דעה
בדיקות סרולוגיות הן המפתח לשמירה על המשק
רגע לפני סגר נוסף, כאשר ברור שחיסון לא יגיע בחודשים הקרובים - יש כלי שיכול לעזור לנו להתנהל ולחיות לצד הקורונה: בדיקות סרולוגיות לאיתור נוגדנים. כי למעשה, אחוז לא מבוטל של התושבים מחוסן, יכול להימנע מסגר ומבידוד - ואף להמשיך לעבוד כרגיל במשרד
בימים בהם אנו מתחילים סגר נוסף; בימים בהם ישראל שוברת את שיאי העולם בסטטיסטיקות של הדבקה; בימים בהם אנחנו מבינים שהחיסון עוד לא פה, וגם לא יגיע בחודשים הקרובים - אנחנו נדרשים לחשוב על הדרכים הצדדיות, אלה שיאפשרו לנו להתנהל ולחיות לצד הקורונה.
אחד המפתחות להתנהלות שכזו נמצא ממש מתחת לאפינו ולצערי לא עושים בו עדיין שימוש - בדיקות סרולוגיות לאיתור נוגדנים לקורונה. בדיקת דם פשוטה שבאמצעותה נדגמים הנוגדנים שמתפתחים בגופו של אדם בעקבות התמודדותו עם הנגיף. הנוגדנים מתפתחים עם ההחלמה וכיום אנחנו יודעים להגיד שהנוגדנים שורדים לפחות ארבעה חודשים וכנראה אף יותר.
- בלקסטון מפתה עובדים לחזור למשרד עם מוניות ובדיקות
- מאות נדבקים בישיבות בשלושה ימים; הרב קניבסקי לתלמידים: "אל תיבדקו"
- דו"ח תפעול אסדת לווייתן: בדיקות חלקיות, דו"חות חסרים ואי התאמה לנוהלים
היתרון הגדול של הבדיקות הסרולוגיות הוא ביכולת הבדיקה לאתר גם את אלו שכלל לא יודעים שהיו חולים. לא סוד הוא שקבוצות גדולות באוכלוסייה חוות את מחלת הקורונה באופן א-סימפטומטי וכלל אינן מודעות לכך שחלו. בישראל נדגמו עד עתה כ-130 אלף חולים מאומתים, אך אין ספק שמספר החולים האמיתי הוא גבוה הרבה יותר והוא עומד על מאות רבות של אלפים. קבוצה גדולה זו, של אנשים שהיו חולים, ידעו או שלא ידעו, התמודדו עם הנגיף בהצלחה והחלימו, הם בעלי נוגדנים בדמם ולכן בעלי הגנה נגד הווירוס.
הבידודים שמאיימים לשתק את המשק, ארגונים שלמים שעומדים חסרי אונים לאחר שאחד מעובדיהם חלה ונאלצים להשבית חלקים גדולים מפעילותם, הסגר שחזר אלינו בפעם השנייה ועוד השפעות רבות אחרות. דווקא בימים אלו אחוז לא מבוטל של התושבים למעשה מחוסן ויכול להימנע מסגר ובידוד ואף להמשיך לעבוד כרגיל במשרד, גם בארגונים גדולים שנאלצים לעבוד מהבית. אילו ארגונים היו מבצעים את הבדיקה הסרולוגית לכל העובדים, כל מי שכבר נושא נוגדנים יכול היה להימנע מבידוד כיוון שחשיפה לחולה מאומת אינה מסכנת אותו בהדבקה חוזרת.
מידע סרולוגי של העובדים יכול לעזור לארגונים בהתמודדות עם המגפה, לשמור על בריאות עובדיהם ולקוחותיהם. עובדים שפוגשים קהל? שעוברים בין קפסולות? שצריכים לצאת לטיסות לחו"ל? שרוצים לחזור לחללי העבודה? שרוצים לבקר בביטחה את המשפחה? כל מי שיסתבר שכבר נחשף לקורונה וימצא כבעל נוגדנים, יוכל לקבל "תעודה ירוקה" לתקופה מוגבלת (כ-3 חודשים בשלב זה), ולהשתתף בפעולות מסוג זה.
במאמר שפרסם לאחרונה ד"ר איתי גל, הוא יצא נגד הבדיקות הסרולוגיות וטען כי הן "מיותרות" וכי בארה"ב האיגוד למחלות זיהומיות קבע כי הבדיקות "לא יעילות". אך הדברים אינם מדויקים. בארה"ב, באנגליה ובמדינות נוספות במערב אירופה הממשלה תומכת בבדיקות ואף פה בארץ, משרד הבריאות רכש ומקצה עתה מאות אלפי בדיקות למוסדות רפואיים שמוכנים לבצע מחקר סרולוגי. אצלנו בבית החולים שיבא אנו מקיימים מערך בדיקות סרולוגיות מזה מספר חודשים, במסגרתן בדקנו עד כה כ-2,000 מעובדי בית החולים. המידע הסרולוגי מאפשר לנו להימנע מבידוד מיותר של צוותים רפואיים כה חיוניים בימים אלו.
בינתיים, עד שימצא חיסון, נצטרך לחיות לצד הקורונה בצורה הטובה ביותר. הדרך היחידה לחזור לפעילות שגרתית היא לשחרר את כל אלו שכבר נחשפו ופיתחו נוגדנים במקביל למציאת שיטות לאבחון מהיר וזול, ובכך לקטוע את שרשראות ההדבקה. הבדיקות הסרולוגיות הן אחד הכלים שיאפשרו למשק לחזור לשגרת פעילות זהירה ונכונה. יש בשלב זה מספר עבודות מצוינות שמראות קשר ישיר בין קיום נוגדנים לבין חסינות בפני המחלה. הבדיקות הסרולוגיות יאפשרו לנו לחזור למקומות העבודה, לחזור למשפחה - ובעיקר לחזור לשגרה.
פרופ' גילי רגב-יוחאי היא מנהלת היחידה למניעה ובקרת זיהומים במרכז הרפואי שיבא תל השומר