"גמזו אמיץ וההתבטאויות נגדו מכוערות; סדצקי שילמה מחיר כבד"
שרון אלרעי פרייס שהחליפה את פרופ' סיגל סדצקי בתפקידה, אמרה על פרויקטור הקורונה כי היא "מאוד מעריכה את דרך ההתמודדות שלו. ההתבטאויות נגד גמזו הן כל כך לא ראויות, שקשה לשמוע אותן"
גמזו מנהל את האירוע ביד רמה כשהוא דוחק מאור הזרקורים הציבוריים את מנכ"ל משרד הבריאות הטרי פרופ' חזי לוי. אם לא די בכך, הממשלה הקימה את מערך אלון בראשות תא"ל ניסן דוידי ובו 1,500 אנשי צה"ל שמטפלים בחקירות אפידמיולוגיות, בלוגיסטיקה, בקשר עם הרשויות ובתיאום בין כל הגורמים. הניהול של משבר הקורונה יצא במידה רבה מידיו של משרד הבריאות.
היו התקפות אישיות על רוני גמזו. היתה ציפיה לגיבוי קצת יותר משמעותי מבכירי משרד הבריאות.
"בכל מקום שנשאלתי אמרתי שאני מאוד מעריכה את דרך ההתמודדות שלו", אומרת אלרעי. "ההתבטאיות נגד גמזו הן כל כך לא ראויות שקשה לשמוע אותן. הוא פרופסור, מנהל בית חולים, מנכ"ל משרד הבריאות לשעבר, אבל בעיקר אדם שלקח על עצמו מתוך בחירה ועם הרבה אומץ להיות הפרויקטור של הדבר הזה. להתבטא בצורה כזו נגדו זה מכוער ולא מגיע לו. אני מציעה לכל אלה שמתבטאים כך שיהיה להם את האומץ שהיה לגמזו לקחת אחריות על הפרויקט הזה, ולעשות את מה שהוא עשה לפני שהם מדברים".
מה חשבת על כל שמינו אותו כפרויקטור שהוצנח מעל הראש של משרד הבריאות?
״בשלב מסוים מבינים שהמגפה היא לא של משרד הבריאות ולא של מערך בריאות הציבור. היא מגפה של מדינת ישראל וצריך לתת לכלל הגופים בעלי היכולות לתרום ולעבוד - כולנו יחד. משרד הבריאות צריך לתרום בהיבט המקצועי ולשתף פעולה עם אחרים. לפיקוד העורף יש הרבה מאוד משאבים וקשר מצוין עם הרשויות המקומיות שרצינו לרתום למאמץ ולתת להם סמכויות״.
כשמזכירים לאלרעי שגמזו יעזוב בנובמבר בעוד היא נשארת, ושואלים מה היה לה רע בחיים לפני שלקחה על עצמה את התפקיד, אלרעי צוחקת."אמא שלי חינכה אותי שזו המדינה שלנו ואני ציונית", היא אומרת. "גם כשהיתי בארה"ב, וחייתי שם שש שנים, החלטתי לשוב למרות שהיה לי מאוד נוח שם. כשהמדינה חשובה ואת רואה שהדברים לא מתנהלים נכון ומציעים לך לבוא לעזור —
את באה. אינני מסוגלת לשבת בצד ולהעביר ביקורת מהצד. לכן באתי".
למרות העומס והאחריות המוטלים על כתפיה, אלרעי משדרת כלפי חוץ שקט ומתינות. קודמתה בתפקיד, פרופ' סיגל סדצקי, היתה מחוספסת בהרבה ומנהלת ריכוזית בעלת תפיסה מובהקת שלפיה משרד הבריאות מנהל וגם מבצע, כל זאת תוך שקיפות מעטה למדי. סדצקי התפטרה מתפקידה זמן קצר לאחר כניסתו לתפקיד של שר הבריאות יולי אדלשטיין. במכתב ההתפטרות ניסחה האשמות קשות על ניהול המשבר מצד הדרג הפוליטי. בדגש על קבלת החלטות נטולות היגיון וניהול לקוי מאוד של המשבר.
קודמתך בתפקיד סיגל סדצקי לא דגלה בשיתופי פעולה נרחבים עם גורמים שפועלים מחוץ למשרד הבריאות.
״אני יודעת, אבל הדרך היחידה להתמודד עם אתגר לאומי שכזה הוא לשלב כוחות, להבין איפה כל אחד מביא יתרון יחסי, ואיך לחבר הכל למנוף אחד. העבודה מתבצעת בשיתוף פעולה עם הצבא. אנחנו קובעים איך מתבצעות החקירות ועושים להם הדרכות. אף אחד לא עושה חקירות לבד, הם חלק מהצוות שלנו. נותנים לצה"ל לעזור ולטפל בחלק התפעולי, יש שם הרבה ידע ונסיון בתפעול של מערכות ואנחנו במלחמה. אז עובדים יחד כשאני נותנת את ההנחייה המקצועית לעבודה. משתפים מידע, רואים איפה כל אחד יכול לתרום. גם מד"א, גם קופ"ח, גם רשויות, גם מעבדות. הדגש הוא על יחד. כולם מבינים את גודל השעה, מתייעצים, מדברים אחד עם השני. ובכל מקרה משתדלים להבין את האירוע לפני שמוציאים הנחיות חדשות״.
יש להניח שראית מה עלה בגורלה של סדצקי. גם את עלולה לשלם מחירים כבדים.
"אני מסכימה לגמרי. זה לא פשוט וזה מסוכן. אבל זו מטרה ראויה. נכנסתי לתפקיד מתוך מודעות והבנה שאני עלולה לשלם מחיר אישי ומשפחתי כבד מאוד. קיבלתי את ברכתם של ילדיי לפני שיצאתי לדרך ואני מקבלת כל יום את תמיכתו של בעלי".