בלעדי לכלכליסט
מתכוננים להנפקה בת"א: רובוט הניתוחים בדרך לגייס 50 מיליון דולר
חברת המכשור הרפואי יומן אקסטנשנס, שפיתחה מערכת לניתוחים זעיר־פולשניים, מתכננת הנפקה ראשונית בבורסה המקומית לפי שווי של עד 200 מיליון דולר
בדיוק כשהבריאות במרכז העניינים: חברת המכשור הרפואי הישראלית יומן אקסטנשנס (Human Xtensions) בוחנת הנפקת מניות ראשונית (IPO) בבורסת תל אביב לפי שווי של 170–200 מיליון דולר. כך נודע ל"כלכליסט".
- התעשייה האווירית: התקדמות במו"מ עם העובדים - בדרך להנפקה
- חברת טכנולוגיית הקנאביס גמאסרט יוצאת להנפקה בת"א
- הסוללה של אביב צידון בדרך לבורסה לפי שווי של 800 מיליון שקל
החברה נמצאת בעיצומו של רוד שואו בקרב המוסדיים בישראל, ובכוונתה לגייס כ־50 מיליון דולר במסגרת ההנפקה.
צמצום בניתוחים פתוחים
עד לבחינת ההנפקה גייסה יומן אקסטנשנס כ־40 מיליון דולר, מהם כ־10 מיליון דולר בסבב הגיוס האחרון לפני כשנה, שנעשה לפי שווי חברה של 150 מיליון דולר. בסיבוב זה השתתפו, בין היתר, פועלים אי.בי.אי, שמחזיק בכ־1% מהמניות, ובית ההשקעות פסגות, שמחזיק בכ־6% מחברת המכשור הרפואי.
יומן אקסטנשנס מפתחת ומייצרת מערכת רובוטית ידנית לשליטה בניתוחים זעיר־פולשניים, המעצימה את יכולות המנתח ומאפשרת הקטנת ניתוחים פתוחים. השוואת המוצר של יומן אקסטנשנס לניתוחים זעיר־פולשניים, הנעשים כיום באמצעות רובוטים הגדולים משמעותית ממנו, הצביעה על חיסכון של עד 95% מעלויות הניתוח לבית החולים. גודל השוק העולמי של ניתוחים זעיר־פולשניים עמד ב־2017 על 24 מיליארד דולר, וההערכה היא שהוא יגיע להיקף של כ־40 מיליארד דולר עד 2025.
החברה הוקמה בינואר 2012 בידי ד"ר עמיר סולד, מומחה לכירורגיה לפרוסקופית, שהקים בבית החולים איכילוב את היחידה הראשונה בישראל לכירורגיה אנדוסקופית; ד"ר תמר פרנקל, המכהנת כמנכ"לית החברה; ומוטי שולט, יזם בתחום המכשור הרפואי, המכהן כמנהל טכנולוגיות ראשי.
היזמים מחזיקים יחד בכ־27% ממניות החברה, ומעבר לאחזקות של פועלים אי.בי.אי ופסגות, מחזיקה קבוצת שמלצר בכ־11%; קרן ההשקעות הסינית DNV Capital מחזיקה בכ־9%; קרן סינית נוספת בשם Ever Diligent מחזיקה בכ־7%; קבוצת חברות הלוגיסטיקה פליינג קרגו מחזיקה גם היא בכ־7% מהמניות; ומשקיעים נוספים ועובדי החברה מחזיקים ביתר המניות.
עדיין ללא רווחים
החברה יצאה לשוק לפני כשנה לאחר שחתמה על הסכם הפצה באירופה עם ענקית המכשור הרפואי מגרמניה B. Braun, שהחלה לשווק את מוצריה.
ב־12 החודשים האחרונים מכרה יומן אקסטנשנס קרוב ל־400 יחידות רובוטיות, כולל כלי הקצה היעודיים להן, והכניסה כ־9 מיליון דולר — אך היא עדיין ללא רווחים.
במפעל החברה, הממוקם באזור התעשייה של כפר נטר, מועסקים כ־60 עובדים, מהם כ־25 אנשי מחקר ופיתוח. החברה קיבלה ב־2018 את אישורי ה־CE (תו תקן אירופי) וה־FDA (מינהל המזון והתרופות האמריקאי), ולפני כחודש וחצי קיבלה גם את אישור משרד הבריאות לציוד רפואי (אמ"ר).
התפשטות נגיף הקורונה האטה את קצב השקת מוצרי החברה לשווקים נוספים, אולם קירבה אליה את השוק הפוטנציאלי, שהחל לגלות התעניינות יתר בפתרון שהיא מציעה. זאת מאחר שבתקופה הנוכחית מתמקדים המוסדות הרפואיים באיתור פתרונות רובוטיים ואוטומטיים לפרוצדורות רפואיות שונות.