מאת: סוניה אפלבאום 29/9/20
מגפת הקורונה שפרצה לחיינו בחודש מרץ מוקדם יותר השנה, הכניסה את מדינת ישראל ואת העולם כולו למשבר עמוק - תברואתי וגם כלכלי. הנגיף "אוהב" התקהלויות ולמרבה הצער, עשרות אלפי בתי עסק בנויים על קהל. הנפגעים העיקריים הם ענפי המסעדנות, האירועים והתיירות, אך לא רק. כאשר חלק כה גדול מהמשק נמצא במשבר, כולנו סובלים, והכלכלה נכנסת להאטה משמעותית. אנשים קונים פחות סחורה, רוכשים פחות נכסים, נכנסים לחובות, מעסיקים פחות עובדים, ובסופו של דבר זה משפיע על אזרח ואזרח.
רפי גמיש, המייסד של קבוצת שכ"ל
- המעניקה הלוואות בתנאים אידיאליים לבעלי עסקים, שכירים ועצמאים, מאמין שהמשק עתיד להיפגע מהסגר הארוך, ולטענתו הממשלה צריכה להחליט על מתווה שיסייע לעסקים ולאזרחים במשבר. "לצערי, המשק הישראלי צפוי להיפגע בצורה קשה כתוצאה מהסגר. העסקים הקטנים, שטרם התאוששו מהמכה הכלכלית שנחתה עליהם בסגר הראשון, יתקשו לשרוד מכה נוספת וחלקם ייאלצו להיסגר בלית ברירה", הוא אמר.
|
רפי גמיש: "המשק הישראלי עומד בפני משבר - חייב להחליט על מתווה פעולה"
|
צילום: שלומי יוסף
|
גמיש הרחיב: "אני סבור כי הממשלה צריכה למצוא את האיזון הנכון בין שמירה על בריאות הציבור, לבין שיקום הכלכלה הישראלית שנפגעה משמעותית בחודשים האחרונים. תפקידה של הממשלה בעת הזו הוא לגבש מתווה סיוע מיידי לעסקים ולאזרחים, על מנת לתמרץ את המשך הפעילות ואת החזרת העובדים".
הלוואות בצל הקורונה
בעקבות המצב הכלכלי הקשה, ובין היתר לאור תחזיות על המשבר הכלכלי שצפוי להעמיק, הקשיחו בבנקים את תנאי הסף לנטילת הלוואות. "בחודשים האחרונים, הגיעו לקרן שכ"ל אין ספור בקשות להלוואות - הן מצד בעלי העסקים, והן מצד השכירים. במקרה הטוב הציעו לשני הסקטורים הלוואה בתנאים אסטרונומיים ולא מציאותיים, ובמקרה הרע - סירבו להעניק להם הלוואות כלל", אמר רפי גמיש.
בתגובה לתופעה זו, החליטו בשכ"ל להנגיש הלוואות בתנאים נוחים לשכירים, עצמאים ובעלי עסקים, אשר נפגעו ממשבר הקורונה ואינם מצליחים לקבל הלוואה מן הגופים הבנקאיים. גמיש סיפר בשיחה שקיימנו כי נרשמה עלייה חדה ודרמטית של כ-500% בפניות לקרן שכ"ל לקבלת הלוואה.
"אנשים פונים אלינו כי הם לא מצליחים לקבל פתרון מהבנק. שוחחתי אישית עם עשרות מבקשי הלוואות שסיפרו לי על הקשיים המשמעותיים שהגופים הבנקאיים מערימים ועל הסירוב מצד מנהלי הבנקים להעניק או לאשר הלוואות", אמר גמיש.
"קבוצת שכ"ל מציעה מגוון מסלולי הלוואות לשכירים ולבעלי עסקים, בהליך דיגיטלי מלא ובליווי אישי לכל אורכו, בתנאים נוחים ומשתלמים יותר ממה שניתן למצוא בבנקים. לצד זאת, שכ"ל מציעה ליווי מלא לפונים גם לנטילת הלוואות בערבות מדינה, בסכומים גבוהים ומשמעותיים, החל מבדיקה לזכאות ועד לשלב נטילת ההלוואה בפועל".
קבוצת שכ"ל מצליחה להציע הלוואות אטרקטיביות בריביות 'שוברות שוק' אפילו בתקופת הקורונה. כאשר שאלנו את רפי גמיש כיצד הצליחו להשיג את התנאים מן הטובים במשק, הוא סיפר כי "קרן שכ"ל צברה את כוחה מאיגוד סקטורים שונים בשוק ש"זכו" לתת-ייצוג עד להקמתה. בזכות כוח הקנייה שגיבשה שכ"ל בקרב המגזרים השונים, ביניהם השכירים, בעלות ובעלי העסקים וגם הסטודנטים, הקבוצה מצליחה להשיג עבור מבקשי ההלוואות את הריביות האטרקטיביות בשוק".
