יום מפחיד בבורסה המקומית; לצד החששות מסגר, מה יכול לסייע לשוק הקטן שלנו?
חברות הפיננסיים והנדל"ן המקומיות שנסחרות בת"א לא עומדות בלחץ הקורונה וגוררות מטה את המדדים, לעומת ענקיות הטכנולוגיה בארה"ב שמקפיצות את וול סטריט; מצד שני, הבורסה שלנו מחוזקת מהשקעות זרות בהייטק, ולזה תוסיפו התחמממות ביחסים עם מדינות עשירות באזורינו שמעוניינות לעשות איתנו עסקים; מה חושבים המומחים על העתיד הקרוב והרחוק בשוק ההון הישראלי?
מדוע בורסת ת"א נצבעת היום באדום? באירופה נרשמות עליות חדות ובוול סטריט נשברו שוב שיאים אמש - בעוד אצלנו השתלטה הפאניקה על המדדים המובילים ובפרט על מניות הפיננסיים (הבנקים, הביטוח) והנדל"ן. כבר אתמול קיבלנו סימנים למגמה שלילית - כשהבורסה בת"א ננעלה בירידות, לאחר מסחר שברובו התנהל בעליות - גם אחרי שיא יומי בתחלואה.
- החשש מסגר צובע את הבורסה באדום; ת"א 35 צולל ב-2%
- הבורסה שינתה כיוון לנעילה אדומה; כנפיים זינקה ב-11.4%, טבע מחקה 3.4%
- הציבור ברח מהבורסה, חברות הביטוח גרפו את הרווחים
אייל דבי, מנהל דסק אנליזה בלאומי שוקי הון מסביר את המגמה: "גורם שמחריף את מגמת הירידה במדדים המובילים הוא התמהיל של מדדי המניות בישראל לעומת ארה"ב – שם לענקיות הטכנולוגיה, שהתחזקו משמעותית בתקופת משבר הקורונה, יש משקל נכבד במדדים, שמאזן חלק מהירידות בענפים המסורתיים יותר. המדדים בישראל מבוססים על ענפי הכלכלה המסורתיים, שנתפסים כחשופים יותר לירידות, כגון ענפי הפיננסים והנדל"ן, ולכן התגובה של השוק המקומי לכל מידע חדש בנושא התחלואה חדה יותר מאשר בארה"ב".
דבי מוסיף כי "הירידות בשוק המניות המקומי היום מתרחשות בניגוד למגמה בעולם, כאשר מדדי המניות המובילים בארה"ב חזרו להיסחר ברמות שבהן נסחרו לפני משבר הקורונה ואף עקפו אותן. הטריגר המיידי לירידות היום הוא הזינוק במספר הנדבקים ועלייה בהסתברות לסגר בחגים ולחשש מהחמרה במיגבלות על העסקים, שעד לפני ימים אחדים היה נראה שירדו מהפרק".
לסיום אמר דבי: "אנו מעריכים כי העצבנות בשווקים תימשך כל עוד יימשך חוסר הודאות בנוגע למצב התחלואה ולהשלכות על המשק, כאשר כל מידע חדש עשוי 'לשלוח' את השוק לעליות או לירידות".
ההייטק והנורמליזציה טו דה רסקיו?
אז מה כן יכול לסייע לבורסה המקומית - ולהשוות אותה לבורסות המובילות בעולם, או לפחות לקרב אותה לרמה שלהן? איתי יושע, מנהל דסק אופציות מט"ח בחדר המסחר של בנק הפועלים: "בטווח הארוך יותר, עדיין ישנו נתק בין מצב המקרו והכלכלה הריאלית, לבין הכלכלה הפיננסית וגובה המדדים. בהיעדר אלטרנטיבה, כסף רב ימשיך להציף את שוקי המניות, וקטר החדשנות והטק ימשיך להוביל את המשק ולחזק את השקל. בנוסף, היקף השקעה גדול מאיחוד האמירויות צפוי להגיע דרך שת"פ עם חברות ציבוריות רבות".
לדברי יושע, "הירידות שאנו רואים בשעות האחרונות על רקע העלייה במספר מקרי הקורונה מבטאות את חשש המשקיעים מסגר מתקרב בימי החגים, ואולי הזדמנות להקטין חשיפה לשוק ההון אחרי העליות שנרשמו בחודשי הקיץ (בעיקר בארה"ב)".
בבורסות אירופה נרשמות עליות חדות היום על רקע פרסום נתוני מאקרו בגוש, ובפרט בצרפת וגרמניה המצביעים על צמיחה - מדד מנהלי הרכש לחודש אוגוסט במגזרי השירותים והייצור מעל 50 נק', אמנם בשיעור נמוך יותר מחודש יולי, אך עדיין מעל 50' נק - מה שמצביע על צמיחה כלכלית.