חשיפת כלכליסט
"דוחות 'כנפי משק' פוברקו, שומרי הסף כשלו 15 שנה וסמנכ"ל הכספים עסק בשיווק"
כך עולה מדו"ח שהגיש השבוע לביהמ"ש נאמן חברת התיירות הקיבוצית שנקלעה לקשיים. מהדו"ח עולה כי הנאמן רואה בנושאי משרה ודירקטורים בחברה אחראים לנזקים של עד כ-90 מיליון שקל. הנאמן אף מבקש לתבוע את המבקר החיצוני, פירמת רו"ח BDO בטענה כי התרשלו
הכאוס בחברת התיירות הקיבוצית "כנפי משק תור" נחשף בדו"ח שהגיש השבוע הנאמן הזמני שמונה לחברהלבית המשפט המחוזי בת"א, ונחשף כעת לראשונה בכלכליסט.
- בקשה למנות נאמן זמני לחברת התיירות הקיבוצית "כנפי משק": "יש לה חוב של 42 מיליון שקל"
- חברת התיירות הקיבוצית כנפי משק קורסת על רקע אי סדרים כספיים
מדו"ח שהגיש הנאמן הזמני של החברה, עו"ד שאול קוטלר, עולה כי מחקירותיו מתברר כי דוחותיה הכספיים של החברה פוברקו משך שנים ונכללו בהם מצגי שווא וכי "הסיכון של פעילות החברה גולגל והוטל בעיקר על נושיה... כלל שומרי הסף כשלו ומשך 15 שנה, קשה להאמין, לא גילו כי דוחותיה של החברה מפוברקים, כי החברה צורכת מזומנים שנה אחר שנה, ובעוד שדוחותיה הכספיים מראים בדרך כלל כביכול צמיחה ורווח צנוע, הנכס העיקרי שלה במאזן – לקוחות, המגיע עד כדי 90% מהמאזן, אינו אלא נכס מנופח שעיקרו בתנועות רישומיות פקטיביות...קשה להאמין אבל בדיקות פשוטות היו מגלות מבעוד מועד את הנושא ומונעות את הנזק הן לחברה והן לנושיה", נטען בדו"ח.
כך למשל, נטען, כי חוב לקוחות בהיקף כולל של עשרות מיליוני שקלים שהיה רשום בהנהלת החשבונות של החברה ובדוחותיה הכספיים משך שנים והיווה נכס עיקרי עד כמעט יחיד במאזן החברה התברר כי היה מנופח על בסיס פעולות פיקטיביות. עוד נטען כי דירקטוריון החברה אישר את הדוחות הכספיים למרות האמור והדוחות נחתמו שנה בשנה על ידי מנכ"ל החברה ועל ידי מנכ"ל חברה האם, "משקי הקיבוצים אגודה שיתופית חקלאית". עוד נטען כי הדירקטוריון לא ביצע כלל פעולות בקרה ופיקוח.
התראות לפני תביעות נשלחו
נודע, כי הנאמן שלח השבוע, באמצעות עו"ד ד"ר קובי קפלנסקי, התראה לפני נקיטת הליכים משפטיים נגד נושאי משרה ודירקטורים בחברת התיירות כנפי משק. זאת, בטענה כי הפרו כביכול את תפקידם וכי הנאמן רואה בהם אחראים לכלל החובות וההפסדים שנגרמו לחברה בסך כ-90 מיליון שקל. מכתב ההתראה נשלח לשלל גורמים ובהם למנכ"ל החברה, שלמה קדים וכן לשמוליק שמש, סמנכ"ל כספים בחברה.
בדו"ח טוען הנאמן באמצעות עוה"ד סיגל רוזן רכב, דיקלה פרץ ודגן פרנקל כי באשר לרואי חשבון, "התמונה העולה ביחס לביקורת שבוצעה על ידי המבקר החיצוני – משרד רו"ח BDO, היא עגומה וחמורה ביותר... אין כול ספק כי יישום של כללי החשבונאות במהלך ביקורת הדוחות הכספיים לא היתה מאפשרת לשיטה של ניפוח ההכנסות והלקוחות להימשך במשך 14 שנים ולתפוח משנה לשנה".
כמו כן עולות טענות בדו"ח כנגד מבקר הפנים בחברת האם. מהדו"ח עולה כי קיים קרב גרסאות בין חברת האם משקי הקיבוצים לחברת כנפי משק הכולל האשמות זה נגד זה, ומתנהל מעל ספקים ורוכשי כרטיסי טיסה מודאגים שלהם חייבת כנפי משק עד כ-2 מיליון שקל.
"תיבת פנדורה"
בית המשפט המחוזי בתל אביב מינה באוגוסט האחרון כאמור את עו"ד שאול קוטלר לנאמן זמני של חברת התיירות הקיבוצית , כנפי משק תור. זאת, לאחר שהשופט חג ברנר ציין כי "בעקבות המשבר אליו נקלעה החברה נערכה בדיקה על ידי דירקטוריון החברה שפתחה לא פחות מאשר תיבת פנדורה. התברר כי לאורך שנים רבות, מאז 2006, בוצע רישום כוזב בספרי החברה, באופן שהציג קיומם של חובות מלקוחות פיקטיביים, בסכומים שהחלו בסך של 10.8 מיליון שקל והגיעו בשנת 2017 לסכום של כ-59 מילון שקל. כלומר, ספרי החברה שיקפו באופן כוזב, לאורך תקופה של כ-14 שנה, נכסים שכלל אינם קיימים, בהיקף של עשרות מיליוני שקלים".
