$
כלכלה ומדיניות

יוצאת מאיזון: גרמניה תיקח הלוואה של 96 מיליארד יורו ב-2021

התוכנית המוצעת תביא לסיומן שנים של חסכנות פיסקאלית והתחייבות לשמור על תקציב מאוזן. פירוש הדבר כי ב-2021 לא תשמור הממשלה על החוק המגביל את יכולת לקיחת ההלוואות שלה לשיעור של 0.35% מהתמ"ג – חוק שאומץ לאחר המשבר הפיננסי של 2009

שירות כלכליסט 09:0020.09.20
משרד האוצר הגרמני חשף ביום שישי את טיוטת התקציב לשנה הבאה וממנה עולה כי ב-2021 תיקח על עצמה הממשלה חוב חדש בגובה 96.2 מיליארד יורו (114 מיליארד דולר), זאת בעקבות השלכות מגפת הקורונה. התוכנית המוצעת תביא לסיומן שנים של חסכנות פיסקאלית והתחייבות לשמור על תקציב מאוזן. פירוש הדבר כי ב-2021 לא תשמור הממשלה על החוק המגביל את יכולת לקיחת ההלוואות שלה לשיעור של 0.35% מהתמ"ג – חוק שאומץ לאחר המשבר הפיננסי של 2009.

 

 

החוק הופר גם השנה לאחר שהממשלה התחייבה להגדיל את ההוצאות ב-217.8 מיליארד יורו בניסיון לפצות על ההשלכות הכלכליות בעקבות משבר הקורונה. החוב הנוסף סייע לממשלה להוריד את המע"מ ולספק סובסידיות במיליארדי יורו לחברות על מנת למנוע פיטורים המוניים.

 

כלכלת גרמניה התכווצה ברבעון השני ב-9.7%, השיעור הגבוה ביותר מאז החל התיעוד וגבוה כמעט פי 2 מאשר במשבר הפיננסי לפני עשור. אף שנרשמה כבר התאוששות, גל שני של התפרצות עלול להרוס אותה. במשרד האוצר מתכננים כעת להוציא בשנה הבאה 413.4 מיליארד יורו. ההוצאה הגבוהה ביותר בהצעת התקציב לשנה הבאה היא 106 מיליארד יורו המיועדים לביטול הגירעון בקרן הפנסיה הלאומית. כמו כן, התקציב כולל 5 מיליארד יורו לקרן המיועדת לחברות הביטוח הרפואי במדינה.

 

אולף שולץ, שר האוצר הגרמני אולף שולץ, שר האוצר הגרמני צילום: בלומברג

 

 

התוכנית שיציג שר האוצר אולף שולץ תותיר את הממשלה עם גירעון של 42 מיליארד יורו בין 2022-2024. שולץ בעבר לא שלל את האפשרות של הטלת מסים גבוהים יותר על העשירים על מנת להוריד את החוב הממשלתי, אך דובר משרד האוצר הדגיש ביום שישי כי בשלב זה לא מתוכננות העלאות מסים.

 

התוכנית תעלה לאישור הממשלה בהמשך השבוע, וכבר ספגה ביקורת מצד האופוזיציה שטענה שהיא נועדה רק לסייע לבחירה מחדש של המפלגה השמרנית בבחירות המתוכננות להתקיים בשנה הבאה.

x