מילון כלכליסט
 עו"ד אסתר שלום
עו"ד אסתר שלום  
 

מה בין נגיף הקורונה והליכי גירושין?

מלבד הפן הבריאותי, וירוס הקורונה אשר נמצא אתנו כבר מספר חודשים, הספיק לחלחל לכל תחומי החיים והוא אינו פוסח גם על הפן המשפטי. בתי המשפט נדרשים לתת מענה למציאות המשתנה ולמאות בקשות המוגשות להם מדי יום בעקבות המשברים אשר יצרה הקורונה. עורכת הדין אסתר שלום, מומחית לדיני משפחה וגירושין, מספרת על כמה מהשפעות הקורונה על הליכי גירושין בישראל

בשיתוף עו״ד אסתר שלום 17.09.20

עלייה בתביעות הגירושין?

לצד תחזית מזג האוויר החם והמבהיל, מרבית התחזיות צופות כי תהיה עלייה משמעותית בשיעור הגירושין בעקבות וירוס הקורונה. ההנחה היא כי הלחץ הכלכלי והחששות הבריאותיים לצד ימים ארוכים יחד בבית, דבר שאינו מן השגרה, ייצרו מתח רב על קשר הנישואין ויביאו זוגות רבים אל מדרגות הרבנות. הקשיים של העת הזו יכולים להשפיע לרעה על כל זוגיות, טובה ככל שתהיה ובוודאי אם קודם לתקופה זו חוו בני הזוג קשיים מהותיים. מנגד, ניתן לסבור גם את התרחיש ההפוך מזה, על פיו, תקופה זו, אשר גרמה לכולנו לעצור את מרוץ החיים העמוס, תביא דווקא לקירוב לבבות ולחיזוק התא המשפחתי. זאת מתוך תחושת הישרדות המבקשת להיאחז במי שאוהבים ולהתרכז במה שחשוב.



ימים יגידו איזו מהתחזיות תתגשם, אולם ככל שהתקבלה החלטה על גירושין, ממליצה אסתר שלום, עורכת דין ומגשרת, לבחור בדרך של גירושין בהסכמה. כלומר, לנהל את ההליך מחוץ לערכאות המשפטיות ולגבש הסכם מקיף והוגן. זוהי הדרך לשמור על טובתם של הילדים, של בני הזוג ולאפשר לכל המשפחה לעבור את הליך הגירושין בצורה מכבדת ובריאה יותר. הקורונה משפיעה לא רק על עצם ההחלטה האם להישאר יחד או להתגרש, אלא גם על הזוגות המצויים כבר בהליכי גירושין, או אף על מי שזה כבר מזמן מאחוריו.

 

על כן, אם הנכם עומדים בפני הליך גירושין, או מצויים בסכסוך עם בן או בת הזוג לשעבר, כדאי להיוועץ עם עורך דין גירושין מומחה בתחום אשר יחווה דעתו באשר למצב המשפטי ויסייע לכם לקבל את ההחלטות הטובות ביותר עבורכם.

 

עו"ד אסתר שלום
עו"ד אסתר שלום

 

חלוקת רכוש בעידן קורונה

אחד מן הצעדים המרכזיים המתבצעים במסגרת הליך גירושין הוא חלוקת הרכוש בין בני הזוג. לאור ההשלכות כבדות המשקל של סוגיה זו, היא מעוררת כמעט תמיד מחלוקות משמעותיות בין הצדדים ולא אחת יש בה כדי לעכב מאוד את התקדמות ההליך המשפטי. עתה, נדמה כי בעקבות וירוס הקורונה, הופך נושא זה למורכב עוד יותר וזאת משתי סיבות עיקריות. ראשית, הצורך לעמוד על מצבו הכלכלי של כל אחד מבני הזוג, בתקופה שבה המציאות הכלכלית השתנתה בקיצוניות כהרף עין. כמו חלק ניכר מתושבי המדינה, רבים מהזוגות המתגרשים הוצאו לחל"ת, פוטרו מעבודתם או חווים ירידה דרמטית בהיקף ההכנסות, אם הם בעלי עסק עצמאי.

 

במצב שבו אין זה ברור מתי יחזרו החיים למסלולם, עולה השאלה כיצד להתייחס לירידה ביכולת הכלכלית של בני הזוג וכיצד יש לבצע הערכת שווי לנכסיהם, בעקבות הליך הגירושין. שנית, על אף שלרוב, חלוקת הרכוש מהווה מקור לסכסוך בין בני הזוג, הרי שבד בבד, אט אט, יכולה להיסלל הדרך לפשרה הוגנת אשר תהיה מקובלת על שני הצדדים. אולם בימים אלו, המלווים בחשש כלכלי גדול, כל אחד מבני הזוג מנסה יותר מתמיד לשמור על חלקו. במצב זה, הולכת וקטנה הנכונות להגיע לעמק השווה והצדדים מוצאים את עצמם במאבק משפטי על רקע חלוקת הרכוש. איזה משקל נותנות הערכאות המשפטיות למשבר הכלכלי של הקורונה בבואם לדון בתביעות אלו? בשלב זה אין הלכה סדורה בסוגיה זו והן בוחנות כל מקרה לגופו ומכריעות בו על פי נסיבותיו.

