$
פרויקטים

הגל הבא בשוק ההון: השקעות אלטרנטיביות

בעקבות השפעות הקורונה על שוק ההון וחיפושיהם הבלתי פוסקים של גופי ניהול ההשקעות אחר אפיקים חדשים, חברת מגדל ביטוח מגדילה את החשיפה שלה לתחום ההשקעות האלטרנטיביות . מדובר באפיק השקעות חדשני וסולידי באמצעותו ניתן לייצב את תיק ההשקעות ולמקסם את פוטנציאל התשואה בטווח הרחוק

בשיתוף "מגדל ביטוח" 14:3022.09.20
מגדל מרחיבה את תיק ההשקעות האלטרנטיביות

חברת מגדל ביטוח מנהלת תיקים בהיקף עצום במלוא מגוון הערוצים. הרוב מנוהל באפיקים סחירים דוגמת מניות ואג"חים וכ-25% מנוהל באפיקים שאינם סחירים ביניהם אשראי לא סחיר, נדל"ן ואפיקים אלטרנטיביים.מגדלמנהלת כיום כ-294 מיליארד ₪ מתוכם כ-15% השקעות נוסטרו וכ-85% השקעות עמיתים שכספם מנוהל בקרנות פנסיה, קרנות השתלמות וקופות גמל של מגדל.

 

בעקבות התפרצות הקורונה והתנודתיות המתמדת בשוק ההון, יותר מנהלי השקעות מחפשים כיצד לנטרל סיכון ע"י מזעור הקורלציה לתנודות השוק, ובמקביל שואפים למקסם ולייצב את תשואת התיק במרוצת שנים הבאות. השקעות אלטרנטיביות הן מגמה שעולה וצומחת בעשור האחרון ואף יותר בכל רחבי העולם וזוכה להתעניינות גבוהה בקרב משקיעים, עד כך שניתן למצוא אותן בכ-20% מתיקי ההשקעות בקרב חברות בינלאומיות בחו"ל.

 

גיא פישר, מנהל חטיבת ההשקעות במגדל ביטוח: "בעקבות הקורונה הנכסים הסחירים היום יקרים באופן יחסי לסיכון הגלום בהם. הדבר נובע מריביות נמוכות באג"חים ומהזרמות כספים של בנקים מרכזיים וממשלות לשווקים, שמייקרים את הנכסים הסכירים כגון אגרות חוב ומניות. אפילו הבורסות נמצאות קרובות לשיאים של כל הזמנים על אף הירידות שנצפו לאחרונה, ובחברת מגדל מאמינים שלמחירים פוטנציאל לעלות גם בעתיד הקרוב.

 

זאת הסיבה שהיום המשקיעים מעדיפים להביט בטווח הארוך לעבר נכסים אלטרנטיביים, בהם טרם נוצרה עליית ערך אגרסיבית וקיים פוטנציאל להשיג תשואות עודפות יותר לעומת העבר."

 

גיא פישר, מנהל חטיבת ההשקעות במגדל ביטוח גיא פישר, מנהל חטיבת ההשקעות במגדל ביטוח צילום: באדיבות מגדל

 

להבין טוב יותר את המושג השקעות אלטרנטיביות

כשאומרים השקעות אלטרנטיביות מתכוונים בפועל להרחבת התיק המסורתי לאפשרויות השקעה חדשות. משקיעים לא חייבים להסתפק רק במניות, אגרות חוב, קרנות סל, קרנות נאמנות ומזומנים, אלא מוזמנים להשקיע באפיקים ובתחומים חדשניים ומעוררי עניין. ניתן לבחור מתוך מגוון אפיקי השקעה ביניהם משאבי אנרגיה, סחורות נדירות, מתכות יקרות, נכסי נדל"ן בין לאומי, תשתיות גלובליות, מטבעות דיגיטליים ועוד.

 

חשוב לציין שבהשקעות אלטרנטיביות קיים סף התחלה מינימלי גבוה יחסית, ודמי ניהול ותיווך גבוהים יותר מהסטנדרט, ועל כן הן מיועדות על פי רוב למשקיעים "כבדים". יחד עם זאת, השקעות אלו נהנות מחופש רגולטורי גדול יותר, ובדרך כלל מתנהגות שונה מהשקעות קונבנציונליות. כל אלו הופכים אותן לאטרקטיביות ביותר לאלו המעוניינים במגוון ופיזור רחבים יותר של השקעותיהם.

 

השקעה יציבה, מניבה וידידותית לסביבה!

כיום תחום הנכסים האלטרנטיביים במגדל עומד על כ-4.5 מיליארד דולר ומהווה כ-10% מסך התיק, כשהוא מתחלק לשניים: קרנות חוב וקרנות השקעה.