הבקשה למנות נאמן זמני לחברת התיירות כנפי משק תור הוגשה ביולי על ידי מספר נושים של החברה: ישרוטל ניהול מלונות, מלונות דן, מלונות אפריקה ישראל, מלונות הירדן ואפדור. האחרונים טענו באמצעות עו"ד רועי אהרוני שהם נושים של החברה בסכום כולל של כ-2.5 מיליון שקל, וכי לחברה חובות כוללים בסך של כ-42 מיליון שקל.
"פקיד שמבצע הוראות"
מדו"ח הנאמן שהוגש השבוע עולה כי מנכ"ל החברה שלמה קדים וסמנכ"ל הכספים שמוליק שמש מסרו גירסה שבכול הנוגע לניהול הכספי הם היו מבצעי הוראות של חברת האם. "בהתאם לגרסה שמסר קדים, הגם שהיה מנכ"ל דומיננטי הוא לא היה מעורב ברישומים הכספיים של החברה ולא היתה לו גישה/הרשאה למערכת הנהלת החשבונות של החברה. לטענתו הוא חתם על העברות שהוא הגדיר כבעייתיות מבחינתו בהתאם להוראות אנשי חברת האם".
עוד מצוין בדו"ח כי "סמנכ"ל הכספים שמש, ציין וביקש להדגיש כי מרבית עבודתו כלל לא הוקדשה לניהול כספים אלא לפעילות שיווק ומכירה של שירותי החברה, שכן על פי גרסתו הניהול הכספי של החברה נשלט על ידי אנשי חברת האם וכאשר העלה תהיות במחצית שנות ה-2000 נאמר לו כי הינו פקיד אשר נדרש לבצע הוראות".
מנגד, ובסתירה לגרסת השניים, בדו"ח מצוין כי " כל אנשי חברת האם שנחקרו, במעמדם כדירקטורים בחברה, ללא יוצא מן הכלל, הרחיקו עצמם לחלוטין מהאחריות לניהול הכספי של החברה". עוד עולה מהדו"ח כי הדירקטורים טענו כי הסתמכו על כך כי דוחות החברה בוקרו על ידי פירמת רו"ח גדולה מקצועית ומכובדת BDO , וכי לאחר חתימת פירמה כאמור על הדוחות היו סמוכים ובטוחים כי כול הנתונים הכספיים נבדקו ונסקרו כדבעי. הנאמן מציין בדו"ח כי עד כה הובאו טענות חוב בהיקף של כ-44 מיליון שקל מתוכם כ-1.7 מיליון שקל פניות של לקוחות.
את החקירה החשבונאית בתיק ערך רו"ח עופר אלקלעי.
תגובות
מ-BDO נמסר: "הפירמה פעלה כראוי ובהתאם לכללי החשבונאות והתקינה המקובלים".
מבאת כוחו של מבקר הפנים, עו"ד מאיה צברי ממשרד גורניצקי ושות' נמסר: יש להצטער על הדוח שהוגש שלא משקף את הדברים. לא נפל כל רבב בהתנהלות מבקר הפנים.
מעו"ד אייל בסרגליק המייצג את קדים ושמש נמסר: "המנהלים השכירים לשעבר בכנפי משק שיתפו פעולה באופן מלא עם המפרק, לאחר שהגישו תלונה במשטרה וימשיכו לפעול באופן מלא לחשיפת האמת. ברור באופן מובהק ששלומי קדים ושמוליק שמש אינם הכתובת וכך הוכח וגם יוכח בהמשך, הם היו אלה שהתריעו שוב ושוב על הדרישות שקיבלו ממנהל חברת האם 'משק הקיבוצים'. בידינו הוכחות בכתב כי מרשיי הזהירו מראש על התנהלות שאינה תקינה לכאורה מצד מנהלי משקי הקיבוצים, הדבר היה ידוע למנהלי חברת האם כמו גם הגרעון הקיים שנוצר כתוצאה ממשיכות שבוצעו על ידי חברת משקי הקיבוצים. כל ההוראות הגיעו מחברת האם. כעת הם מנסים להכחיש את ידיעתם ולהתנער ולהעביר בחוסר תום לב מובהק, את האחריות למרשיי, שאת אזהרותיהם הם השתיקו".
מהחברה האם, משקי הקיבוצים נמסר: "במסגרת היערכות החברה להתמודדות עם משבר הקורונה והשלכותיו, נערכה ביקורת יזומה בכנפי משק, בה עלו ממצאים הנוגעים, לכאורה, לרישומים חשבונאיים כוזבים בספרי החברה. מרגע היוודע הדבר, פעל הדירקטוריון בכל האמצעים העומדים לרשותו, לרבות גיוס צוות מקצועי לטיפול באירוע. הנושא נמצא כעת בבדיקה מקיפה ויסודית של רשויות האכיפה ובכוונת חברת האם, משקי הקיבוצים, למצות את כל האמצעים החוקיים העומדים לרשותה, על מנת להגיע לחקר האמת. ממצאי דו"ח הנאמן הזמני מראים באופן חד משמעי כי למעלה ממחצית החוב של כנפי משק, שעומד על 90 מיליון שקל הוא לחברת האם, משקי הקיבוצים. הדו"ח חושף את פעולותיהם הכושלות של מנכ"ל החברה לשעבר, שלומי קדים, וסמנכ"ל הכספים לשעבר, שמוליק שמש, שמילאו במשך שנים תפקידים בכירים ביותר בחברה מה שאפשר להם לפעול באין מפרע ולהסוות את הנזקים שגרמו וכעת נאמדים בעשרות מיליוני שקלים".