$
בארץ

בלעדי לכלכליסט

המשטרה גבתה עדויות מרוכשי דירות בפרויקטים של עדי קייזמן

חוקרי מפלג ההונאה בתל אביב גבו עדויות מעשרות אנשים שקנו דירות בברלין מהחברות של עדי קייזמן. המשקיעים סיפרו כי קייזמן הפר הבטחות שנתן להם ולכאורה הונה אותם. קייזמן: "החברות פעלו כדין. הטענות צריכות להיבחן במישור האזרחי"

עמיר קורץ 06:4815.09.20

חקירת המשטרה נגד איש העסקים עדי קייזמן, שעזב לאחרונה במפתיע את הארץ ועבר ללוס אנג'לס, תופסת תאוצה: ל"כלכליסט" נודע כי בחודש האחרון חוקרי מפלג ההונאה של מחוז תל אביב גבו עדויות מעשרות משקיעים בפרויקטים של החברות "ברלין אספייר" ו"ברלין אסטייט" של קייזמן בגרמניה, ולטענתם נפלו קורבן למעשי עוקץ והונאה לכאורה מצדו של קייזמן.

 

חלק מהמתלוננים הגיעו למשרדי מפלג ההונאה תל אביב ומסרו שם עדות מפורטת. מתלוננים אחרים, הגרים בצפון ובדרום, הגיעו לתחנות המשטרה המקומיות בקרבת מקום מגוריהם, ומסרו שם עדות, בהנחיית צוות ממפלג ההונאה שמרכז את החקירה.

אף שהמשטרה חוקרת את הפרשה, לא ניתן עדיין לקבוע האם מדובר רק בהסתבכות עסקית שהביאה לכדור שלג ולנפילה כואבת של קייזמן, או שמא בהתנהלות המגיעה לכדי מעשים פליליים.

 

 

 

קייזמן מצדו טוען שמדובר במחלוקות עסקיות־חוזיות בין המשקיעים לחברות, והן צריכות להתברר במישור האזרחי.

 

כבר בחודש יוני, לאחר שקייזמן וזוגתו הדוגמנית אסתי גינזבורג עזבו לחו"ל, התאגדה קבוצה של עשרות מתלוננים נגד קייזמן. מובילי הקבוצה ריכזו את תלונות המשקיעים בפרויקטים של קייזמן בברלין ושלחו מכתב תלונה מרוכז לראש אגף חקירות ומודיעין במשטרה (אח"מ), ניצב יגאל בן שלום. לאחר בדיקה שנערכה באח"מ, הוחלט להטיל את החקירה על מפלג הונאה תל אביב.

 

עדי קייזמן ואסתי גינזבורג. גבו כספים לפני שעברו ללוס אנג'לס עדי קייזמן ואסתי גינזבורג. גבו כספים לפני שעברו ללוס אנג'לס צילום: אוראל כהן

 

"התשלומים נפסקו פתאום"

 

בעקבות זאת, משקיעי קייזמן ששלחו את מכתבי התלונה החלו להיות מוזמנים אחד אחד לתת עדות במשטרה. "כל אחד והסיפור שלו והפגיעה הכספית שהוא חווה מקייזמן. ביחד מדובר בפגיעה במיליוני יורו", אמר ל"כלכליסט" אחד המשקיעים שהעידו במשטרה. העדות של כל אחד מהמתלוננים נמשכה כמה שעות, ובין השאר אספו מהם החוקרים מסמכים, חוזי רכישה, תכתובות ווטסאפ והודעות מייל מקייזמן.

 

המתלוננים הם אנשים שרכשו דירות להשכרה בברלין דרך קייזמן. הדירות היו אמורות להירשם על שם הרוכשים, כאשר קייזמן בחלק מהמקרים הבטיח תשואה של 5% מדי חודש למשך שלוש שנים. לדברי חלק מהמתלוננים, הכסף היה מגיע "כמו שעון" עד אשר קייזמן נקלע לתסבוכת כלכלית ואז התשלומים נפסקו חרף ההתחייבות החוזית.

 

 

בניין בברלין. הובטחה תשואה גבוהה בניין בברלין. הובטחה תשואה גבוהה צילום: ברלין אסטייט

 

חלק מהמשקיעים התלוננו כי אף שהשקיעו את מרבית או כל הכסף, לא נרשמה על שמם הערת אזהרה בטאבו, והדירה לא הועברה על שמם, בין השאר מאחר שהדירות היו משועבדות לבנקים וחברות משכון. חלק מהמתלוננים טענו כי לאחר מועד עזיבתו של קייזמן את ישראל, הוא התנער מאחריות לטיפול בכך והפנה אותם לצורך השלמת הטיפול למשקיע משה בר שלטון אשר רכש ממנו את החברות שלו. לאחר שפניותיהם אליו העלו חרס, הרגישו אותם משקיעים כי נפלו בין הכיסאות וחוששים שאיבדו את כספי השקעתם.

 

עוד העידו המתלוננים, כי בחלק מהמקרים, הבטחות והתחייבויות שנתן קייזמן ואשר הוא גבה בעבורן עשרות אלפי יורו מכל דייר לא בוצעו, וקייזמן התחמק שוב ושוב מלקיימן תוך שהוא זורק את האחריות על גורמים אחרים. בין השאר, העידו המתלוננים כי קייזמן גבה מהם כספים עבור שיפוץ הדירות, שיפוץ הבניין והשטחים הציבוריים, בניית מעלית, פינוי דייר ועוד, כל זאת במטרה להעלות את שווי הנכס ושכר הדירה — אולם בפועל לא נעשה דבר.

