מה ייסגר ומתי, ומה טרם הוחלט? כך ייראה הסגר השני בחגים
מגבלת ה-500 מטר מהבית חוזרת, למרות ששרים הודו: "זה חסר היגיון". במגזר הפרטי, למעט תיירות ומסחר, אין הגבלות. מסעדות יוכלו לעשות משלוחים. "מתווה מיוחד" לבתי הכנסת, התחבורה הציבורית תצומצם ותגובש תוכנית פיצוי כלכלית. איך ילמדו מרחוק גם בגנים? ומה בכלל היעד? ynet עושה סדר
- בעלי עסקים לקראת הסגר: "לא נהיה יותר שעירים לעזאזל של אף אחד"
- הערכות באוצר: עלות הסגר - 6.5 מיליארד שקל
- הממשלה אישרה סגר ל-3 שבועות, מיום שישי: "מערכת הבריאות הניפה דגל אדום"
אילו הגבלות הסגר כולל בתוכו בדיוק? עד מתי יימשך? ומה המטרה בכלל? ynet עושה סדר בשאלות הרבות, היכן שהתשובות עדיין ידועות, שכן הממשלה טרם פרסמה את התקנות המדויקות, ותעשה זאת רק בימים הקרובים. אם יש לכם שאלות נוספות, אתם מוזמנים לפנות אלינו במייל האדום ונבדוק.
מתי יתחיל הסגר ולכמה זמן יימשך?
ראש הממשלה בנימין נתניהו אמר הערב בהצהרה מיוחדת שנשא, לפני המראתו לוושינגטון לטקס החתימה על הסכמי השלום עם איחוד האמירויות ובחריין, כי הסגר יימשך שלושה שבועות, מיום שישי הקרוב ועד 11 באוקטובר. הוא יסתיים בכפוף להערכת מצב התחלואה ואישור הממשלה בתום שבועיים מיום תחילתו. ישנה אפשרות שהוא יוארך. הסגר יתחיל בערב ראש השנה בשעה 14:00, ולא ב-06:00 כפי שתוכנן במקור, על מנת לאפשר התארגנות לחג.
מהן ההגבלות המרכזיות?
הגבלת תנועה של עד 500 מטר ממקום המגורים. תותר יציאה מהבית רק לצרכים מותרים שיפורטו בהמשך. המגבלה הזו אושרה למרות שכמה מהשרים אמרו שמדובר בצעד "חסר היגיון". פעילות ספורט יחידנית תותר. במקומות סגורים תותר התקהלות של עד עשרה אנשים, ובמקומות פתוחים – עד 20 איש.
הממשלה החליטה על סגירה מלאה של כלל העסקים לקבלת קהל בתחום המסחר, התרבות, בילוי ופנאי ותיירות פנים, כולל בריכות שחייה, חדרי כושר ומסעדות. מהגבלה זו מוחרגים שירותים חיוניים, מקומות למכירת מזון, בתי מרקחת, מכוני אופטיקה או חנויות שעיקר עיסוקן מכירת מוצרי היגיינה, חנויות למוצרים חיוניים לתחזוקת הבית, מוצרי תקשורת, שירותי תקשורת ואביזרים רפואיים.
בתי עסק שייסגרו, לרבות מסעדות, יוכלו להמשיך לבצע משלוחים. נתניהו ציין כי "תקנות מפורטות" יפורסמו ביומיים הקרובים.
האם יהיו הגבלות במקומות העבודה?
למעט ענפי התיירות והמסחר, במגזר הפרטי לא תהיה פעילות מצומצמת כמו בסגר הראשון במרץ ובאפריל. נתניהו ציין כי לא תהיה קבלת קהל, חוץ מבשירותים חיוניים. במגזר הציבורי הפעילות תהיה מצומצמת, אך נתניהו לא נקב במספר מדויק.
איך תפעל מערכת החינוך?
