$
משפט

פרסום ראשון

קורונה משפטית: 2 מתוך 3 נבחנים בבחינת ההסמכה של לשכת עוה"ד - נכשלו

הציון הממוצע של כלל הנבחנים באוגוסט עמד על 54.3 - כאשר ציון עובר עומד על 60; 96% אחוז מ-598 נבחנים שניגשו לבחינה פעם שלישית ומעלה נכשלו שוב. האוניברסיטאות מובילות באחוז המעבר הכללי, בין המכללות מובילה מכללת ספיר

ליטל דוברוביצקי 16:0314.09.20

66% מהנבחנים שניגשו לבחינת ההסמכה בכתב של לשכת עורכי הדין בסוף אוגוסט - נכשלו; אחוז המעבר של כלל הנבחנים עמד על 34% בלבד, כאשר הציון הממוצע של כלל הנבחנים עמד על 54.3 - בעוד שציון עובר בבחינה עומד על 60.

 

אמנם לא מדובר בשיא בשיעור הנכשלים, אבל בהחלט באחת מהבחינות עם אחוז הנכשלים הגבוה ביותר: בנובמבר 2016 אחוז הנכשלים עמד על 70% ובדצמבר 2017 על כ-66%, אולם אין ספק כי מדובר בתוצאות מטרידות מבחינת אחוז הנכשלים לעומת תוצאות המבחנים בשנתיים האחרונות - נתון המחזק את תלונות הנבחנים לפיהן הבחינה היתה קשה באופן חריג. לשם השוואה, בבחינת ההסמכה האחרונה בדצמבר 2019 שנערכה לפני משבר הקורונה 48% מכלל הנבחנים עברו בהצלחה, ורק 52% נכשלו.

 

 

טקס הסמכת עורכי דין (למצולמים אין קשר לידיעה) טקס הסמכת עורכי דין (למצולמים אין קשר לידיעה) צילום: אלכס קולומויסקי

 

מנתוני הבחינה הנוכחית עולה כי מתוך 433 בוגרי אוניברסיטאות שניגשו לבחינה, 299 עברו - כ-72%; מתוך 2,457 בוגרי מכללות עברו את הבחינה 642 בלבד - כ-28%. יודגש כי הלשכה לא כותבת את הבחינה, אלא הוועדה הבוחנת - שמורכבת משופטים ונציגים שונים מהסקטור הפרטי והציבורי.

 

בסוף אוגוסט נערכה בחינת ההסמכה בכתב של לשכת עורכי הדין בשיטת הקפסולות, ב-200 אולמות ברחבי הארץ. לבחינה ניגשו 2,835 מתמחות ומתמחים. מהנתונים עולה כי 1,867 מתמחים ניגשו לראשונה לבחינה ואחוז המעבר שלהם עומד על 47%; 370 נבחנים ניגשו לבחינה בפעם השנייה. מהם עברו 11% בלבד; 598 נבחנים ניגשו לבחינה בפעם השלישית ומעלה, ומהם עברו 4% בלבד. כלומר, רק 7% מאלו שנבחנו בפעם השנייה ומעלה, עברו את הבחינה.

 

ירושלים של זהב

 

במקום הראשון מבחינת אחוז העוברים הכללי נמצאת האוניברסיטה העברית, עם 78% עוברים כללי וציון ממוצע כללי של 65.6; במקום השני אוניברסיטת תל אביב, עם 72% מעבר כללי וציון ממוצע כללי של 64.2. במקום הרביעי, יחד עם אוניברסיטת בר אילן, וראשונה מבין המכללות, נמצאת מכללת ספיר עם 65% מעבר כללי. מהקריה האקדמית (קריית אונו) ניגשו הכי הרבה נבחנים (862 במספר), ואחוז העוברים הכללי עמד על 21%.

 

 

עוד עולה מהנתונים כי אחוז המעבר הגבוה ביותר נרשם בקרב המתמחים מהפרקליטות במחוזות (64%) ולאחריהם מהפרקליטות הצבאית והמשטרה (40%). במקום השלישי נמצאים המתמחים בבתי משפט (35% מעבר). אחוזי המעבר של מתמחים שביצעו את התמחותם במשרדים פרטיים עמד על 29%.

 

ראש לשכת עורכי הדין, עו"ד אבי חימי מסר בתגובה: "אני מברך את המצטרפים החדשים למשפחת עורכי הדין בישראל ומאחל להם הצלחה בדרכם החדשה. מיומי הראשון בתפקיד פעלתי להקמת ועדה שתסדיר אחת ולתמיד את מסלול הכשרתם של הסטודנטים למשפטים, ואני שב וקורא להקמת ועדה ציבורית כזו היום. מסקנות הוועדה יוכלו למנוע עוגמת נפש ואי ודאות בקרב אלו המבקשים להיכנס בשערי המקצוע, לצד הבטחת איכות המקצוע ויצירת מסלול הכשרה מתאים וראוי".

 

ד״ר יופי תירוש, ראש בית הספר למשפטים במכללת ספיר מסרה, "השנה אפילו יותר מבשנים רגילות, בית הספר למשפטים בספיר חש סיפוק רב מהישיגיהם המרשימים של בוגרינו בבחינות הלשכה: מקום 4 בארץ, והמכללה הראשונה מבין המכללות. אחרי דחיות חוזרות ונשנות של מועד הבחינה, בעיצומה של תקופה מאתגרת ברמה הגלובלית והמקומית, שוב הוכיחו בוגרינו ובוגרותינו את איכות ההשכלה המשפטית שהם מקבלים בספיר, וזאת במועד בחינה קשה במיוחד".

x