עם רקורד מפוקפק וקשר לא ברור לארקדי: מדוע "טראמפ של האמירויות" רוצה להשקיע בבית"ר?
בית"ר ירושלים הודיעה אמש על מו"מ עם אנשי עסקים מאבו דאבי, המעוניינים להשקיע במועדון; לאחר מכן דווח כי איש העסקים שמעוניין לשמש כספונסר בקבוצה הוא סולימאן אל פהים, "שבעבר תיווך בעסקה בין המשקיעים מאבו דאבי למנצ'סטר סיטי ושימש גם כבעלים של פורטסמות' האנגלית". אלו חדשות רעות מאוד עבור האוהדים מהבירה
בית"ר ירושלים הודיעה אמש (ג') כי מתנהל מו"מ עם אנשי עסקים מאבו דאבי המעוניינים להשקיע במועדון. לפי דיווח ב-ynet, "איש העסקים שמעוניין לשמש כספונסר בבית"ר הוא סולימאן אל פהים, שבעבר תיווך בעסקה בין המשקיעים מאבו דאבי למנצ'סטר סיטי ושימש גם כבעלים של פורטסמות' האנגלית".
לפי משה חוגג, הבעלים של בית"ר ירושלים, אל פהים הוא מתווך בעסקה שמאחוריה עומדים משקיעים גדולים מאיחוד האמירויות.
אלו חדשות רעות מאוד עבור אוהדי הקבוצה.
- משה חוגג: "תשובה לימד אותי על אנרגיה ונדל"ן ואני לימדתי אותו על הייטק ובית"ר"
- תביעה בארה"ב: הנפקת קריפטו של חוגג מימנה את רכישת בית"ר י-ם ותרומה לאוני' ת"א
- שער פרוץ קורא לפשע המאורגן
ב-2018 דווח כי אל פהים נעצר בחשד לגניבת 5 מיליון ליש"ט מאישתו. אישתו, לפי הדיווחים, דיברה על כך שמ-2011 הוא זייף מסמכים כדי לקחת כספים מחשבון משותף. גם מנהל בבנק נעצר על חשד לסיוע לפשע. אין אישורים מוחלטים למה שקרה לכסף של האישה ולאל פהים - וזה לא מקרי שאת שמו אופפים סיפורים כאלו. הסיפור של אל פהים מלא בתמרורי אזהרה.
אל פהים עלה לכותרות בהקשר של הכדורגל כאשר תפקד כסוג של מתווך בין טאקסין שינוואטרה - ראש ממשלת תאילנד המוקצה - ל-Abu Dhabi United Group, שרכשה את מנצ'סטר סיטי.
זה קרה ב-2008 ואל פהים - שתואר כ"דונלד טראמפ של איחוד האמירויות" - היה "הפנים של קבוצת הרכישה", אך עד מהרה הוא פינה את מקומו מהאזור. השקעות אבו דאבי מנוהלות על ידי אנשים רציניים - אחד מהם הוא חאלדון אל מובארק, היו"ר של סיטי כיום. הוא היה הפנים והכוח העיקרי בהליך הרכישה. אל פהים היה סוג של הסחת דעת לתקשורת בזמן שהמבוגרים עסקו בדברים רציניים.
אל פהים התאים לתפקיד כי הפרופיל שלו כמשקיע נדל"ן גבוה הרבה יותר ממה שהוא שווה באמת. אל פהים מאוד אוהב את התקשורת ואף הפיק את תוכנית Hydra Executives, חיקוי של "המתמחה" של דונלד טראמפ. התוכנית הופסקה אחרי שנתיים והמתחרים ניהלו אחד עם השני תביעות הדדיות על עניינים כספיים.
בכל מקרה, אל פהים - שתמונתו הודפסה על שטרות מזויפים של אוהדי מנצ'סטר סיטי - מצא את עצמו מחוץ למנצ'סטר סיטי כשבוע אחרי ש-ABUG השלימה את הרכישה. הוא אף פעם לא היה בתוך המעגל הפנימי של השייח' מאנסור, הבעלים של הקבוצה.
אל פהים לא התקרב מאז לסיטי, אך המוערבות שלו בכדורגל האנגלי לא הסתיימה כאן. ונחשו מה? בעלים של בית"ר ירושלים מעורב בסיפור הזה.
