימן JUMBO התקבלה ב־24.6. בעקבות זאת, פרסם רשם הסימנים בפומבי ב־30.6 כי הבקשה התקבלה וכי ניתן לערער עליה עד 30.9.20, כלומר עד אתמול. ב־9.9 פנתה רשת ג׳מבו סטוק הישראלית לרשם סימני המסחר וביקשה לרשום שלושה סימנים מסחריים הכוללים את השם JUMBO. למרות שהרשת פועלת בישראל משנת 2015 היא לא רשמה סימן מסחרי עד כה.

 

ארבעה ימים אחר כך ב־13.9 פנתה מחלקת סימני המסחר ברשם הפטנטים למשרד הרצוג פוקס נאמן ושות׳ שמייצג את JUMBO היוונית בישראל והודיעה לו כי ״בבחינה נוספת של הסימן עולה כי בקשתכם אינה ניתנת לרישום״. זאת משום שעל פי סעיף 29 לפקודת סימני המסחר ״לגבי אותן סחורות או שירותים מאותו הגדר הוגשו בקשות דומות / זהות״. מדובר בבקשות של ג׳מבו סטוק הישראלית שהוגשו 4 ימים קודם לכן. על פי המכתב ״אם הגישו מבקשים שונים בקשות נפרדות להרשם כבעלי סימנים זהים או דומים לגבי אותם טובים או הגדר טובים רשאי הרשם שלא לרשם אף אחד מהם עד שייקבעו זכויות מבקשי הרישום בהסכמה... באישור הרשם. לפיכך על מבקשי הבקשות לבוא בדברים זה עם זה על מנת להגיע לידי הסכם ביניהם הדבר השימוש בסימנים ורישומם ולהגישו לרשם. אם לא יוגש הסכם כזה, יוחלט זכות מי עדיפה על פי ראיות שיגיש כל צד להוכחת זכויותיו ולאחר השמעת טענות הצדדים בבירור משותף״. מחלקת סימני המסחר חותמת את מכתבה בכך שהודעה דומה נשלחה לרשת ג׳מבו סטוק הישראלית וכי על הצדדים להשיב למכתב בתוך 3 חודשים.

 

לא להעיר את המתחרים

 

לוח הזמנים המתואר מעלה כי למעשה JUMBO היוונית קיבלה היתר להשתמש בסימן המסחרי בישראל כבר בסוף יוני, כחודש לפני חתימת העסקה עם פוקס. כלומר, לאחר החתימה יכלה פוקס לדווח על העסקה תוך ציון מה שציינה בדיעבד בהודעה מ־24.9 והוא כי JUMBO הגישה לרשם סימני המסחר בקשה לרישום סימן מסחר מעוצב. פוקס בחרה לא לעשות כן, ותחת זאת, דיווחה לראשונה על חתימת העסקה ב־15.9 – יומיים אחרי שהתברר לחברה היוונית כי בקשתה לרישום הסימן המסחרי מוקפאת בשל בקשה מקבילה של ג׳מבו סטוק הישראלית. על פי פרשנות מסויימת, יתכן כי פוקס נמנעה מדיווח עד אז על מנת שלא ל״העיר״ את המתחרים.

 

אולם באותו דיווח ראשוני על שהיה ידוע כי התעוררה בעיה ברישום הסימן המסחרי, נמנעה פוקס לציין זאת כמו גם את העובדה כי היא נדרשה לנהל משא ומתן מול הרשת הישראלית או לחלופין להתייצב לשימוע אצל רשם הפטנטים. פוקס דיווחה על קבלת הזכיון לבניית והפעלת החנויות בלבד, תוך הדגשה כי מדובר בעסקה מהותית ואסטרטגית מבחינתה. "החברה רואה בעסקה זו חלק מהותי במימוש האסטרטגיה של החברה בהרחבת מגוון הפעילויות והמוצרים של החברה", לשון הדיווח.

 

גם אחרי שהתבקשה על ידי רשות ניירות ערך להבהיר את פשרו של העיכוב בדיווח ביחס למועד חתימת העסקה, לא ציינה פוקס במסגרת ההבהרה כי הבקשה עלתה על שרטון אלא רק את העובדה כי גורם נוסף הגיש בקשה מקבילה. במילים אחרות, הדיווח הראשון על העסקה היה חסר במידע והוא ניתן רק באופן חלקי מאד בעקבות התערבות של הרגולטור.

 

הסמיכות להנפקה

 

יצויין כי הבקשה להבהרה של רשות ניירות ערך נולדה בין היתר לאחר שבשוק ההון עלו תהיות בדבר הסמיכות בין הדיווח של פוקס על חתימת העסקה לבין הנפקתה של רשת מקס סטוק. ב־14 בספטמבר דיווחה מקס סטוק על תוצאות המכרז המוסדי ועל הנפקה מוצלחת לפי שווי גבוה של 1.7 מיליארד שקל. רשת מקס סטוק היא רשת למוצרי סטוק מוזלים ונמצאת בשליטת קרן AMI בבעלות אייפקס, הפועלת בקטגוריה אליה נכנסת פוקס עם המותג ג'מבו. בדיוק למחרת היוודע תוצאות המכרז של מקס סטוק דיווחה פוקס לראשונה על עסקת ג'מבו. חלק מהתהיות שעלו אז היו מדוע בחרה פוקס לדווח על העסקה מספר שעות לאחר פרסום תוצאות ההנפקה של מקס סטוק ומה קרה בדיוק באותו מועד שגרם לה לבחור לדווח רק לאחר ההנפקה של המתחרה, והאם ביקשה החברה שלא לפגוע בהנפקת מקס סטוק, על אף שמדובר במידע משמעותי עבור ציבור המשקיעים. שאלה זו עלתה בין היתר על רקע הכרות מוקדמת ומגעים שנוהלו בעבר בין הראל ויזל בעל השליטה בפוקס וזהבית כהן המנהלת את קרן אייפקס, במסגרתם ביקשה אייפקס להיכנס כשותפה בקבוצת פוקס.

 

כך או כך, פוקס נתקלת כעת במכשול מהותי להקמת רשת ג'מבו בישראל. אתמול הגישה רשת ג'מבו סטוק המקומית התנגדותה לרישום הלוגו המעוצב של ג'מבו היוונית (הליך נפרד ומקביל לבקשתה לרשום סימן מסחרי באותו השם) בטענה כי השם עלול להטעות את הלקוחות של ג'מבו סטוק. עוד נטען בהתנגדות, כי בקשתה של ג'מבו היוונית הוגשה לרישום ביחס לשירותים זהים כמעט לחלוטין לשירותים שנותנת ג'מבו סטוק בישראל. ג'מבו סטוק, בבעלות רועי ונונו, פועלת בישראל מ-2015 ומפעילה 11 סניפים, ועתידה להקים עד סוף 2021 עוד חמישה סניפים. בנוסף, היא מפעילה אתר אונליין משנת 2019. מפוקס נמסר: "הדיווח המשלים שפוקס פירסמה ביום חמישי האחרון הוא לאחר שיחות עם רשות ניירות ערך ואישורה. עיכוב הדיווח ומועד הדיווח תאמו את הוראות הדין. שאר הדברים הנטענים הם ספקולציות ומטעים".

x