עשרות נעצרו בחשד כי "השתלטו" על חברות - וביצעו הונאות בהיקף 700 מיליון שקל
לפי החשד, חברי הרשת הצליחו להערים על מנגנוני רשם החברות, להשתלט הצהרתית על הבעלות של מאות וייתכן אלפי חברות שונות ברחבי הארץ - בעיקר בתחום האנרגיה - ולרשום אותן על שמם; לאחר מכן, לפי החשד, יכלו החשודים לבצע פעולות פיננסיות כמו פתיחת חשבונות בנק, קבלת אשראי והוצאת חשבוניות פיקטיביות
כ-30 חשודים נעצרו הבוקר בחשד למעורבות בפרשת זיוף, התחזות, מרמה והונאה בהיקף מוערך של כ-700 מיליון שקל. המשטרה צפויה לעצור בימים הקרובים עשרות חשודים נוספים.
החקירה בפרשה שזכתה לכינוי "תן גז" משותפת למפלג הונאה בימ"ר ירושלים, רשות התאגידים במשרד המשפטים, רשות המסים, הרשות לאיסור הלבנת הון ומשרד האנרגיה, והיא הפכה הבוקר לגלויה לאחר יותר מחצי שנה של חקירה סמויה.
- ישראלי החשוד בעוקץ עשרות מיליוני יורו הוסגר לאוסטריה
- "המעבר לעבודה מהבית במהלך הקורונה הביא לעלייה בפשיעת סייבר"
- הונאה בימי קורונה? חברה ישראלית נתבעת בטענה לעוקץ מסכות פנים
במהלך החקירה נחשפה רשת מאורגנת, ופוצחו השיטה והדרך שבה פעלו עשרות חשודים ברחבי הארץ, שבאמצעות תצהירים כוזבים והגשת מסמכים מזויפים, הצליחו להערים על מנגנוני רשם החברות, ולהשתלט הצהרתית על הבעלות של מאות וייתכן אלפי חברות שונות ברחבי הארץ ולרשום אותן על שמם.
במרכז הפרשה השתלטות בפועל של עבריינים על מאות חברות מתחום האנרגיה, ללא ידיעתן. ההשתלטות אמנם לא היתה פיזית אך מבחינת המסמכים הרשמיים של המדינה שזוייפו, אותם עבריינים למעשה "השתלטו" על החברות ויכלו לפעול בהן ולבצע שורת עבירות כלכליות בהיקף רב.
השיטה כללה זיוף מסמכים ומתן תצהירים כוזבים המעידים על הבעלות של אותם גורמים עברייניים על החברות, וכך הם הביאו לשינוי פרטי הבעלות והדירקטורים בחברות הרשומות ברשם התאגידים – במאות חברות, בעיקר בתחום האנרגיה, הדלק והגז, בין השאר גם תוך התחזות לעורכי דין ורואי חשבון מוכרים.
באמצעות השימוש במסמכים מזויפים אלה יכלו החשודים לבצע פעולות פיננסיות כמו פתיחת חשבונות בנק, קבלת אשראי, הוצאת חשבוניות פיקטיביות וביצוע עסקאות בשווי מוערך של מאות מיליוני שקלים – וכך לבצע עבירות של הלבנת הון, העלמת מס ומע"מ, מירמה ועוד. בנוסף זה אפשר להם גם לבצע פעולות מסחריות כמו מכירת דלק מהול לתחנות דלק ברחבי הארץ. בעקבות זאת, המשטרה גם סגרה משאבות ותחנות דלק בכמה תחנות ברחבי הארץ, ועלה החשד כי נגרמו נזקים לרכבים של מאות אזרחים בשל כך.
החקירה התחילה כאשר לפני כשנה החלו להגיע לימ"ר ירושלים תלונות של חברות בתחום האנרגיה, שגילו כי הפרטים הרשומים שלהן באתר של רשות התאגידים זוייפו. לדברי רפ"ק אייזק סימון, ראש מפלג הונאה ופשיעה כלכלית בימ"ר ירושלים, "החברות האלה החלו לראות כי פרטי מורשי החתימה ובעלי המניות שלהן זוייפו. פתאום הצטרפו אל מורשי החתימה בחברות גורמים נוספים שהם לא הכירו או שנרשם כי אותם גורמים קיבלו מניות בחברות".
