$
בארץ

"הציבור לא מודע לירידה הדרסטית ביכולת של בתי החולים לטפל בחולים שגרתיים"

פרופ' אבישי אליס, מנהל מחלקה פנימית בבית החולים בילינסון ויו"ר האיגוד הישראלי לרפואה פנימית מתריע על אי ספיקה של המחלקות הפנימיות כבר עכשיו - ומבהיר שזהו ההסבר האמיתי לצורך הדרמטי בצמצום ההדבקות בקורונה. לדבריו, "הפתרונות הרלוונטיים להתמודדות עם המגיפה כבר נכתבו לפני שנה וחצי בדו"ח ועדת טור כספא, שהוזנח והעלה אבק"

אדריאן פילוט 19:1030.09.20

"הרשו לי לפקוח את עיניכם: העיסוק במספרי החולים הקשים ובמספרי הנפטרים הוא נוראה וטראגי, אך משקף תמונה חלקית בלבד. זה לא ההסבר לצורך הדרמטי בצמצום ההדבקות ובהיקף התחלואה. מה שמוסתר מעיניי הציבור ומעיניי מקבלי ההחלטות זו הירידה הדרסטית ביכולת של בתי החולים לטפל בחולים השגרתיים, כי אין לנו מספיק רופאים פנימאים במחלקות, כי אין לנו מספיק אחיות, כי אין לנו די כוחות עזר ופארא-רפואה, כי אין לנו די מיטות אשפוז, כי אין לנו די מחלקות"; כך אמר היום (ד') פרופ' אבישי אליס, מנהל מחלקה פנימית בבית החולים בילינסון ויו"ר האיגוד הישראלי לרפואה פנימית, במסיבת עיתונאים מיוחדת בה התריע על אי ספיקה של המחלקות הפנימיות כבר עתה.

 

 

פרופ' אליס הציג מספרים לפיהם למעלה מ-40% מתוך 111 מחלקות פנימיות בבתי החולים הוסבו כבר למחלקות קורונה - כ-50 מחלקות בסך הכל. לדבריו, "המספר עולה בכל יום". משמעות הדברים היא שכעת פועלות בבתי החולים רק כ-60 מחלקות פנימיות רגילות, בהן מאושפזים החולים המורכבים ה'שגרתיים'. לדבריו, לצמצום החריף הזה "יש משמעות טרגית", והיא הפחתתן של כ-1,500 מיטות אשפוז מכלל המיטות הזמינות במחלקות הפנימיות, מספר העומד בימי שגרה על כ-3,300.

 

מחלקת קורונה בבית חולים בילינסון מחלקת קורונה בבית חולים בילינסון צילום: דנה קופל

 

פרופ' אליס מסרב בתוקף לקבל את הצעת משרד הבריאות להתמודדות עם העומס הזה: ביטול הפעילות האלקטיבית. "ולא, הפסקת ניתוחים אלקטיביים או פתרון של אשפוז בביה"ח הפרטיים, לא ישנו מהותית את הדברים, כי רופאים ומחלקות פנימיות זו התמחות, ולא רשימות כוח אדם וציוד שיש למלא ולהשלים. הפתרונות הכי רלוונטיים להתמודדות עם מגיפת הקורונה – כבר נכתבו לפני שנה וחצי בדו"ח ועדת טור כספא לשיפור הרפואה הפנימית, אלא שהוא הוזנח והעלה אבק.

 

פרופ' אבישי אליס פרופ' אבישי אליס

 

"נכנסנו לקורונה במשבר גדול. בצפיפות במחלקות הפנימיות. בחוסר כוח אדם", המשיך אליס. "קשה להאמין שאחרי 7 חודשים בתוך אירוע הקורונה אנחנו צריכים לכנס מסיבת עיתונאים כדי להרים דגל אדום. אנחנו הקצינים והחיילים בשוחות במלחמה הזו בנגיף – איננו שותפים לתהליכי קבלת החלטות, איננו מקבלים מענים לצרכים במחלקות, אנו חשים נתק ובורות מכל עבר וצריכים עדיין להתחנן לתנאים שיאפשרו לנו להתמודד עם מלחמת ההישרדות הזו, שאנו אא רואים את האופק שלה".
x