$
בארץ

בלעדי לכלכליסט

קק"ל מינתה ועדה לבדיקת העברת 100 מיליון שקל ללא אישור עבור רכישת קרקעות ביהודה ושומרון

הכספים הועברו באמצעות הימנותא, חברה בת של קק"ל; לטענת נציג מרצ במוסדות הלאומיים, דרור מורג, שהתפרץ לעבור של יו"ר קק"ל דני עטר במהלך ישיבה, דו"ח הוועדה בנושא כבר נמסר לאנשי הקרן, וחברי הנהלה שביקשו לעיין בו חוייבו לחתום על כך שלא ידליפו ממנו מידע. קק"ל בתגובה: "נתייחס לדברים לאחר שהבדיקה תושלם"

צבי זרחיה 12:5116.09.20
קק"ל מינתה ועדה בראשות שופט בדימוס על מנת לבדוק את אופן העברתם של 100 מיליון שקל עבור רכישת קרקעות ביהודה ושומרון, כך נודע לכלכליסט. הכספים הועברו באמצעות הימנותא, חברה בת של קק"ל, המופקדת על רכישה וניהול נכסים - בין היתר בעסקאות מורכבות כמו בכפר סילואן במזרח ירושלים.

 

במהלך ישיבה שהתקיימה אתמול (ג'), אותה כינס מנכ"ל מפלגת כחול לבן יחזקאל אגאי ובה לקחו חלק גם יו"ר קק"ל דני עטר, נציג מרץ דרור מורג ונציגי הזרמים הקונסרבטיביים והרפורמים במוסדות הלאומיים, התפרץ מורג לעברו של עטר וטען כי נודע לו שקק"ל הקימה ועדה על מנת לחקור העברות כספים לא מאושרות. לטענתו, דו"ח הוועדה כבר נמסר לקק"ל, וחברי ההנהלה שביקשו לעיין בו חויבו לחתום על כך שלא ידליפו מידע ממנו. מטרת הישיבה היתה לנסות ולהקים קואליציה רחבה במוסדות הלאומיים. 

 

 

יו״ר קק״ל דני עטר יו״ר קק״ל דני עטר צילום: חיים ורסנו

 

גורמים שהשתתפו בישיבה אתמול טענו כי עטר השיב שבעוד שבועיים יפרסם את דו"ח רואי החשבון בעניין. לדבריהם, עטר אמר שהוא "לא נמצא בדו"ח, והליכוד והפועל המזרחי מעורבים בסוגייה עד מעל לראש".

 

מקק"ל נמסר בתגובה: ״הדברים נמצאים בבדיקה ונתייחס לאחר שהבדיקה תושלם".

 

פעילות חסויה

 

פעילותה של חברת הימנותא מתקיימת בדרך כלל 'מתחת לרדאר' וללא השקיפות הציבורית הנדרשת. גם הפעילות של קק"ל אינה חשופה ברובה לעיני כל, ולא לביקורת ציבורית. עטר סיכם לפני כשלוש שנים עם מבקר המדינה הקודם יוסף שפירא, על החלת ביקורת המדינה על קק"ל - הסכם שהיה טעון את אישורה של הממשלה. רה"מ בנימין נתניהו והשרים זאב אלקין ויריב לוין סירבו להעלות אז את ההצעה להצבעה, הממשלה הקימה צוות שרים שיבחן את העניין אבל הצוות לא הגיש את המלצותיו לנוכח ההתנגדות לאפשר למבקר המדינה להרחיב את ביקורתו על קק"ל וחברותיה, מחשש שהביקורת תגיע גם אל החטיבה להתיישבות.

 

במוסדות הלאומיים סוערות הרוחות לקראת הקונגרס הציוני העולמי שצפוי להתקיים ב-20 באוקטובר, ובו יאושרו בעלי התפקידים המרכזיים. הנוהג במוסדות הציוניים הוא להקים קואליציה מקיר לקיר שבה חברות כל המפלגות, התנועות והזרמים.  

ח"כ מיקי זוהר ח"כ מיקי זוהר צילום: אוהד צויגנברג

 

השאלה המרכזית בה עוסקים היום היא מי יעמוד בראש הקואליציה: בליכוד מנסים להקים קואליצית ימין חרדים בהשתתפות ש"ס, ארץ קודש - המקורבת ליהדות התורה, וישראל ביתנו; הפועל המזרחי בראשות אברהם דובדבני טרם הצטרפה לקואליציה בראשות הליכוד והיא מנהלת מו"מ גם עם כחול לבן.  

 

אתמול נחשף בכלכליסט כי סיעת הליכוד במוסדות הלאומיים התפצלה: בראש סיעת הליכוד שתקרא ככל הנראה 'הליכוד הבינלאומי' עומד ח"כ מיקי זוהר, יו"ר הקואליציה, עם 62 צירים בקונגרס, ובראשות סיעת הליכוד העולמי עומד יעקב חגואל.

 

זוהר פיצל את הסיעה לאחר שנדחתה תביעתו לדחות את בחירת יו"ר הליכוד העולמי שהתקיימה אתמול ואף לאפשר לו (זוהר) להתמודד על התפקיד. רה"מ בנימין נתניהו תמך בבחירתו של זוהר כיו"ר הליכוד העולמי, ואולם בסופו של דבר חגואל נבחר אתמול שוב כיו"ר הליכוד העולמי לאחר שהיה מועמד יחיד. השבוע נכשל נתניהו בשינוי חוקת הליכוד ברוב של שני שלישים על מנת ש-60% מחברי הליכוד בישראל ו-40% מנציגי הליכוד בקהילות העולם יבחרו את יו"ר הליכוד העולמי..

 

מהעבר השני של המתרס הפוליטי, אגאי מנסה לגייס לקואליציה בראשות כחול לבן גם את חגואל ואת הפועל המזרחי. זוהר מנסה לגייס לצד שלו עוד צירים שנחשבים כתומכים בחגואל.

 

בכחול לבן מקווים להצליח להקים תחילה קואליציה של ה"גוש המרכזי", יחד עם יש עתיד, מרצ והעבודה, חגואל והפועל הציוני - ואליו לצרף את יתר המפלגות.

x