 

הפחתת מזונות ילדים

סוגיה זו יכולה תמיד להיפתח מחדש, על מנת לשמור על עקרון טובת הילד. אולם, לשם כך על מי מהצדדים המבקש לשנות את דמי המזונות שנקבעו, להוכיח את קיומו של שינוי מהותי בנסיבות. זה חייב להיות שינוי בלתי צפוי, אשר לא עמד בפני בני הזוג בעת חתימה על הסכם מזונות ילדים או בפני בית המשפט, כאשר הובאה בפניו תביעת המזונות. משבר הקורונה יצר בקרב רבים מצוקה כלכלית אמיתית אשר מובילה אבות גרושים לפנות לבית המשפט לענייני משפחה, בבקשה להפחתה של דמי מזונות הילדים. במצב זה תיבחן השאלה האם ההרעה במצבו הכספי של האב היא זמנית, כך שאין היא מצדיקה שינוי של גובה המזונות, או שמא זו צפויה להיות ממושכת.

 

במקרה כזה, יכול ובית המשפט יורה על הפחתת סכום החיוב של האב ולו לתקופה מוגדרת, הכל כמובן בהתאם להלכת בע"מ 919/15, להיקף צרכי הילדים, רמת השתכרותה של האם ונסיבות אחרות רלוונטיות. חשוב לציין, כי ישנם לא מעט מקרים בתקופה זו, בהם בני זוג בהליכי גירושין מנסים לנצל את התקופה הקשה הזו, רווית האתגרים, כדי להשיג יתרונות על פני האחר. אולם הערכאות המשפטיות בוחנות בקפידה כל שינוי המתבקש על ידי מי מהצדדים לאור הקורונה ונותנות לו משקל רק היכן שלדידם שיש הצדקה לכך.

 

מענק הילדים – לאב או לאם?

בימים האחרונים הועבר על ידי המוסד לביטוח לאומי מענק קורונה להורים, בהתאם למספר הילדים. ההפקדה בוצעה לרוב, לחשבון הבנק של האם ובמקרה של זוגות גרושים, יוצר הדבר באופן טבעי, מחלוקת, משהאב דורש את חלקו בתשלום זה. הפעם, בשונה מן המענק שניתן בגל הראשון, יצאה הוראת שעה הקובעת כי גם אבות זכאים לחלק מן המענק, בדרך של העברה או קיזוז. אולם מדובר בהוראה כללית החסרה פרטים מהותיים. היא אינה קובעת מהו אופן החלוקה של המענק בין ההורים ובאלו מקרים יש לבצע העברה ובאלו קיזוז.

 

מטבע הדברים, יוצר מצב זה בלבול רב בקרב ההורים הגרושים שאינם יודעים כיצד עליהם לנהוג. בשל העמימות הזו, לא יהיה מנוס מלהביא סוגיה זו לפתחן של הערכאות המשפטיות, שהרי ישנו צורך מובהק, כלכלי משפטי ומוסרי כאחד כי תהיה פרשנות אחידה וחד משמעית לסעיף זה, אשר תיצור הוראה ברורה בדבר הזכאות למענק ואופן חלוקתו בין האב לאם.

 

לסיכום, המציאות של ימים אלו רוויה בחוסר וודאות רב, בכל היבטי החיים. מערכת המשפט גם היא מתמודדת עם אתגרים חדשים בעקבות משבר הקורונה ואנו רואים השפעה הולכת וגדלה של גם על דיני המשפחה והגירושין. תקופה זו מאופיינת כרגע בעמימות משפטית רבה באשר לסוגיות הרות גורל ותהיה ככל הנראה עוד כברת דרך עד שתתגבש פסיקה אחידה בעניינים השונים בהתאם לרוח התקופה.

 

עו״ד אסתר שלום - עורך דין גירושין | עורך דין דיני משפחה.

דרך אבא הלל 7, רמת גן, 5252204

טלפון: 052-970-6731

עקבו אחרינו

 

אין באמור במאמר זה תחליף לייעוץ משפטי.

אסתר שלום, עורכת דין ומגשרת, מומחית בדיני משפחה וגירושין.

 

 
זהו ערוץ פרסומי והידיעות הינן באחריות המפרסמים בלבד. לכלכליסט אין אחריות על תוכן הידיעות המפורסמות