$
Duns נדל"ן
האדר מובייל דן אנד ברדסטריט duns100

האם הקורונה תהפוך את הנדל"ן להייטק של העשור הקרוב

הפתרון - הכשרת רבבות צעירים אקדמאים למקצועות ענף הבנייה

רוני מזרחי 10:0524.09.20

מוגש מטעם DUN'S 100

 

דווקא מגיפת הקורונה עשויה להתברר כשעתו היפה של ענף הנדל"ן וכהזדמנות פז להפוך אותו להיות ה"היי טק" של העשור השלישי למאה ה-21.

 

היסטוריונים כלכליים הגדירו לא אחת מלחמות או משברים כהזדמנות. כך היה, לדוגמא, המשבר הכלכלי הגדול בשנות ה-30 של המאה הקודמת, שמינף את פיתוח התשתיות, כולל אלפי קילומטרים של כבישים מהירים בכל רחבי ארצות הברית. כך היה, להבדיל, שיקום גרמניה ויפאן, המדינות המנוצחות במלחמת העולם השנייה, שכלכלתן נהרסה לחלוטין ותוך פחות משני עשורים הפכו להיות בין הכלכלות המובילות בעולם.

 

גם ההיסטוריה הכלכלית הקצרה יחסית של מדינת ישראל ידעה לא אחת משברים כלכליים, חלקם מלווים במלחמות, שהפכו בסופו של דבר להזדמנות למינוף כלכלי. המשבר הכלכלי שליווה את העלייה ההמונית של שנות ה-50, לדוגמא, הביא בהמשך לצמיחה משמעותית של המשק הישראלי בראשית שנות ה-60. כך גם המיתון שיזמה הממשלה במחצית שנות ה-60, שהביא לפרוספריטי בסוף אותו עשור ובראשית שנות ה-70.

כך גם האינפלציה הדוהרת של שנות ה-80 שהסתיימה בתכנית כלכלית ממשלתית שהביאה לעשור מעולה, כולל קליטת כמיליון עולים ממדינות חבר העמים בשנות ה-90. ואם נתקרב לימינו אנו, אי אפשר שלא להזכר בראשית שנות ה-2000, כשישראל חוותה בו זמנית את משבר הדוט קום יחד עם האינתיפאדה והפיגועים הרבים, וידעה לצאת משתי טראומות קשות אלה לעשור השנים הטוב בתולדותיה.

 

וכעת אנחנו בעיצומה של מגיפת הקורונה, המלווה במשבר כלכלי עמוק וכמיליון מובטלים, זה בדיוק הרגע הנכון לחשוב איך אנחנו ממנפים את ענף הנדל"ן והתשתיות למנוע צמיחה אדיר שגם יוציא במהירות יחסית את המשק הישראלי מתוך הבוץ העמוק בו הוא שרוי.

 

אין זה סוד שענף הנדל"ן נחשב, הן מיתוגית והן בפועל, למיושן ביותר ולא אטרקטיבי, בוודאי לא ל"חלום כל אם עבריה שבני או בתי יעבדו בבניין". הטכנולוגיה מיושנת לעילא ולעילא, תלות סימביוטית גוברת והולכת בעובדים מהרשות הפלסטינית, ביורוקרטיה והליכי אישורים שאין אח ורע להם בעולם כולו מתאים כמו מדינות עולם שלישי וקצב גמר פרויקטים של שלוש-ארבע שנים בקירוב, בגלל רגולציה בלתי אפשרית ובלתי נגמרת של כפליים ויותר מהממוצע במדינות מערביות מתוקנות.

 

דווקא משום כך ענף הבנייה מהווה הזדמנות בלתי רגילה. מעבר לעובדה שהוא מעסיק, במישרין ובעקיפין כ-400 אלף בתי אב(!) וסטטיסטית קרוב למחצית מהמובטלים בקירוב, ניתן ואפשר תוך תקופה קצרה יחסית לשלב בו עוד עשרות אלפי צעירים יוצאי צבא, להעניק להם סבסוד של לימודים אקדמיים במקצועות הבנייה, זאת בשיתוף עם מוסדות אקדמיים שיפתחו מסלולים מיוחדים למקצועות אלה.

 

ניתן יהיה להשיג בכך 4 יעדים מרכזיים:

 

האחד, הפחתה מיידית של מספר המובטלים במשק, זאת על ידי הגדלה מיידית של התחלות הבנייה ובד בבד, כמובן, יותר אתרי בנייה פעילים.

 

השני, שילוב מהיר של צעירים ישראלים איכותיים בענף, שדרה ניהולית מה שכמובן ישפר את מיתוגו.

 

השלישי, בד בבד, הפיכתו של הענף להרבה יותר טכנולוגי מאשר הוא כיום, מה שלא רק ישנה את תדמיתו, אלא גם יקצר בפועל את זמן ביצוע הפרויקטים.

 

הרביעי, יצירת מנוע צמיחה אדיר למשק הישראלי והצבת ענף הנדל"ן כ"קטר המוביל" של הכלכלה, בדיוק כפי שהיה ההייטק במהלך העשורים האחרונים ולהחזיר את הקטר למסילה.

 

ניתן להשיג את 4 היעדים הללו, דווקא כאשר הממשלה פתוחה להשקעות אדירות של עשרות מיליארדי שקלים מתקציב המדינה ובמקום להפנות את המיליארדים הללו לדמי אבטלה או פיצויים, להפנות אותם למנועי צמיחה, ובראש וראשונה הנדל"ן.

 

רוני מזרחי רוני מזרחי

 

אנחנו, בלשכת הקבלנים, החלטנו כבר לפני 3 שנים לקחת את המושכות בידינו ופתחנו, בשיתוף עם משרד העבודה מוסדות אקדמיים, בהכשרה אינטנסיבית של יוצאי צבא למקצועות הבנייה, כולל תארים אקדמיים וכן שילובם בשכר התחלתי נאה בתארי הבנייה ברחבי הארץ.

 

הננו קוראים לכל מקבלי ההחלטות, במשרדי האוצר, הפנים, הבינוי והשיכון וכמובן משרד העבודה, ללכת בעקבותינו. להשתתף איתנו במימון ההכשרה מכספים שכבר מתוקצבים לכך.

 

הנני מאמין באמונה שלמה שבעוד עשור שנים תתגאה כל אם עבריה בכך ש"בני או בתי עובדים בענף הבנייה" כמנהלי פרויקטים ומנהלי עבודה. אמן ואמן! ובברכת גמר חתימה טובה לכל עם ישראל.

 

*כותב המאמר רוני מזרחי הינו נשיא לשכת הקבלנים ובעלי קבוצת "מזרחי ובניו"