$
דעות

ככה לא מנהלים מדינה

אחד המאפיינים של הניהול הכושל מאז פרוץ משבר הקורונה הוא קבלת החלטות ברגע האחרון, מה שמפחית עוד יותר את מידת האמינות שלהן

צבי זרחיה 08:0409.09.20

ממשלת ישראל וקבינט הקורונה מקבלים ציון נכשל בטיפול במשבר הבריאותי והכלכלי ששוטף את ישראל. ישראל ניצבת במקום הראשון המפוקפק בעולם במספר החולים, והממשלה בהנהגת בנימין נתניהו מחליטה, מתחרטת ומזגזגת – ולא מצליחה לעצור את ההידרדרות.

 

הממשלה, שהוקמה בקול תרועה רמה כממשלת חירום למאבק בקורונה, מתגלה כממשלה רופסת, מסורבלת, שמתאפיינת בעיקר בתהליך קבלת החלטות שערורייתי וכושל. האשמה לכישלון מגולגלת לאזרחים, שגם אם יש להם חלק בחוסר המשמעת, בשלב זה קשה לבוא לחלקם בטענות.

 

אחד המאפיינים של הניהול הכושל מאז פרוץ משבר הקורונה הוא קבלת החלטות ברגע האחרון, מה שמפחית עוד יותר את מידת האמינות שלהן.

 

בתחילת השבוע הוחלט על סגר בערים האדומות, אבל תחת מכבש לחצים של אריה דרעי ויעקב ליצמן, ולאחר שראשי ערים חרדיות שיגרו לנתניהו מכתב זועם – וקיבלו בסבר פנים יפות את נפתלי בנט – בוטל הסגר והוחלט על עוצר לילי על לא פחות מ־40 יישובים. נתניהו לחיץ פוליטית, ובמצבו הוא לא רוצה, ובעיקר לא יכול, להרגיז את החרדים, במיוחד כשימינה מזנבת בו מהאופוזיציה וממריאה בסקרים.

 

 

נתניהו נתניהו צילום: גיל יוחנן

 

נתניהו זקוק עכשיו יותר מתמיד ל”שותפיו הטבעיים”, בעיקר משום שהוא כבר שקוע עמוק במערכת הבחירות הקרובה. לכן, גם החלטותיו בענייני המשבר נגועות בשיקולים פוליטיים.

 

עדות נוספת לכך היא ההנחיה על מספר המתפללים המותר בבתי הכנסת, שהחל ב־10, קפץ ל־19 ובהמשך זינק ל־50. כדי לזקוף את השינויים לזכותו מיהר נתניהו להעלות סרטון שבו הוא מודיע כי בתקופת הימים הנוראים לא ייפגעו התפילות.

 

ההתנהלות הבעייתית מקבלת ביטוי גם בהחלטות על פתיחה וסגירה של עסקים. את חנויות איקאה מיהרו לפתוח, ככל הנראה בעקבות לחצים שהופעלו על משרד הבריאות בראשות השר לשעבר יעקב ליצמן. לעומת היד הקלה שבפתיחת מתחמי איקאה, גילתה הממשלה יד קשה כלפי ענף המסעדות.

 

גם עכשיו כשחודשי החורף בפתח, הממשלה לא אישרה תוכנית להתמודדות עם תחלואה כפולה. אבל זה לא יפריע לנתניהו לסייר ב”שטח”, לקיים שידורים חיים בפייסבוק ולהודיע כי המצב תחת שליטה. גם הופעותיו בתקשורת הן כבר חלק מקמפיין הבחירות שלו. אבל ככה לא מנהלים מדינה.

x