משבר הקורונה
ענקית הנפט BP: תם עידן הצמיחה בביקוש לנפט
עפ"י דו"ח של BP, צריכת נפט בעולם לא תתאושש מהשפעות מגיפת הקורונה וכי ב-30 השנים הקרובות הביקוש לנפט יצנח בין 55% ל-80%. עוד מעריכים שם כי עד 2050 מקורות אנרגיה מתחדשים יכולים לספק בין 20% ל-60% מצריכת האנרגיה העולמית, לעומת 5% כיום
הביקוש העולמי לנפט, שהגיעה לשיא כל הזמנים ב-2019, נמצא בתחילתה של ירידה חסרת-תקדים שתתפרס על פני עשורים – כך לפי הדו"ח השנתי של ענקית הנפט BP.
- מהסכם פריז ועד היום: הבנקים הגדולים העבירו 2.6 טריליון דולר לפרויקטים מזהמים
- ארה"ב מצפצפת על משבר האקלים: מתכננת להגדיל משמעותית את היקף קידוחי הנפט
- ענקית הנפט Shell לא תעמוד ביעד - השקעה של 6 מיליארד דולר באנרגיה ירוקה עד 2021
לפי הדו"ח, שמפורסם היום (ב'), כנראה שצריכת לנפט לעולם לא תתאושש מהשפעות מגיפת הקורונה, ולראשונה בהיסטוריה המודרנית היא צפויה לרשום ירידה במונחים אבסולוטיים. את הביקוש לנפט עתידה להחליף אנרגיה מתחדשת מחוות רוח, פאנלים סולאריים והידרו, שמסתמנת כמקור האנרגיה בעל קצב הצמיחה המהיר בהיסטוריה.
לפי דיווח של הגרדיאן הבריטי, שניים משלושת התרחישים העתידיים שמוצגים בדו"ח מעלים ששנת השיא לצריכת נפט היתה 2019, ושב-30 השנים הקרובות לא צפויה הצריכה לשוב להיקף זה. בתרחיש המרכזי בדו"ח, שתואם את מטרות הסכם פריז להגביל את ההתחממות הגלובלית ל-2 מעלות, ב-30 השנים הקרובות הביקוש לנפט יצנח ב-55%.
בתרחיש הירוק יותר, במסגרתו נעשים מאמצים להגביל את ההתחממות הגלובלית ל-1.5 מעלות, הביקוש לנפט יצנח באותה תקופה ב-80%. בתרחיש השלישי, שמתייחס לעולם שבו פעילות האקלים לא תופסת תאוצה, הביקוש לנפט נשאר ברמות דומות לאלו של 2019, ומתחיל לרדת ב-2035.
הדו"ח מציין עוד שהצניחה בצריכת הנפט יכולה להיות תלולה יותר עם ממשלות יבחרו להתמודד עם המשבר הכלכלי באמצעות בתוכנית התאוששות ירוקה ששמה דגש על השקעות באנרגיות מתחדשות . לדברי הכלכלן הראשי של BP, ספנסר דייל, הדו"ח לא מציג תרחיש שכולל מענקים משמעותיים לתעשיות דלות-פחמן, שכן אלו אינם "בלתי-נמנעים".
כן מעריכה החברה, שעד 2050 מקורות אנרגיה מתחדשים יכולים לספק בין 20% ל-60% מצריכת האנרגיה העולמית, לעומת 5% כיום. "בכל שלושת התרחישים, חלקה של אנרגיה מתחדשת גדל מהר יותר מכל מקור אנרגיה אחר בהיסטוריה", אמר דייל לגרדיאן.
הדו"ח הוסיף שמשבר הקורונה בולם את הצמיחה הכלכלית במדינות מתפתחות, שלרוב מובילות את הביקוש לאנרגיה, בשעה שמדינות מפותחות מנצלות את ההזדמנות על מנת ליישם מדיניות אקלים שאפתנית יותר ולעלות מסי פחמן. גם המעבר לרכבים חשמליים פוגע בביקוש לנפט, ובכל שלושת התרחישים השימוש בנפט בסקטור התחבורה יגיע לשיא באמצע העשור.
BP הודיעה בתחילת השנה כי בכוונתה להגיע לאיזון מלא בפליטות פחמן עד 2050, ובחודש שעבר הכריזה שעד 2025 תגדיל פי 8 את השקעותיה במקורות אנרגיה דלי-פחמן, ועד 2030 תגדיל אותן פי 10. במקביל, התחייבה לצמצם עד סוף העצור את תפוקת דלקי המאובנים שלה ב-40% בהשוואה ל-2019.