בתי הספר והגנים ימשיכו לפעול לפי המתכונת הקיימת עד יום שישי, כולל, ולא ייסגרו כבר ברביעי כפי שתוכנן במקור. במהלך הסגר מוסדות החינוך ייסגרו, אך במשך שמונה ימים בתקופת החגים תהיה למידה מרחוק – מגני הילדים ועד כיתות י"ב. הפעילות החינוכית בחינוך המיוחד, כפרי הנוער וזו שנוגעת לילדים בסיכון הוחרגה מההגבלות בסגר.
איך ילמדו מרחוק בגנים?
משרד החינוך גיבש מתווה ללמידה מרחוק לגני הילדים, שלפיו הגננות יקיימו מפגשים קבוצתיים בקבוצות קטנות של 4-6 ילדים על פי שיקול דעתה המקצועית, במטרה לתת מענה מותאם וקידום הילדים בתחומם. כל מפגש יימשך לפחות עשרים דקות. הגננות בגני הילדים נדרשות לשמור על קשר רציף עם כל אחד מהילדים באמצעות חדרים ווירטואליים, שיחות טלפון, שיחות ווטסאפ, הקלטות קוליות וסרטונים של הגננת.
איך תפעל התחבורה הציבורית?
פעילות התחבורה הציבורית תצומצם ותותאם להיקף הפעילות במשק לפי רמת ההגבלות, אך בממשלה לא מסרו עדיין מה תהיה המתכונת המדויקת לפעילות האוטובוסים והרכבות. נמסר כי "המפקח על התעבורה" יפרסם בהמשך הוראה לעניין מתכונת הפעילות להפעלת התחבורה הציבורית.
כיצד יפעל נתב"ג?
לא ברור עדיין. לפי החלטת הממשלה, צוות בראשות שר הבריאות או נציגו ובהשתתפות נציגי שרת התחבורה, שר הפנים ושר החוץ וראש המטה לביטחון לאומי או נציגו יגישו את המלצתם בנושא עד מחר בערב.
כיצד יפעלו בתי הכנסת?
סוגיית הגבלת התפילות בתוך בתי הכנסת עוררה מתיחות רבה ואף הביאה להתפטרותו של שר השיכון יעקב ליצמן, שטען כי מראש הייתה כוונה של ראשי מערכת הבריאות להטיל סגר דווקא בחגים ולמנוע תפילות בבתי הכנסת.
לפי "מתווה התפילות המיוחד לחגים" שפורסם הערב, בשטח פתוח יותרו תפילות בקפסולות של עד 20 איש. במבנה סגור באזורים שמוגדרים "אדומים" תותר תפילה בקבוצות של עד 10 אנשים. מספר הקבוצות המותר בשטח סגור יהיה כנגזרת של מספר הכניסות למבנה. ובתנאי שנשמר יחס של אדם אחד לכל 4 מ״ר משטח המקום.
שיטת החישוב המדויקת ביישובים אדומים היא שתי הכניסות הראשונות כפול 3, וכל כניסה נוספת כפול 2. לדוגמה: בבית התפילה באזור אדום שגודלו 250 מ"ר ויש לו שתי כניסות – מותר יהיה להתפלל ב-6 קפסולות של עשרה אנשים. 10 אנשים בכל קפסולה, 2 כניסות כפול 3 - 60 אנשים בסך הכל במבנה, תוך שמירה על יחס של 4 מ"ר לפחות בין אדם לאדם. במבנה שגודלו 500 מ"ר ולו 5 כניסות תותר התפילה ב-12 קפסולות של עשרה אנשים. במבנה שגודלו 70 מ"ר ולו כניסה אחת, תותר התפילה בקפסולה אחת של עשרה אנשים בלבד בשל מגבלת המקום.