במשטרה זיהו בשלב די מוקדם כי לא מדובר במקרים בודדים אלא בתופעה והחלו לבחון אותה רוחבית ולחפש חוטים מקשרים בין המקרים. "זיהינו שמות של דמויות שחזרו שוב ושוב בתלונות, ושמם הופיע כבעלי מניות ומורשי חתימה בחברות", אומר רפ"ק סימון. בשלב הזה נכנסה לתמונה גם רשות התאגידים, שהחלה לבדוק באמצעות חיתוכים והצלבות שונים את השמות של אותם חשודים במאגרים שלה כדי להתחקות אחר החברות השונות שבהן הם רשומים. לאחר מכן פנתה המשטרה לחברות עצמן שהתגלה כי אותם חשודים רשומים בהן ונגבו עדויות, מהן עלה כי אותן חברות כלל לא ידעו שלמעשה מתחת לאף שלהן צמחה כביכול מעין "חברה בתוך חברה" – עם אנשים הרשומים כבעלי מניות ומורשי חתימה בהן, ואשר מבצעים פעולות שונות.
בשלב הזה של החקירה כבר היו בידי המשטרה כ-100 חברות שנפגעו מהעוקץ, אך אז הם החלו לפנות לעורכי הדין ורואי החשבון שחתומים על אותם תצהירים ומסמכים שבאמצעותם נעשו השינויים ברשם החברות. החוקרים גילו במהרה שאותם בעלי תפקידים כלל לא ידעו ששמם וחתימתם זוייפה במאות מסמכים רשמיים. "לא חתמנו על תצהיר כזה", אמרו אותם עורכי הדין לחוקרים. או אז נעשו חיתוכים והצלבות נוספים דרך רשות התאגידים, שהיתה שותפה לחקירה, גם לגבי שמות עורכי הדין שהופיעו במסמכים, ונמצאו עוד עשרות חברות שנעקצו.
עם התקדמות החקירה, התחזק החשד לגבי מניע החשודים, והתברר כי מטרת פעילותם היתה להשתמש בשמן של אותן חברות לגיטימיות, מרביתן כאמור עוסקות או בעלות זיקה לתחום אספקת האנרגיה והדלקים, על מנת לבצע עסקאות ועבירות הלבנת הון ומיסוי בהיקף המוערך במאות מיליוני שקלים, כל זאת ללא ידיעתם של הבעלים הרשמיים בחברות ותוך הכנסת ידם של החשודים לכיסו של הציבור וקופת המדינה, וגריפת הכספים לכיסם האישי.
גם משרד האנרגיה ורשות המסים נכנסו לתמונה בשלב החקירה הסמויה. נערכו בדיקות משותפות לכל הרשויות המעורבות בחקירה, והתגלו לא פחות מ-1,200 חשבוניות החשודות כפיקטיביות שהופקו על שם אותן חברות עליהן השתלטו העבריינים. צוות החקירה מעריך את הפגיעה בהכנסות המדינה מהעלמות המסים במאות מיליוני שקלים.
לדברי רפ"ק סימון, "התחלנו לשרטט מפת קשרים בין חשודים וגילינו שיש חבורת חשודים בירושלים אבל גם חשודים נוספים בכל רחבי המדינה, ושהם גם נתנו שרות לגורמים שרצו לקנות חשבוניות מזוייפות. למשל, בעלי עסקים שרצו להעלות פיקטיבית את ההוצאות שלהם כדי להקטין את הרווח המדווח למס הכנסה ולחמוק מתשלום מסים למדינה".
בנוסף נמצאו חשבונות בנק שנפתחו בעזרת המסמכים המזוייפים שפעלו במקביל לחשבונות האמיתיים של חברות האנרגיה מבלי שהן כלל יודעות על כך, והתגלה כי חלק מהלבנת ההון נעשתה גם דרך צ'יינג'ים, בהם נתפסו כרטסות של חברות ודרכם נפדו צ'קים במיליוני שקלים כדי להסוות את מי שפדה את הכסף והנהנים מהמירמה.
עוד נמצא בחקירה כי בבעלותם של חלק מהחשודים תחנות דלק במספר ערים בארץ, וכי חלק מהדלקים שנסחרו על ידי החשודים וסופקו לציבור, התגלו כדלקים מהולים בחומרים נוספים בניגוד לחוק, ואף עולה החשד שבעקבות כך נגרמו נזקים לרכבם של מאות אזרחים.
הבוקר, כאמור, בפעולה נרחבת בכל רחבי הארץ, נעצרו או עוכבו כ-30 חשודים, חלקם יובאו להארכת מעצר בהמשך היום, חלקם ישוחררו בתנאים מגבילים. בנוסף הוקפאו חשבונות בנק, נכסי נדל"ן ונתפסו רכבי יוקרה ומשאיות שבבעלות החשודים, ובימים הקרובים צפוי גל נוסף של מעצרי מעורבים בפרשה.
בנוסף מתמקד צוות החקירה באיתור חברות נוספות שנפלו קורבן בידיהם של החשודים. "אנו קוראים לבעלי החברות ברחבי הארץ לערוך בדיקה מול רשם החברות אם הפרטים הרשומים של החברה נכונים, ולהתריע על כך במידה ולא ולהגיש תלונתם", נמסר מהמשטרה.
