$
משפט

בלעדי לכלכליסט

לאומי והבינלאומי זועמים: יתבעו את הגורמים שהובילו לקריסת "כנפי משק"

לאחר שנאמן "כנפי משק" הגיש דוח לפיו דוחותיה של החברה פוברקו במשך שנים, הגישו הבנקים הנושים בחברת התיירות הקיבוצית בקשה, במסגרתה נטען כי הם הנושים המובטחים היחידים של החברה, בעלי היקף נשייה של כ-38 מיליון שקל

הבנקים הנושים בחברת התיירות הקיבוצית כנפי משק מתכוונים לתבוע צדדיים שלישיים שגרמו כביכול לקריסת החברה – כך עולה מהודעה ובקשה שהגישו הבנקים באמצעות עוה"ד אורי גאון, יניב אזרן ותום קופר ממשרד ב. לוינבוק.

 

 

במסגרת הבקשה טענו הבנקים הנושים, בנק לאומי והבינלאומי הראשון כי הם הנושים המובטחים היחידים של החברה, בעלי היקף נשייה כולל של כ-38 מיליון שקל המהווה כ-79% מתוך כלל הנשייה בחברה (ללא הנשייה הנטענת של בעלת השליטה בחברה, משקי הקיבוצים). הבנקים עתרו לפני החג לקיום דיון דחוף וזאת בטרם תינתן החלטה כלשהיא ביחס לאיזו מהמסקנות וההמלצות אליהן הגיע הנאמן הזמני בדו"ח שהגיש ונחשף בשבוע שעבר בכלכליסט.

 

עו"ד שאול קוטלר עו"ד שאול קוטלר צילום: עמית שעל

 

 

מדו"ח שהגיש הנאמן של החברה, עו"ד שאול קוטלר עולה כי מחקירות שנערכו עד כה על ידי הנאמן הזמני עולה כי דוחותיה הכספיים של החברה פוברקו משך שנים ונכללו בהם מצגי שווא וכי "הסיכון של פעילות החברה גולגל והוטל בעיקר על נושיה...כלל שומרי הסף כשלו ומשך 15 שנה, קשה להאמין, לא גילו כי דוחותיה של החברה מפוברקים, כי החברה צורכת מזומנים שנה אחר שנה, ובעוד שדוחותיה הכספיים מראים בדרך כלל כביכול צמיחה ורווח צנוע, הנכס העיקרי שלה במאזן – לקוחות, המגיע עד כדי 90% מהמאזן אינו אלא נכס מנופח שעיקרו בתנועות רישומיות פקטיביות...קשה להאמין אבל בדיקות פשוטות היו מגלות מבעוד מועד את הנושא ומונעות את הנזק הן לחברה והן לנושיה", נטען בדו"ח.

 

כך למשל, נטען, כי חוב לקוחות בהיקף כולל של עשרות מיליוני שקלים שהיה רשום בהנהלת החשבונות של החברה ובדוחותיה הכספיים משך שנים והיווה נכס עיקרי עד כמעט יחיד במאזן החברה התברר כי היה מנופח על בסיס פעולות פיקטיביות.

 

כמו כן הנאמן שלח בשבוע שעבר באמצעות עו"ד ד"ר קובי קפלנסקי התראה לפני נקיטת הליכים משפטיים כנגד נושאי משרה ודירקטורים בחברת התיירות כנפי משק. זאת, בטענה כי הפרו כביכול את תפקידם וכי הנאמן רואה בהם אחראים לכלל החובות וההפסדים שנגרמו לחברה בסך כ-90 מיליון שקל. מכתב ההתראה נשלח לשלל גורמים ובהם למנכ"ל החברה, שלמה קדים וכן לשמוליק שמש, סמנכ"ל כספים בחברה.

 

מנגד, עו"ד אייל בסרגליק המייצג את מנכ"ל החברה, שלמה קדים וכן את שמוליק שמש, סמנכ"ל כספים בחברה ציין כי המנהלים השכירים לשעבר ב"כנפי משק" שיתפו פעולה באופן מלא עם המפרק, לאחר שהגישו תלונה במשטרה וימשיכו לפעול באופן מלא לחשיפת האמת. "ברור באופן מובהק ששלומי קדים ושמוליק שמש אינם הכתובת וכך הוכח וגם יוכח בהמשך, הם היו אלה שהתריעו שוב ושוב על הדרישות שקיבלו ממנהל חברת האם "משק הקיבוצים"".

 

משקי קיבוצים לא נותרה חייבת

 

חברת האם, משקי הקיבוצים לא נותרה חייבת וטענה כי "הדו"ח חושף את פעולותיהם הכושלות של מנכ"ל החברה לשעבר, שלומי קדים, וסמנכ"ל הכספים לשעבר, שמוליק שמש, שמילאו במשך שנים תפקידים בכירים ביותר בחברה מה שאפשר להם לפעול באין מפרע ולהסוות את הנזקים שגרמו". פירמת רו"ח BDO טענה כי הפירמה פעלה כראוי ובהתאם לכללי החשבונאות והתקינה המקובלים.

 

הבנקים הנושים טענו במסגרת הבקשה שהגישו לפני החג כי "אין בכוונת הבנקים, שכאמור מרבית הצדדיים השלישיים הנזכרים בדו"ח הנאמן עוולו כלפיהם באופן ישיר וגרמו להם לנזקים כבדים להמתין עם נקיטת ההליכים המשפטיים כנגד אותם צדדיים. הבנקים אינם נכונים כי הנאמן יתיימר ליטול לידיו את העילות וההליכים המוקנים להם בדין והם מעוניינים לפעול בעניינים אלה באמצעות באי כוחם". השופט חגי ברנר הותיר את מועד הדיון שנקבע כבר מראש ל- 22 בנובמבר לצו פתיחה בהליכים. את החקירה החשבונאית בתיק ביצע רו"ח עופר אלקלעי. את הנאמן מייצגים עוה"ד סיגל רוזן רכב, דיקלה פרץ ודגן פרנקל.

 

תיבת פנדורה

 

הבקשה למנות נאמן זמני לחברת התיירות כנפי משק תור הוגשה ביולי על ידי מספר נושים של החברה: ישרוטל ניהול מלונות, מלונות דן, מלונות אפריקה ישראל, מלונות הירדן ואפדור. האחרונים טענו באמצעות עו"ד רועי אהרוני שהם נושים של החברה בסכום כולל של כ-2.5 מיליון שקל, וכי לחברה חובות כוללים בסך של כ-42 מיליון שקל.

 

השופט מינה את עו"ד קוטלר כנאמן זמני וציין בהחלטתו כי "בעקבות המשבר אליו נקלעה החברה נערכה בדיקה על ידי דירקטוריון החברה שפתחה לא פחות מאשר תיבת פנדורה. התברר כי לאורך שנים רבות, מאז 2006, בוצע רישום כוזב בספרי החברה, באופן שהציג קיומם של חובות מלקוחות פיקטיביים, בסכומים שהחלו בסך של 10.8 מיליון שקל והגיעו בשנת 2017 לסכום של כ-59 מילון שקל. כלומר, ספרי החברה שיקפו באופן כוזב, לאורך תקופה של כ-14 שנה, נכסים שכלל אינם קיימים, בהיקף של עשרות מיליוני שקלים".

x