אזורים שאינם אדומים – במבנה סגור תותר התפילה בקבוצות של עד 25 אנשים. מספר הקבוצות המותר בשטח סגור אחד יהיה כמכפלה ב-2 של מספר הכניסות למבנה, ובתנאי שנשמר יחס של אדם אחד לכל 4 מ"ר משטח המקום. לדוגמה: בבית תפילה באזור צהוב שגודלו 400 מ"ר ויש לו שתי דלתות כניסה – מותר יהיה להתכנס בעד 4 קפסולות של 25 איש (25 בכל קפסולה, 2 כניסות כפול 2, 100 אנשים בסך הכל במבנה תוך שמירה על מרווח של 4 מ"ר בין אדם לאדם).
האם יהיה פיצוי לבעלי העסקים ולעובדים שייפגעו?
בישיבת הממשלה הוחלט שביום חמישי, ערב הסגר, תוצג לציבור תוכנית לפיצוי כלכלי נוסף בעקבות ההשלכות הכלכליות של הסגר הנוסף. בעלי עסקים רבים, נזכיר, זעקו בימים האחרונים בעקבות הכוונה להטיל סגר חדש ואמרו שעדיין לא הצליחו להשתקם מהעלויות הקשות של הסגר הקודם.
כמה יעלה הסגר למשק?
העלות שהוצגה על ידי משרד האוצר לסגר השני, 6.5 מיליארד שקל, נראית נמוכה. רק הוצאתם לחל"ת של עשרות אלפי עובדים - ולפי הביטוח הלאומי אולי גם 300-200 אלף עובדים - תעלה למשק קרוב למחצית מהסכום הזה. הנזק המוערך ב"סגר מהודק", שאינו כללי, היה רק בסוף השבוע לפי האוצר 11 מיליארד שקל, סגר כללי לשלושה שבועות יעלה 14 מיליארד שקל ולחודש שלם העלות עולה כבר לגובה של 20 מיליארד שקל. בהערכה ההיא, דובר על 30% עובדים במשק. השינוי הערב היה שהמגזר הפרטי יעבוד גם בימי הסגר.
למה הולכים לסגר שני?
ראש הממשלה הסביר הערב בדבריו כי אף שכבר כחודשיים תחלואת הקורונה בישראל גבוהה למדי, עד כה מומחי הבריאות אמרו לו שקצב העלייה במספר החולים הקשים והנפטרים אינו גבוה מאוד. "לכן המשכנו עם הגבלות מינימליות - עד השבוע שעבר", אמר נתניהו.
"ביום חמישי הם הניפו דגל אדום. בכירי משרד הבריאות הזהירו אותנו שמצב התחלואה מחייב נקיטת צעדים מידיים". נתניהו הדגיש שהבעיה אינה בכמות מכונות ההנשמה, אלא העומס על הצוותים הרפואיים. "זו לא בעיה של מיטות, נתנו להם, זו בעיה של שחיקה אנושית של הצוותים הללו שעובדים במסירות, ואף על פי שתגברנו אין אפשרות להחזיק מצב של חולים קשים".
מהי מטרת הסגר ומה תוכנית היציאה?
בעבר דובר על הורדת מספר הנדבקים החדשים בכל יום מכ-3,000 עד 4,000 כיום לכמה מאות נשאים מאומתים. בינתיים מספר המאובחנים ממשיך לעלות והיום אובחנו עוד 2,506 נדבקים חדשים. מספר החולים שמצבם קשה עלה ל-519 - מספר שיא. מספר הנפטרים עלה ל-1,119 - 11 נפטרים נוספים מאז הבוקר.
לפי התוכנית המקורית שאושרה בקבינט הקורונה בשבוע שעבר, בסופו של דבר המטרה היא להפחית את התחלואה לרמה כזו שבה ניתן יהיה לחזור לתוכנית הרמזור שיזם פרופ' גמזו – הגבלות לפי רמת תחלואה בכל יישוב ויישוב. "היעד שלנו הוא לבלום את העלייה, להפחית את התחלואה, לצאת לשגרת ה'רמזור' יחד עם יכולת קיטוע (שרשראות הדבקה) שכבר עכשיו קיימת ועובדת ותעבוד בעוד שבועיים", אמר הערב נתניהו.