פורום יצרני החשמל הפרטיים מזהיר ממחסור בחשמל ופגיעה במשקי הבית
היצרנים מבקשים משר האנרגיה שטייניץ לקבוע מכסות חדשות להקמת תחנות כוח. לדבריהם, "ההתבססות על תחזית לא עדכנית לגבי ביקושים במשק החשמל הישראלי, והתכנון בחסר של אופציות הייצור מגז טבעי, יובילו לפגיעה ביכולת העמידה ביעדי השר לאנרגיות מתחדשות"
פורום יצרני החשמל הפרטיים פנה לאחרונה לשר האנרגיה יובל שטייניץ בדרישה לקבוע מכסות חדשות להקמת תחנות כוח. לדעתם, החלטת המשרד לבטל הקמה של תחנות כוח עלולה ליצור תוך מספר שנים מחסור באספקת החשמל במשקי הבית.
- פורום יצרני החשמל הפרטיים עתר לבג"ץ: להקפיא את שיחות הרפורמה בחברת החשמל
- דירקטוריון דוראד מקדם החלטת פרישה מפורום יצרני החשמל הפרטיים
- עוברים מהגז אל השמש: משרד האנרגיה עוצר הקמה של ארבע תחנות כוח גדולות
הפורום, שכולל את בעלי תחנות הכוח הפרטיות לרבות OPC, שיכון ובינוי ודוראד, מסביר ש"העלייה בשיאי הביקושים בקיץ 2020 כפולה מההערכות שעל בסיסן תוכנן משק החשמל. אנו סבורים כי הרזרבה האפקטיבית במשק החשמל עומדת, כבר היום, על כ-7%, וכי העדר פרסום מכסות נוספות, באופן מיידי, תפגע ביכולת לאספקת חשמל אמין וזמין במדינת ישראל בשנים הקרובות".
מנכ"ל הפורום, נתי בירנבוים, בעברו בכיר במשרד האנרגיה, מדגיש כי "משבר החשמל שהתרחש בחודש שעבר בקליפורניה, הדומה במאפייניה האקלימיים וביעדיה האנרגטיים למדינת ישראל, מהווה תמרור אזהרה לצורך בגיבוי אמין וזמין בגז טבעי, כתנאי הכרחי לשילוב אנרגיות מתחדשות בהיקף משמעותי".
ניתוח שנערך לפורום ע"י חן הרצוג, הכלכלן הראשי של BDO, לגבי דפוסי הפעילות של משק החשמל בישראל בקיץ האחרון מגלה כי "שיא הביקוש בקיץ האחרון עלה ב-7.7%, בעוד שתכנון משק החשמל עדיין מתבסס על ההערכות ישנות של חברת החשמל בהיקף של 2.8% בשנה. כן, עולה כי צוואר הבקבוק של משק החשמל עובר גם בקיץ לשעות הערב בה אין כמעט ייצור באמצעות אנרגית שמש"
לאור כוונת משרד האנרגיה לקבע היקפי תוכניות מאושרות לייצור באמצעות גז טבעי, בירנבוים מתריע ש"ההתבססות על תחזית לא עדכנית לגבי ביקושים במשק החשמל הישראלי, מחד, והתכנון בחסר של אופציות הייצור מגז טבעי, מאידך, יובילו לפגיעה משמעותית ביתירות של משק החשמל הישראלי וכפועל יוצא לגרום לפגיעה ביכולת העמידה ביעדי השר לאנרגיות מתחדשות. אנו חוזרים על עמדנו כי נדרשת תוספת בפועל של תחנות חדשות בכושר ייצור בגז ועד 4,000 מגה וואט עד 2030 (כ-30% מכוח הייצור של חברת החשמל - ל"ג) וכפול מזה עד שנת 2030. מחיר הטעות, כלומר מחסור בכושר ייצור, יגרמו לפגיעה באמינות האספקה, לגרור הפסדי אי-אספקה ולעכב יכולת מימוש יעדי משק האנרגיה בתחום הרכב החשמלי והמתחדשות".