בלעדי לכלכליסט
פרשת האלטרוקסין: צפוי עיכוב במתן הפיצוי ליותר מ-16 אלף מטופלים
מעל ל-16 אלף זכאים היו אמורים לקבל את הפיצוי בסוף החודש, כעשר שנים לאחר שהתפוצצה הפרשה, אולם היועמ"ש ביקש בערעור לאפשר לחברי קבוצה רבים נוספים לקבל את הפיצויים: "אין לקפח זכותם של נפגעים רבים נוספים ששערי הוועדה נחסמו בפניהם"
פרשת האלטרוקסין מסתבכת: צפוי עיכוב במתן הפיצוי שאמור להשתלם בסוף החודש למעל ל-16 אלף איש ואישה – כך נודע לכלכליסט. עו"ד יעקב דוידוביץ המייצג את התובעים הייצוגים הגיש היום (ב') לבית המשפט העליון בקשה דחופה להקדמת הדיון בערעור שהגיש היועץ המשפטי לממשלה בפרשה.
- עוד עיכוב בפיצוי למשתמשי האלטרוקסין - היועמ"ש מתנגד להסכם הפשרה
- בית המשפט אישר את פשרת האלטרוקסין: חולים יוכלו לקבל מעל 9,500 שקל
- בעקבות ריבוי הפניות: הפיצוי בייצוגית לנפגעי האלטרוקסין נחתך ב־66%
מהפרקליטות שמייצגת היועמ"ש נמסר כי היועמ"ש "עומד על כך, שראוי לאפשר לנפגעים רבים נוספים מעוולות חברת פריגו (שלא יידעה את המטופלים על שינוי בהרכב של תרופת האלטרוקסין), לקבל את הפיצויים שהוסכמו בהסדר הפשרה, גם אם פנו לוועדת הפיצויים אחרי המועד שנקבע בהסדר הפשרה, וזאת מחמת כשלים במנגנון וועדת הפיצויים לרבות קריסת תיבת הדוא"ל שלה בסמוך למועד האחרון, וכשלים גם בפעילות בא הכוח המייצג שלא נתן מענה לחברי הקבוצה בסמוך למועד האחרון שנקבע לפנייה לוועדה".
בשבוע שעבר החליט בית המשפט העליון כי הערעור שהגישה המדינה ידון לפני הרכב בעליון עד לסוף שנת 2020. עו"ד יעקב דוידוביץ, בא כוח המייצג טוען כי הערעור של המדינה עלול לעכב את העברת התשלום לחברי הקבוצה שאמור להינתן בסוף החודש. "מעל ל-16 אלף איש ובעיקר אשה וזאת לאחר שהלכה למעשה בחודש אוגוסט 2020 הסתיימה עבודת ועדת הפיצוי ניתנו כל ההחלטות וההשגות הצריכות, פורק מנגנון הוועדה והסתיימה עבודת פעילות העובדים בוועדה. בנסיבות אלו בקשת רשות הערעור הפכה להיות תיאורטית לחלוטין.
"מכול מקום וזה העיקר כל שנותר כעת הוא רק לחלק את הפיצויים לחברי הקבוצה הרבים. המדובר בפרשה שתחילתה הינה בחודש פברואר שנת 2011 קרי חלפו קרוב ל-10 שנים. מידי יום פונים לעו"ד דוידוביץ ולעורכי דין נוספים המטפלים בעניין חברי קבוצה רבים, כשבאמתחתם שאלה אחת בלבד: מתי יתקבל הפיצוי. חלקם המכריע מביעים כעס רב ואכזבה ניכרת בעניין העיכוב. במקרה זה נרם נזק למעל ל-16 אלף חברי הקבוצה שניתנה בעניינם כבר החלטה ואלו ממתינים כעת רק לתשלום. בה בשעה שחברי הקבוצה הסתמכו על ההודעות שניתנו בנדון לפיהן התשלום יועבר בחודש ספטמבר הקרוב. בקשות הערעור של המדינה הוגשו ממש ביום האחרון ומתעלמות מהמציאות המלמדת כי בקשות אלו הפכו להיות אקדמיות ותאורטיות".