ברשם התאגידים הדגישו היום כי המניות של החברות שנעקצו לא נגנבו בפועל, לא נעשה כל שינוי אמיתי בבעלות החברות, אלא מדובר בזיוף המסמכים הרשמיים של החברות. אולם לאור הפרשה החמורה, הודיעו ברשם התאגידים כי הם משיקים בשיתוף אגף מערכות מידע של משרד המשפטים ורשות התקשוב הממשלתי במשרד הדיגיטל הלאומי, חבילה של שירותים מקוונים תחת הכותרת "רשם החברות safety", להגנת החברות מפני ניסיונות של גורמים חיצוניים לפגוע בנתוני המרשם ולרשום מידע כוזב. לדברי רשם התאגידים, הם יספקו חבילת שרותים לבעלי מניות ולדירקטורים, לחברות עצמן וכן לעורכי דין ורואי חשבון המאמתים טפסים המוגשים לרשם החברות – וזאת כדי למנוע מקרים דוגמת אלה שהתגלו בפרשה שהתפוצצה הבוקר.
כך למשל, יינתן שירות חסימת עדכונים לגבי חברה באמצעות טפסי נייר: לאחר הגשת בקשה לקבלת שירות זה, לא יקבל רשם החברות טפסי נייר לצורך עדכון מידע לגבי החברה (כגון בעלי המניות והדירקטורים בחברה), אלא העדכון יתאפשר באופן מקוון בלבד. היתרון לחברה, מציינים ברשם התאגידים, הוא שבאופן זה לא יתאפשר שימוש בחתימות מזויפות על גבי טפסי נייר, אלא רק באמצעות מערכת ההזדהות הממשלתית ובצורה מאובטחת.
שירות נוסף שמיועד לעורכי דין ורואי חשבון נועד להבטיח שלא יזויפו חתימות על גבי טופס ידני שהוגש לרשם החברות. במסגרת השירות יישלח דואר אלקטרוני לכל עו"ד או רו"ח הרשום כמאמת על טופס ידני, המעדכן אותו על ביצוע פעולה כזאת. כך ניתן לעקוב ולוודא שלא נעשה שימוש כוזב בשמו של עו"ד או רו"ח – כפי שראינו בפרשה שנחשפה.
לדברי עו"ד אייל גלובוס, ראש רשות התאגידים, "אנו רואים חשיבות רבה בסיוע לחברות על שמירה מפני דיווחים כוזבים ונעשה כל שבידינו לקדם תחום זה".
לדברי עו"ד סיגל יעקבי, מ"מ מנכ"ל משרד המשפטים: "משרד המשפטים רואה חשיבות רבה בהגנת על תקינות ואמינות מרשם החברות לצורך קידום הוודאות הנדרשת לפעילות המגזר העסקי ומשקיע משאבים רבים בשיפור מתמיד של השירותים הניתנים על ידו לציבור. בין היתר, באמצעות פלטפורמות דיגיטליות חדשניות הבאות לשפר הן את יעילות השירות, את חוויות המשתמש ואת אמינות המרשם".
רשות המסים מסרה ביחס לחקירה כי "עבירות המס בפרשה נחקרות על ידי מחלקת חקירות מכס ומע"מ ירושלים בשיתוף יחידת יהלום ברשות המסים. בהתאם לחשד, מדובר בפרשיה חמורה לפיה חברו גורמים עבריינים יחד עם בעלי מקצועות חופשיים ובכללם עורך דין ורואי חשבון, וביצעו עבירות של קיזוז והפצת חשבוניות מס פיקטיביות בניגוד לחוק מע"מ ופקודת מס הכנסה, וכן עבירות על חוק איסור הלבנת הון במאות מיליוני שקלים בענף הסולר והדלקים. על פי החשד מבצעי העבירות גנבו חברות לגיטימיות והשתמשו ביישות המשפטית הלגיטימית ללא ידיעתם של בעלי החברות, בהוצאת חשבוניות מס פיקטיביות והכנסתם לספריהם שלהם. החשודים לא בחלו בכל אמצעי, הכינו מסמכים פיקטיביים ואף השתמשו בהם לצורך הלבנת הכספים שהתקבלו כתוצאה מהפרי האסור של העבירות שביצעו".
ממשרד האנרגיה נמסר: "במסגרת מבצע הפיקוח המשולב הובילו מפקחי וחוקרי מינהל הדלק במשרד האנרגיה את תהליך בחינת איכות הדלק ותפיסת הדלק בתחנות ובאתרים בהם קיים חשד לביצוע ערבובים ומהילות. מינהל הדלק והגז במשרד האנרגיה ימשיך ויבצע בקרות בכלל תחנות הדלק בישראל כך שאזרחי ישראל יהנו מדלק תקני העומד בסטנדרטים הגבוהים ביותר".