 

המתלוננים הם אזרחים מן השורה, רובם מבוגרים שרצו הכנסה נוספת לימי הפנסיה. חלק מהמשקיעים מימנו את רכישת הדירות מכספי הפרישה שלהם. הם תיארו בתלונותיהם כיצד הגיעו למשרדים המפוארים של קייזמן במגדל המוזיאון בתל אביב ושוכנעו על ידיו להשקיע ברכישת דירות ישנות בברלין, אשר יניבו תשואה נאה, שתהיה גבוהה יותר אם הדירות ישופצו תמורת תשלום נוסף.

 

בין המשקיעים היו גם קצינים בכירים במשטרת ישראל. אחד מהם העיד, כך לדברי גורמים שנחשפו לתלונות, שקייזמן שכנע אותו להחליף דירה שהוא מכר לו בעבר במרכז ברלין בשתי דירות בפרברים, וגילה בדיעבד כי ערכן נמוך משמעותית.

 

בני זוג מבוגרים אחרים טענו בתלונתם כי קייזמן הוליך אותם שולל כאשר שכנע אותם תוך הפעלת לחץ ומצגי שווא לכאורה, להחליף נכס טוב ומניב בברלין בנכס יקר יותר, שהתגלה בדיעבד כ"חתול בשק", היות שלא ניתן לרשום את הדירה על שמם בטאבו. הם טענו כי התחייבות של קייזמן להחזרת הכסף (קרוב ל־100 אלף יורו) לא קוימה וכי גילו שכספים שהועברו לו הומרו לדולרים אצל חלפן לפני עזיבתו את הארץ.

 

במקרה אחר טען אחד המשקיעים כי זמן קצר לפני שקייזמן עזב את הארץ, הוא פנה אליו וביקש 12 אלף יורו עבור הוצאת הדייר הנוכחי בדירתו על מנת שניתן יהיה להשכירה במחיר גבוה יותר. אותו משקיע סיפר כי הגיע למשרדו של קייזמן, ושם נתן את הכסף במזומן לזוגתו, אסתי גינזבורג. עוד הוא טען שגילה בדיעבד כי הדייר הזה בכלל נפטר, והדירה כבר ריקה.

 

הבטיח מעלית ולא התקין

 

שמה של גינזבורג עלה בעוד תלונה, של אדם שטען כי נתן לה ייפוי כוח לאסוף ישירות מסניף הבנק שלו בתל אביב 12.5 אלף יורו עבור פינוי דייר מהדירה שרכש מקייזמן, ושהוא אינו יודע אם אכן הכסף שימש לכך או שהדייר התפנה עצמאית. בנוסף הוא טען ששילם כ־30 אלף יורו עבור שיפוץ הדירה, אך היא לא שופצה.

 

גם משקיעים אחרים סיפרו כי נתנו לקייזמן 12 אלף יורו על פינוי דייר ועוד כ־30 אלף יורו עבור שיפוץ הדירה, אולם לאחר מכן קייזמן התנער מכך והדברים לא בוצעו חרף התשלום.

 

לא מעט תלונות עוסקות בהבטחה של קייזמן שלכאורה לא קוימה לביצוע שיפוצים בדירות להעלאת ערכן, ותלונות אחרות עוסקות בכך שהבטחותיו שניתן יהיה לקחת משכנתאות לצורך מימון הדירות מבנק גרמני, נתקלו בקשיים לאחר שהתברר כי יש בעיות רישום שמונעות את לקיחתן. כתוצאה מכך חלק מהמשקיעים ספגו פגיעה כלכלית, כמו למשל אחת המתלוננות, אם חד־הורית לשלושה ילדים או זוג שקנה כמה דירות באחד הפרויקטים.

 

משקיע שרכש דירה בקומה גבוהה בבניין בברלין העיד כי קייזמן הבטיח לו בחוזה שבתוך שנה הוא ידאג להתקין מעלית בבניין. משזה לא קרה, טען קייזמן, על פי התלונה, כי הוא נתקל בבעיות מול העירייה. אולם לטענת המשקיע, בדיקה שערך באמצעות עורך דין גילתה כי רישיון מטעם הרשויות להתקנת מעלית ניתן לקייזמן כבר שנים קודם לכן.

 

כ־300 משקיעים בחברות של קייזמן שנפגעו התארגנו בקבוצת ווטסאפ, שבה הם משתפים מידע ומתארגנים להגשת תביעות אזרחיות. "קייזמן הקים חברת ניהול בכל בניין, ולכן נפתחו גם עשרות קבוצות משנה בווטסאפ שבהן אנשים מנסים להתאגד כדי לפעול להחלפת חברות הניהול בגרמניה", אמר אחד המשקיעים.

 

עדי קייזמן מסר: "אינני מכיר את החקירה שנטען כי היא נערכת. מכל מקום, הטענות הנטענות הנן לכל היותר טענות במישור האזרחי בין הדיירים לבין החברות שעמן הם עשו את העסקאות. אני פעלתי יחד עם כל הצוות במסגרת החברות. למיטב ידיעתי, הטענות הללו אינן נכונות, אולם כפי שנאמר זה מכבר, השליטה בחברות נמכרה בתחילת השנה למשה בר שלטון והבירור לגבי טענות אלו צריך להיעשות מולו. הכספים שולמו לחברות, והחברות פעלו כדין".

x