"ייצור חשמל ממתקנים סולארים הגיע לרמת מחיר נמוכה ועד לשליש מעלות הייצור בגז"
כך לפי אילון וניש, מנכ"ל EDF Renewables ישראל בוועידה בשבוע קיימות וחדשנות של כלכליסט; לדבריו: "אגירה של חשמל 'ירוק' היא העתיד שלנו. אנחנו עושים פיילוט עם חברת החשמל לשימוש בשטחים מופרים, למשל באזורי חקלאות"
סקטור החשמל סבל בעשור האחרון מתת השקעה בכל מה שקשור לאנרגיות מתחדשות. למעשה, החלטת הממשלה מ-2009 לשילוב "חשמל ירוק" נחלה עד היום כשלון חרוץ, ואם עד 2014 לפחות 5% מהייצור היה אמור להגיע ממתקני רוח או סולארי, ועד 2020 לפחות 10%, המדינה פספסה את כל היעדים שהיא הציבה לעצמה, ונכון להיום סך הייצור ה"ירוק" נע סביב 8% בלבד.
- טכנולוגיות סביבה: הזדמנויות עסקיות לתעשייה המסורתית ולסטארט-אפים
- "מקווים שישראל תיצור קהילה תוססת ותפתח טכנולוגיות קיימות שייושמו בעולם"
- "צריך לבחון פתרונות נוספים עבור תחנות הכוח הקונבנציונליות - מלבד אנרגיית השמש"
למרות המצב הבעייתי, בשנה החולפת נרשמה פריצת דרך והחברות הפועלות בתחום מדווחות על שינוי מגמה. בראיון עם אילון וניש, מנכ"ל EDF Renewables ישראל, בישראל גובשה רגולציה שלמדה מטעויות שבוצעו במדינות אחרות. "בשנים האחרון בנו פה מנגנון תחרותי על מחיר החשמל, והיום אנחנו בעולם שהסבסוד נעלם. המציאות הזו פתחה דלתות לעוד יזמות בתחום", הוא מספר.
לדבריו, "אגירה של חשמל "ירוק" היא העתיד שלנו, וייצור חשמל ממתקנים סולארים הגיע למציאות בה רמות המחיר הן הכי זולות שיש, ואין אף מקור שיכול להתחרות בו. עלות ייצור החשמל במכרזים האחרונים הגיעה לכשליש מזו של ייצור חשמל באמצעות גז טבעי, ובמכרז אשלים שזכינו התמחור היה 8 אגורות לקילוואט/שעה, לעומת 25 אגורות לקילוואט/שעה של ייצור בגז".
אחד הפיתוחים האחרונים שהוא מזהה היא היכולת לאגור חשמל גם בשעות הלילה, כך שמתקן סולארי יוכל לעבוד גם כשהשמש שוקעת. "במכרז האחרון עם שילוב אגירה כבר מתמחרים את הייצור בכ-20 אגורות לקילוואט/שעה, ומה שאגרת בסוללות אתה יכול להזרים לרשת. המתקנים האלה יחליפו את התחנות הקונבנציונאליות וזה הכיוון".
בהתייחסו לטכנולוגיות לאגירת חשמל, וניש אמר שסוללות ליתיום יון הן הכי נפוצות בשוק, והמחיר של חומרי הגלם ירד וימשיך לרדת, גם הודות לביקוש לסוללות בעולם הרכב. "טכנולוגיה יעילה אחרת היא אגירה באמצעות מלח נוזלי שמחומם ל-300 מעלות. מדובר בנוזל שניתן לשחרר את החום שלו בלילה כדי לחמם מים, והקיטור שנפלט מסובב טורבינה ומייצר חשמל. אפשרות אחרת היא חימום סלעים או בטון חם. לאחרונה חזרה גם האפשרות של אגירה באמצעות אוויר לחוץ".
וניש מחדד שכדי לייצר את כל החשמל המשק יזדקק לשטחים רבים להציב את אותם פאנלים סולארים, אולם הודות לשיפורים טכנולוגיים, "היום אנחנו צריכים חצי מהשטח ממה שהיינו צריכים לפני כמה שנים, וזאת כדי לייצר אותה כמות חשמל. ואנחנו עושים פיילוט עם חברת החשמל לשימוש בשטחים מופרים (פתוחים) למשל באזורי חקלאות, עם אפשרות הצבת מתקנים סולארים על מאגרי מים עם בריכות דגים פעילות", הוא מסכם.