$
בארץ

משרד הביטחון ורפאל מסרו סוללת כיפת ברזל ראשונה לצבא ארה"ב

בקרוב תתקיים בארה"ב סדרת ניסויים במערכת הישראלית, שעשויה לזרז רכש של שתי סוללות נוספות. רפאל וריית'און יכריזו עד סוף השנה היכן בארה"ב ייוצרו מיירטי כיפת ברזל לאמריקאים וללקוחות זרים נוספים

אודי עציון 16:4830.09.20

משרד הביטחון ורפאל החלו היום (ד') במסירת הסוללה הראשונה מבין שתיים של מערכת כיפת ברזל, שרכש צבא היבשה האמריקאי. זאת בזמן שיא - שנה וחודש בלבד לאחר החתימה על החוזה בסך 373 מיליון דולר.

 

שר הביטחון בני גנץ הזמין לטקס את שר הכלכלה עמיר פרץ, שאישר את פיתוח המערכת כאשר כיהן כשר הביטחון, למרות התנגדות צה"ל. באירוע השתתפו גם ראש מנהל פיתוח אמצעי לחימה במשרד הביטחון ד"ר דני גולד, יו"ר רפאל עוזי לנדאו ומנכ"ל רפאל, יואב הר אבן.

 

סוללה של כיפת ברזל סוללה של כיפת ברזל צילום: אי פי איי

 

הסוללה השנייה תסופק לאמריקאים בתוך מספר שבועות והמערכת תשמש להגנת כוחות פרוסים של צבא ארה"ב מפני מגוון של איומים בליסטיים ואוויריים. עד כה רשימה כיפת ברזל 2,400 יירוטים מבצעיים בעשר שנות שירות בצה"ל. המערכת כוללת מכ"ם MMR מתוצרת מפעל אלתא של התעשייה האווירית, והצבא האמריקאי הזמין יחד עם שתי הסוללות גם 240 טילי יירוט.

 

התוכנית המקורית כוללת רכש של ארבע סוללות, וכעת מתנהלות שיחות לגבי רכש השתיים הנוספות, בעסקה שהיקפה אמור לעמוד גם הוא על כ-400 מיליון דולר. שתי הראשונות נרכשו בהליך מיוחד ללא מכרז, ועוד לא ברור האם עניינים בירוקרטיים ימנעו את רכש הסוללות הנוספות.

 

כך או כך, משרד ההגנה האמריקאי צפוי לפרסם מכרז לרכישת מערכת ליירוט רקטות, מל"טים ומטוסים מנמיכי טוס, שבו יתמודדו יחד רפאל וריית'און האמריקאית, שכבר מייצרת 50% מרכיבי טילי היירוט של כיפת ברזל. המיירט קיבל את השם סקיי האנטר בגרסתו האמריקאית, המוצעת גם למדינות זרות נוספות שעשויות להעדיף רכש ישירות מארה"ב ולא מישראל.

 

צבא ארה"ב הודיע כי שתי סוללות כיפת ברזל יוכרזו כמבצעיות עד סוף 2021, וכי לפני כן הן יערכו ניסוי ירי מבצעי, במהלכו יידרשו ליירט גם טילי שיוט.

 

במקביל חתמו רפאל וריית'און האמריקאית על הסכם להקמת פס ייצור משותף למיירט כיפת ברזל, טיל הטמיר, ולגרסה האמריקאית שלו, המכונה סקיי האנטר. עד סוף השנה יוחלט היכן בארה"ב יוקם המיזם, שקיבל את השם ריית'און-רפאל מערכות הגנה אזורית.

 

כבר היום מיוצרים 50% מרכיבי מערכת כיפת ברזל בארה"ב, לפי דרישת הממשל האמריקאי המממן את ההצטיידות הישראלית במערכת ליירוט רקטות. הרכיבים נשלחים להרכבה במפעל ייצור הטילים של רפאל בארץ.

 

המיזם המשותף, לעומת זאת, נועד לספק מיירטים עבור הצבא האמריקאי, שכחלק מהזמנת שתי הסוללות הראשונות הזמין 240 מיירטים. אולם הקמת מפעל למספר כזה של טילים אינה כלכלית, כך שנראה ששתי החברות מצפות להזמנות נוספות מהפנטגון - או באמצעות רכש סוללות נוספות של כיפת ברזל, או על ידי שילוב מיירטי הכיפה במערכות הגנה אווירית אמריקאיות.

x