עוזרים לעסקים לעבור לדיגיטל
לצד ההלוואות האטרקטיביות שמציעה שכ"ל, החליטו לאחרונה בקבוצה להשיק יוזמה נוספת על מנת לסייע לבעלי העסקים בעידן הקורונה. בשיתוף עם בנק לאומי, הוקם מתחם ייעוץ דיגיטלי בשם 'שכ"ל לעסקים' - מתחם אונליין המהווה 'One Stop Shop' לבעלי עסקים קטנים ועצמאים.
אתר 'שכ"ל לעסקים' מציע ארגז כלים שנוצר במיוחד לבעלי העסקים, וכולל שירותים מגוונים וחשובים לבנייה וייצוב העסק בעולם המסחר המקוון והדיגיטלי, כגון: בניית חנות אינטרנטית, בנייה של מערכת ניהול מידע בתצורת CRM, כלים למיתוג ופרסום העסק, יצירת קמפיינים דיגיטליים ועוד. את מרבית השירותים המוענקים במתחם, ניתן לקבל ללא עלות, בחינם לגמרי.
|
רפי גמיש: "הקמנו מתחם ייעוץ אונליין לעסקים קטנים - על מנת לסייע למשק"
|
צילום: באדיבות קבוצת שכ"ל
|
"מדובר במיזם חדשני וראשון מסוגו המסייע לעסקים הקטנים ומעניק לבעלות ובעלי העסקים כלים משמעותיים להזנקת העסק קדימה, עם ליווי של נבחרת יועצי שכ"ל, מועדון הטבות מוביל והרצאות ממיטב המומחים במשק הישראלי בנושאים הבוערים של התקופה. כל השירותים והעזרים האלו מועברים ישירות באונליין", אמר רפי גמיש והוסיף: "זיהינו את הצורך ואנחנו מנסים לענות עליו באופן הטוב ביותר על מנת לסייע למשק. אנחנו רוצים לראות עסקים קטנים מממשים את הפוטנציאל שלהם, גם כשהמצב יותר מאתגר ומסובך".
עתיד המשק בצל הקורונה
בסיכום דבריו הסביר גמיש מה הוא צופה עבור המשק הישראלי לאחר שהסגר יוסר והמשק יחזור לפעילות רגילה: "לצערי, אין לי תחזית אופטימית בנוגע למצב הכלכלי בישראל. אני צופה כי המיתון אליו נכנס המשק בחודשים האחרונים רק יתעצם, בעיקר בגלל אחוז האבטלה הגבוה. אני סבור כי אחוז האבטלה לא יירד באופן משמעותי גם לאחר מציאת חיסון לקורונה".
גמיש מאמין כי המצב הכלכלי הקשה, בשילוב אי הוודאות בנוגע למציאת חיסון ומיגור המגפה, ככל הנראה יובילו להקשחה נוספת של הבנקים בתנאי ההלוואות לאור העלאת פרמיית הסיכון, בשל החשש מיכולת ההחזר של שכירים, עצמאים ובעלי עסקים קטנים בעיצומו של משבר כלכלי חריף.
"באופן אוטומטי, המצב הכלכלי המתואר משליך על שני נושאים מרכזיים - סביבת הריבית של בנק ישראל תמשיך להיות נמוכה, אולם פרמיית הסיכון שהבנקים מבקשים כעת, ולבטח יבקשו בעתיד, תהיה גבוהה באופן משמעותי. כתוצאה מכך, האשראי הצרכני להלוואות לעסקים ולמשקי הבית כבר עלה וצפוי לעלות יותר בתקופה הקרובה".
רפי גמיש סיכם ואמר: "בעת הזו אזרחי ישראל צריכים לנהוג בתבונה פיננסית בכל הקשור להוצאות ולכלכלת הבית, במטרה לצבור משאבים לקראת התקופה הקרובה, שבה לא בטוח שהבנק יוכל להיות שם עבורם. לאור זאת, מתחדדת החשיבות להתאגד במסגרת סקטורים, כפי שאנו יודעים לעשות היטב בקבוצת שכ"ל, במטרה ליצור כוח קנייה מול הגופים הבנקאיים ולשפר את התנאים המוצעים במוצרים פיננסיים".