האם קרוב היום בו פייסבוק תשלם לנו על המידע?
אורי גרינפלד, הכלכלן הראשי של פסגות, דיבר בוועידה המקוונת של כלכליסט בנושא אפשרויות הצמיחה ממשבר הקורונה: "חברות כמו פייסבוק מייצרות מהמידע שלנו הרבה יותר ממה שאנחנו יודעים. בעיקרון לא אמורה להיות להם בעיה לשלם לנו על המידע, רק שאנחנו לא דורשים את זה"
"כרגע אנחנו מעריכים שהנכס הזה שהוא המידע שלנו שווה אפס, כלומר אני מקבל פייסבוק ושירותים אחרים ובגלל שזה חינמי לא איכפת לי לתת מידע, אבל מנקודת מבט כלכלית נטו, החברות האלה מייצרות מהמידע שלנו הרבה יותר ממה שאנחנו יודעים. בעיקרון לא אמורה להיות להם בעיה לשלם לנו על המידע הזה רק שאנחנו לא דורשים את זה".
גרינפלד התייחס גם לסוגיית אבטח המידע שנמסר לחברות כאלו ואמר כי "הרגולטור צריך למצוא את הדרכים לאבטח את המידע שלנו, כלומר לדרוש הרבה יותר הוצאות מהחברות האלה לתחומים של אבטחת מידע וסייבר. זה בסופו של דבר הנכס שלנו שהן משתמשות בו, אם אנחנו נותנים להם את הרשות להשתמש בו אנחנו מצפים שידעו לשמור עליו".
איך הגענו למצב שיש חברות כמו אפל או אמזון ששוות כמה טרילוני דולרים?
"קודם כל אנחנו רואים מה קורה בתקופה האחרונה, מאז הקורונה כל ענף הטכנולוגיה בכללי והחברות האלה באופן פרטני עולות מהר בבורסה ושווי השוק שלהן הולך וגדל יחד עם עליה ברווחים. הקורונה עושה טוב לענף הזה. כולנו יושבים בבית, מזמינים מהבית, לומדים בבית, עובדים מהבית ומישהו צריך לדאוג שכל הדאטה יעבוד כמו שצריך, ישאר בענן כמו שצריך. זה לא רק החברות הגדולות זה סייבר והעברת מידע ואי קומרס. אבל, מצד שני חשוב להבין שכותרות כמו 'אפל שווה יותר מקנדה' חוטאות למציאות כי זו לא השוואה טובה. כשאנחנו מדברים על התמ"ג של קנדה מדברים על התמ"ג השנתי - כמה היא מייצרת בשנה אחת. כשמדברים על שווי שוק של חברה אנחנו מדברים על שווי שוק של חברה אני לא מסתכל רק על השנה הזו בלבד אלא על כל הרווחים העתידיים, לכן אי אפשר להשוות.
אז זה טוב או לא טוב? מצד אחד החברות האלה גדולות ומייצרות מקומות עבודה, מצד שני ביומיים האחרונים של המסחר בוול סטריט היו ירידות שהתחילו מחברות הטכנולוגיה הגדולות, כלומר כשהן נפגעות הן מושכות אחריהן את כל השוק.
"ההשקעות הפאסיביות מאוד צמחו בשנים האחרונות כך שהשוק שלנו היום מאוד מוטה מדדים וגודל החברות האלו במדדים משמעותי מאוד. כשהן יורדות זה מושך את כל המדד ומושך גם חברות טובות שנאלצות למכור כי המדד כולו יורד. הגענו למצב שלא רק המערכת הפיננסית גדולה מדי מכדי שנאפשר לה ליפול, כי אז היא תקח איתה את כל הכלכלה, אלא גם חברות טכנולוגיה. בנוסף, צריך לזכור שאפל ומייקרוסופט מעסיקות המון אנשים לא רק בארה"ב אלא בכל העולם. יש המון אנשים שלא מועסקים ישירות אצלם, אלא עובדים בשרשראות האספקה שלהם ובונים להם חלקים כך שבסך הכלה מדובר בעשרות אם לא מאות אלפי אנשים שתלויים בחברות האלו. התלות הזו באה לידי ביטוי גם בפוליטיקה. למשל במלחמת הסחר בין ארה"ב לסין, טראמפ יכול לאיים הרבה אבל אחד החששות הוא שסין תחליט לשים את אפל או חברה אמריקאית אחרת ברשימה השחורה שלה וזה כמובן יהיה מכה קשה מאוד לבורסה ולכלכלה".