דרופבוקס, גוגל דרייב ו-iCloud של אפל תחת חקירה של הרשויות האיטלקיות
רשות התחרות האיטלקית פתחה בחקירה שנועדה לברר האם תנאי השימוש של פלטפורמות הענן של אפל, גוגל ודרופבוקס עומדים בתנאי החוק המקומי. החקירה מתבססת על תלונות שהתקבלו בנושאים אלה ממשתמשים באיטליה בשנים האחרונות
רשות התחרות האיטלקית פתחה בחקירה שנועדה לברר האם תנאי השימוש של פלטפורמות הענן של אפל, גוגל ודרופבוקס עומדים בתנאי החוק המקומי. על פי דיווח של אתר TechRunch אמש (ב'), החקירה מתבססת על תלונות שהתקבלו בנושאים אלה ממשתמשים באיטליה בשנים האחרונות. בסך הכל ה-AGCM
פתח ב-6 חקירות נפרדות.
קראו עוד בכלכליסט:
- צרות בטיקטוק: סרטון התאבדות מופץ למשתמשים ללא אפשרות למנוע את הצפייה מראש
- מעצר של קבוצה להורדות פיראטיות ברשת הוביל למשבר תכנים
- מיקרוסופט מציגה: כלי חדש לזיהוי תמונות וסרטוני Deepfake
הטענה העיקרית נגד החברות היא שהן לא מפרטות ומעדכנות את המשתמש שהן עושות שימוש במידע שלו למטרות מסחריות. זה שגוגל עושה שימוש במידע של משתמשיה אינו חדש. אך השמות דרופבוקס או אפל שמשתרבבים לטענה מעין זו - מהווה לעומת זאת חידוש אמיתי. אפל בעיקר נוהגת להתהדר בהגנה על פרטיות לקוחותיה וטענה מעין זו עשויה לגרום לה לצרות לא מועטות.
אפליקציית דרופבוקס צילום: flickr / Ian Lamont
זו אגב החקירה השנייה שנפתחה נגדה באיטליה. ביולי הודיעה הרשות שתחקור האם אפל ואמזון תיאמו ביניהן להפיץ את אוזניות ביטס (מותג בבעלות אפל) אך ורק בפלטפורמה של האחרונה. תוך שהן מונעות מקמעונאים שאינם חברים של אפל למכור אותן בעצמם. החקירה בנושא זה עדיין נמשכת.
החקירה על שירותי הענן גם מתמקדת בסעיפים במסמכי תנאי השימוש (EULA) שעשויים להיות לא חוקיים במדינה. כמו למשל הסכמה מראש להתדיינות בגישור במקום בבית משפט במקרה של טענה נגד השירות. או ההסתמכות על הגרסה האנגלית של תנאי השימוש על גבי זו האיטלקית בכל הנוגע לסעיפים. באיטליה מסבירים ובצדק שלא תמיד המשתמש המקומי מסוגל להבין את הדקויות המשפטיות בשפה זרה גם אם הוא מבין אותה.
גוגל דרייב צילום: google drive
הטענה על הסכמי שימוש בעייתיים הוטחה בעיקר נגד דרופבוקס. חברה שלא רגילה להימצא בכותרות מסיבות מעין אלה. אחת הטענות היא שהחברה לא מפרטת כיצד יכול משתמש לסיים את ההתקשרות המסחרית עימה בצורה ברורה. כמו כן היא לא מציינת מה ההליך שהיא מציעה בכל הנוגע לטענות משפטיות ומי הסמכות המקובלת במקרה כזה.
iCloud
הרגולטורים האירופים נראים ששים מאוד ללחוץ על הדק החקירות נגד ענקיות הטכנולוגיה האמריקאיות. אך חשוב להדגיש שאלה נמצאות תחת זכוכית מגדלת גם בארה"ב. עם זאת החקירה האיטלקית יותר בעייתית, ראשית מפני שחוקי התחרות האירופים יותר אגרסיביים מאלה האמריקאים, בנוסף אישום מוצלח באיטליה תקף בכל מדינות האיחוד וגם פותח צוהר לבדיקה אירופית של הטענות ולקנסות מעוד מדינות חברות ככל שהחוקים המופרים מתקיימים במדינות נוספות או ברמת היבשת.
כך למשל תקדים בצרפת יכול לשמש את הרשויות בגרמניה או בספרד. בנוסף חקירות יכולות לקבל מעמד יבשתי אם הרגולטור האירופי מעריך שיש לו עילה להתערב או שהוא מתבקש לכך על ידי תלונות נוספות. בסופו של דבר אם החברות יימצאו אשמות הן עשויות לספוג קנסות גבוהים מאוד. בשנים האחרונות קנסות אלה הגיעו במקרים מסוימים אף למיליארדים כפי שגוגל ופייסבוק נוכחו לגלות. פייסבוק אגב נאלצה לשנות את תנאי השימוש שלה ביבשת בגלל חקירה דומה בשנה שעברה.