ממסמכים עולה כי 9,978 איש ואישה זכאים ל-100% פיצוי בסך 3,043 שקל לבן אדם. 5,584 איש ואישה זכאים ל-80% פיצוי בסך 2,434 שקל לבן אדם ו-1,318 זכאים ל-45% פיצוי בסך 1,369 שקל לאדם. מדובר בפיצוי כולל לכול הזכאים בסך כ-45 מיליון שקל. שופט הועדה שהכריע מי זכאי לפיצוי ומי לא , דן ארבל, הודיע כי הועדה סיימה את עבודתה בסוף אוגוסט 2020 והשופט פסק זכאות לפיצויים ל-16,880 חברי קבוצה.
כזכור, ב-16 בפברואר 2011 שונה ההרכב של הרכיב הבלתי פעיל בתרופה המכונה אלטרוקסין, תרופה אשר שימשה באותה עת לטיפול סדיר בכ-330 אלף חולים וחולות הסובלים מתת פעילות של בלוטת התריס. שינוי הפורמולציה נעשה באישור משרד הבריאות, ותוך דיווח לאקוני לקופות החולים ולרופאים המטפלים.
עם זאת, דבר השינוי לא פורסם למטופלים עצמם ובדיווח לגורמים המטפלים לא צוין כי נדרש לעדכן את המטופלים בשינוי או לבצע מעקב רפואי על מנת לוודא כי השינוי בפורמולציה של התרופה אינו מצריך התאמה במינון שנקבע למטופל. במהלך החודשים שלאחר השינוי החלו להצטבר דיווחים כי ישנם מטופלים המושפעים מהשינוי בפורמולציה, וחשים בתופעות לוואי, ובהן גם תופעות לוואי האופייניות ל"יציאה מאיזון". בקשה לאישור תביעה ייצוגית (שאיחדה כמה תובענות) אושרה על ידי בית משפט כייצוגית ובסופו של יום חברת התרופות פריגו והתובעים הייצוגים הגיעו להסדר פשרה שאושר על ידי בית משפט בשנת 2018.
מהפרקליטות המייצגת את היועץ המשפטי לממשלה בפרשה נמסר בתגובה: "היועץ המשפטי לממשלה היה הגורם היחיד בהליכים אלה שהגן על זכויותיהם של חברי הקבוצה ועמד על כך שלא יקופחו זכויותיהם כאמור. הסדר הפשרה גם תוקן בהיבטים שונים בזכות הערות היועץ לטובת חברי הקבוצה, וגם ההליך הערעורי הנוכחי נועד לשמירת זכויות חברי הקבוצה.
היות שבהסדר הפשרה הוסכם שהסכום שהוקצה לפיצוי הקבוצה (שהיועץ סבר שהוא נמוך מידי והתנגד אליו) יחולק בין כלל חברי הקבוצה הזכאים, אכן, לא ניתן לחלק את הכספים עד שביהמ"ש העליון יכריע בטענות היועץ שיש "לפתוח את השערים" ולאפשר לחברי קבוצה רבים נוספים לקבל את הפיצויים. אולם, דבר זה בוודאי עדיף על חלוקה קרובה יותר של הפיצויים לקבוצה מצומצמת (יחסית) של נפגעים, תוך קיפוח זכותם של נפגעים רבים נוספים ששערי הוועדה נחסמו בפניהם ואף הוחל כנגדם מעשה בית דין במסגרת הסדר הפשרה.
עם זאת, ראוי לציין, שלאור דחיפות העניין ובכדי שלא לעכב את תשלום הפיצויים, היועץ המשפטי לממשלה ביקש מבית המשפט העליון שייקבע מועד דיון קרוב בהליך וייתן לו קדימות ובהמשך לכך אכן ניתנה בשבוע שעבר החלטה של כב' רשמת בית המשפט העליון עבדיאן שקבעה כי ייקבע דיון עוד בשנת 2020.היועץ המשפטי לממשלה הגיש בקשה הבהרה לבית המשפט המחוזי (מרכז), בכדי שיבהיר שהכספים לא יחולקו עד הכרעת הערעור בביהמ"ש העליון, וזאת בהתאם להוראות הסדר הפשרה עצמו ובהתאם לסמכויות המוקנות בדין לביהמ"ש המחוזי לתת הוראות בנוגע לביצוע ההסדר". היועמ"ש מיוצג באמצעות עו"ד קרן אביסרור.