 

קרנות חוב (Private Debt) נחשבות לעוגן היציב ברוב התיקים. קרנות אלו עוסקות בחוב שמתחרה בחוב הבנקאי, תוך שהקרנות מנצלות אזורים בהם הבנקים מאותגרים מבחינת ההון. המשקיע מצדו נהנה מטרייד-אוף מצויין בין סיכון לתשואה, עם תשואות נאות שיכולות לנוע בין 7 ל-10 אחוזים. לדברי גיא פישר "אנו מאד אוהבים את הערוץ הזה, מאחר והוא נותן תשואת אקוויטי עם סיכון חוב, ומבחינתנו ומבחינת המשקיעים זהו יתרון משמעותי". כיום חברת מגדל ביטוח נחשבת לחזקה בישראל בקרנות חוב המהוות סך של כמעט מיליארד וחצי דולר מסך הנכסים שלהם. "גם בתקופת משבר הקורונה מדובר באפיק שתיפקד יפה מאד." מוסיף פישר. "במגדל מחפשים גם כיצד לעשות טוב בעולם, לכן מעדיפים אצלנו השקעות ESG שמספקות רווח יפה לצד תועלת סביבתית, כגון אנרגיות מתחדשות, אנרגיות רוח טיפול בזיהום באוקיינוסים וכיו"ב".

 

הצד המשלים, האקזוטי והמסקרן לקרנות החוב הן קרנות השקעה (Private Equity). במגדל נוקטים בשנים האחרונות בגישה אסטרטגית ברורה – פחות קרנות גידור בעלות אלמנט אופורטוניסטי מובהק, לעומת יותר תיקים בעלי יציבות לטווח הרחוק. ניתן למצוא כאן מגוון קרנות מוכוונות ESG (אנרגיות מתחדשות, טיהור מים וכו'), קרנות Buyout שרוכשות נתח שליטה בחברה מבעלים קיימים, קרנות VC וקרנות תשתיות.

 

פיזור על ספקטרום רחב של סקטורים גלובליים פיזור על ספקטרום רחב של סקטורים גלובליים צילום: שאטרסטוק

 

פיזור על ספקטרום רחב של סקטורים גלובליים

השקעות אלטרנטיביות מעניקות בראש ובראשונה יציבות לתיק. בשונה מהשקעות בורסאיות בהן כפופים לתנודות שוק תכופות, בקרב משקיעים אסטרטגיים מילת המפתח היא: יציבות. היתרון השני הוא שהשקעות אלטרנטיביות מייצרות ערך לחברות ופרמיה לשוק השכיר. גיא פישר מדגיש "במגדל משתדלים גם בקרנות עצמן לייצר פיזור לדוגמה חלק קרנות דיסטרס (קרנות המשקיעות בעסקים במצוקה, חלק בקרנות Buyout, וקיימות גם קרנות השקעה המתמקדות בהשקעות ספציפיות.

 

המשקיעים נהנים היום לא רק מיציבות אלא גם מספקטרום רחב מאד של השקעות, בזכות העוצמה הבינלאומית של מגדל ביטוח והעובדה שהחברה נחשבת למשקיעה דומיננטית בשוק. דוגמה לכך היא שבחלק מהקרנות קיימת אפשרות להשקעה משותפת CO INVEST – מגדל בעצם נכנסת שותפה בפרויקטים ספציפיים ומאד אטרקטיביים ברחבי העולם. לאחרונה מגדל נכנסה שותפה בעסקאות ענק בינלאומיות: שדה התעופה גטוויק בלונדון בהשקעה של 75 מיליון פאונד, וקרן אריס קפיטל יורופ בהשקעה של 250 מיליון אירו. על פי פישר שיתופי פעולה עתידיים בתחומי החדשנות עשויים לכלול תשתיות ברוחב פס G5 והשקעות בתחום הרפואה מרחוק וחברות פינטק.

 

אלטרנטיבה מעולה לחסכון ארוך טווח ולבעלי הון

השקעות אלטרנטיביות פונות בראש וראשונה למי שמחפש חיסכון ארוך טווח בדגש על חסכון לפנסיה. גיא פישר מסביר "משקיע מסוג כזה צריך להיות מוכן להתאזר בסבלנות עד להתממשות ההשקעות שלו. אם נסתכל לדוגמה על קרן BUY OUT שמשתלטת על חברות ופועלת לשיפורן וייעולן מדובר על פי רוב בתהליך שלוקח כמה שנים עד שהיא מכפילה או משלשת את ערכה. עם קרנות VC המשקיעות בחברות טכנולוגיה התהליך אף יכול לארוך 10-15 שנים. המשקיעים צריכים אורך נשימה ואז כמובן מתאפשר למכור את ההשקעה ולממש אותה ברווח יפה."

 

סוג שני של משקיעים אלטרנטיביים הם משקיעים עמידים - בעלי הון כשירים בעלי שווי כללי גבוה של מזומנים, פקדונות ונכסים פיננסיים שמגיעים לעשרות מיליוני דולרים. למשקיעים מסוג זה בדרך כלל אין נגישות פרטית או אישית להשקעות אלטרנטיביות מפוזרות, והם נעזרים ביכולות ובכוח של קבוצת מגדל כדי לייצר לעצמם נגישות לאפיקים אלו. את הכסף שחוסכים בשביל הילדים או הנכדים אפשר ומומלץ היום במקום להשקיע בנדל"ן, להפנות להשקעות אלטרנטיביות שנחשבות יציבות הרבה יותר.

 

לסיכום, השקעות אלטרנטיביות מאפשרות למשקיעים חשיפה איכותית לתחומים חדשים ומסקרנים, שבהם העמיתים לא יכלו עד היום להשקיע באופן ישיר, תוך שהם נהנים מפיזור, יציבות ותשואה מועדפת לאורך זמן."

 

לפרטים נוספים והצטרפות למגדל ביטוח >>

 

x