פשעים פיננסים על חשבון קבוצת כדורגל
במאי 2009 דווח כי "אלכסנדר גאידמק, בנו של ארקדי והבעלים של פורטסמות', מוכר את הקבוצה ב-55 מיליון ליש"ט לאיש העסקים ד"ר סולימאן אל פהים". לא הועברו 55 מיליון ליש"ט וככל הנראה הסכום המדובר היה קרוב יותר ל-5 מיליון ליש"ט, אם בכלל היה סכום. אנחנו נכנסים כאן לתחום מאוד לא ברור עם מעט כסף נקי.
"לא נכנסתי לזה כדי להפסיד כסף", הכריז אל פהים בריאיון. "אני אוהב תחרות, אני אוהב להיות המנצח ואני רוצה להראות שאפשר להרוויח עם המועדון הזה". הוא סירב להסגיר את הסכום ששילם בעבור הקבוצה.
הסיפור הסתבך כאשר אל פהים, אחרי שישה שבועות בלבד כבעלים של פורטסמות', מכר את הקבוצה ל"מיליארדר סעודי" בשם עלי אל-פרג'. גם במקרה שלו, לא היה ברור כמה כסף יש לו - אם בכלל.
באוקטובר 2009 דווח כי לוי קושניר - איש עסקים ישראלי שמסוכסך עם ארקדי גאידמק, שבנו סשה היה הבעלים של פורטסמות', הלווה 15 מיליון ליש"ט לעלי אל-פרג', שכונה "מיראז'" בגלל שאף אחד לא ראה אותו אף פעם - כדי שזה ירכוש את פורטסמות'.
קושניר, יחד עם בלרם צ'יינרי, איש עסקים מהונג קונג ממוצא נפאלי ובעל דרכון בריטי, העניקו את ההלוואה לאיש העסקים הסעודי. השניים, כך התגלה מאוחר יותר, ניסו להחזיר כסף שגאידמק חייב להם מפורטסמות' - ולא ברור אם בכלל הלוו את הכסף או מי זה אל-פרג'. ומי איש קש ומי לא. גם לא התבהר מה תפקידו של אל פהים בכל הסיפור הזה.
בכל הזמן הזה, המועדון התקשה לתפקד וירד ליגות. שחקנים לא קיבלו שכר והמועדון התבוסס בחובותיו.
בתמונה היה גם דניאל אזוגי - עורך הדין שהורשע בפרשות מרמה והונאה של לקוחותיו, לאחר שניסה לקחת כספים, כביכול מטעם ארקדי גאידמק, מקופתה של בית"ר ירושלים; כך לפי איציק קורנפיין, יו"ר בית"ר בזמנו. אזוגי, לפי כתבים מקומיים בפורטסמות', שיתף פעולה עם סולימאן אל פהים. "הוא אחד האחראים לניקוי האורוות וצמצום החובות", אומר כתב שמסקר את המועדון.
גאידמק האב הורשע בצרפת בהלבנת הון ב-2015. ב-1 באוקטובר 2009 הוגש נגדו כתב אישום על הלבנת הון בסך 650 מיליון שקל ובפברואר 2012 הושג הסדר טיעון בין גאידמק למדינת ישראל בעניין זה.
פורטסמות' המשיכה להיות מגנט לאנשי עסקים מפוקפקים כאלו ואחרים. ולדימיר אנטונוב, מלבין הון רוסי, רכש את הקבוצה. הוא הורשע בשורה של עבירות וב-2019 נשלח לכלא.
רק ב-2013 - אחרי שהמועדון פשט את הרגל פעמיים - אוהדים הצליחו לרכוש את הקבוצה ולהתחיל את בנייתה מחדש. עד אז היתה כלי בידי מלביני הון ועבריינים פיננסים כאלו ואחרים, שקשה לחשב כמה כסף גנבו או הלבינו דרך הקבוצה מדרום אנגליה.
וחזרה לאל פהים. בעקבות הרפתקאותיו בפורטסמות', הפרמיירליג הקשיחה את התנאים ואת הבדיקות לכל מי שמעוניין לרכוש מועדון. זה רק הגיוני שהוא יופיע מחדש בהקשר של הכדורגל ישראלי. כדורגל שמאפשר לעבריינים, שהורשעו בעבירות פיננסיות, ונאשמים בעבירות הלבנת הון - להשתלט על מועדונים ולנהלם.
אז האם אל פהים יביא בעלי הון מאיחוד האמירויות לבית"ר ירושלים? זה כנראה תלוי באיך תגדירו "בעלי הון". או "הון".