"התגובה המהירה של הבנקים מנעה מהמשבר הכלכלי להפוך לפיננסי"
אייל גורן, מנכ"ל פסגות קרנות נאמנות, בוועידה המקוונת של כלכליסט: "ברגע שמנעו מזה להיות משבר פיננסי למעשה נתנו את הרוח לממשלות לתת תמריצים ובכך למעשה דוחים את הבעיות". וידאד אלטוחי, שותפה באשכול בנקאות ופיננסים: "לא נחזור לעולם שהיה לפני הקורונה מבחינת מודל התעסוקה"
"אם במשבר של 2008 לקח לבנק המרכזי בארה"ב כמעט שנה וחצי להגיע לריבית אפס ולעשות הרחבה כמותית מהותית הפעם זה לקח שבועיים והבנקים המרכזיים קנו לראשונה בהיסטוריה אג"ח קונצרני בשוק שזה דבר שיכול להסביר למה אנחנו רואים התאוששות בשווקים הפיננסים ולא בכלכלה הריאלית", הוסיף גורן.
מדובר גם בהיקפים מאוד גבוהים
גורן: "בהחלט. אם בהרחבה הכמותית הראשונה של המשבר ב-2008 התחילו עם 1.7 טריליון היום מתקרבים כבר ל-3 טרליון דולר בבנק המרכזי האמריקאי. בישראל מדובר על קרוב ל-70 מיליארד שקל, אלה סכומים מאוד גבוהים שעזרו למנוע מהמשבר הכלכלי האמיתי להפוך למשבר פיננסי, מצאו פה דרך לא לגרום לזה להתדרדר למצב של שפל גדול וזה בלט גם בשוקי האג"ח וגם בשוקי המניות".
מה האפשרות של הבנקים המרכזיים ושל הממשלות להמשיך מדיניות כזו לאורך זמן מבלי לייצר בועות פיננסיות אחרות?
גורן: "כמעט תמיד כשמטפלים במשהו אחד מייצרים את הבעיות שיבואו אחר-כך אבל יקח לעולם זמן ארוך להסתגל לקורונה, הבנקים המרכזיים נתנו הרבה תחמושת ועל פניו והבנק המרכזי בארה"ב יכול להמשיך להדפיס כסף כמה שהוא רוצה אבל ברור שההשפעה השולית של הדולר הנוסף פוחתת. זה לא שנגמרו הכלים, אבל ברגע שמנעו מזה להיות משבר פיננסי למעשה נתנו את הרוח לממשלות לעשות החלטות פיסקאליות ולתת תמריצים ובכך למעשה דוחים את הבעיות. קשה היום לנסות להבין מה יהיה בעתיד. בנו פה על מכה מאוד חזקה כדי שהריצה קדימה תהיה קלה יותר. לא צריך עוד תחמושת אם שומרים על תשואות נמוכות".
הממשלות בעולם יצרו מצב שבו בגלל הנגיף כולם בבית, מה ההשלכות ארוכות הטווח של המצב הזה?
אלטוחי: "האירוע המג'ורי שראינו במשבר הזה הוא העברת העובדים לעבודה מהבית. זה אירוע לא קל. הייתה לנו פניה מלקוחות שרוצים לדעת אם אנחנו ממשיכים לעבוד מהבית או חוזרים למשרדים. מתוך סקר שעשינו בקרב העובדים עלה שיש לעבודה מהבית כמה יתרונות כמו התעיילות בעלויות נדל"ן ועלויות תפעוליות בנוסף, הסקר התייחס גם למעסיקים שדיווחו שיש עליה של יותר משני שליש בפריון העובדים. אבל אחד הדבר המהותיים ביותר זה הרצון של העובדים. יותר מ-50% מהעובדים שהשתתפו בסקר הביעו רצון להשתתף במודל מסוים של שילוב בין עבודה מהמשרד לעבודה מהבית כך שהשאלה היא לא האם נשוב לעבודה מהמשרד אלא איך נשלב את העבודה מהבית בעתיד. אנחנו לא נחזור לעולם שהיה לפני הקורונה מבחינת מודל התעסוקה".
יקי, הנפקתם את חברת האנרגיה שלכם ביוני האחרון בלב המשבר לגמרי בשלט רחוק. איך זה היה?
נוימן: "הרוד שואו מול המשקיעים היה רובו ככולו בזום. הסיפור הגדול היה ההיערכות להנפקה שנעשתה לגמרי מרחוק כמו כתיבת תשקיף ודוחות. מן הסתם זה משנה קצת את המהות של הרוד שואו כי אין כמו מפגש אישי של אנשים ואין כמו אינטימיות ולהעביר את המסר כשיושבים יחד ומסתכלים בעיניים אבל מסתבר שהצלחנו לעשות את זה גם באמצעות עזרים טכנולוגיים בזום ובסך הכל ההנפקה הייתה הצלחה גדולה".
נראה חברות אחרות שייצאו להנפיק מרחוק בעקבותיכם?
"אני חושב שזה זרז מספר גופים גם בענף שלנו וגם בענפים אחרים לצאת להנפקה. הם ראו ששוק ההון בשל גם בתקופה הזו לקלוט חבורת חדשות בשל להשקעות ובהחלט מורגשת תנועה גם בתקופה הזו".