צרות במפרץ: מודי'ס הורידה לראשונה את דירוג האשראי של כווית על רקע סיכוני נזילות
הסוכנות הורידה את דירוג המדינה בשתי רמות, בשל הקושי שיהיה לממשלה לגייס חוב - וזאת בהיעדר חוק שמאפשר זאת. כוויית צופה השנה גירעון של כ-45 מיליארד דולר על רקע ירידת מחירי הנפט
- כמו ג'מייקה ורואנדה: מודי'ס הורידה את דירוג החוב של טורקיה
- פיץ' הורידה דירוג למספר שיא של 33 מדינות בחצי שנה, והיד עוד נטויה
- מודי'ס חתכה את דירוג האשראי של הודו לרמה אחת מעל דירוג זבל
לפי ההערכות במודי'ס, תצטרך ממשלת כווית להנפיק אג"ח בהיקף של 27.6 מיליארד דינר (90 מיליארד דולר), על מנת לעמוד בדרישות המימון של המדינה בין השנה הפיסקאלית הנוכחית והשנה הפיסקאלית המסתיימת במרץ 2024. סוכנות הדירוג שינתה גם את אופק הדירוג ליציב.
בהיעדר חוק חדש לגיוס חוב ציבורי, הממשלה אינה יכולה ללוות כספים מאז הנפיקה ביורו בונד (Eurobond) ב-2017, ונאלצת להסתמך על קרן העתודות הכללית. אולם הנכסים הנזילים בקרן עומדים להסתיים, כך ששר האוצר של כווית ינסה למצוא דרכים אחרות לעמוד בצורכי ההוצאות של הממשלה.
מוקדם יותר החודש אישר הפרלמנט בכווית את התקציב לשנה הפיסקאלית הנוכחית, עם תחזית לגירעון של 14 מיליארד דינר (כ-45 מיליארד דולר), בין השאר בשל הירידה במחירי הנפט. ניצול הקרן הריבונית הגדולה יותר, שנועדה לשמש רשת ביטחון במקרה שהנפט ייאזל, יחייב שינוי חקיקה. "בהיעדר המתמשך של אישור חוקי להנפיק אג"ח, או להשתמש בנכסים בקרן ההון הריבונית, המשאבים הנזילים קרובים למיצוי, ומייצגים סיכון נזילות למדינה - על אף החוזק הפיסקאלי יוצא הדופן שלה", נכתב בהודעת מודי'ס.
ממשלת כווית ממתינה לאישור הפרלמנט, כדי שתוכל ללוות 20 מיליארד דינר. בתגובה, ועדת הכלכלה והפיננסים הציעה להפחית את המגבלה בחצי, הצעה שנדחתה בידי שר האוצר. "המבוי הסתום במגעים לפתירת משבר המימון מאיים באופן ישיר על היכולת של הממשלה לתפקד, ומייצג הסלמה משמעותית במחלוקת בין שני גופי הממשלה", סיכמו במוד'י'ס.